Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÓLÁSOK Fölhúzza az orrát. kotnyeles, kíváncsi Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú Megütötte a bokáját. mérges, ideges Eltörött a mécses. szorgalmas,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÓLÁSOK Fölhúzza az orrát. kotnyeles, kíváncsi Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú Megütötte a bokáját. mérges, ideges Eltörött a mécses. szorgalmas,"— Előadás másolata:

1 SZÓLÁSOK Fölhúzza az orrát. kotnyeles, kíváncsi Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú Megütötte a bokáját. mérges, ideges Eltörött a mécses. szorgalmas, dolgos Ég a keze alatt a munka. beteg Tépi a haját. bajba került Fogához veri a garast. sír, zokog Rossz bőrben van. megsértődik

2 Komán Bernadett Magyar nyelv és irodalom 6.osztály Készítette:

3 PÁROSÍTÁS Amilyen a mosdó, aranyat lel. Okos enged, aranyat ér. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Nem mind arany, szamár szenved. Ki korán kel, olyan a törölköző. Ne igyál előre kutya ugat. Szegény embert ami fénylik. Ne szólj szám, nem fáj fejem. Májusi eső még az ág is húzza. Pénz beszél, a medve bőrére.

4 NEM SZÓ SZERINT! Szürke kis madarak is hallatják a hangjukat. A madarak is csiripelik. Rágószervéhez üti a régi pénznemet. Fogához veri a garast. Megcélozza a hím őzet. Bakot lő. Brekegő állatot fogyaszt. Lenyeli a békát.

5 FA Nagy dologra vállalkozik. Nagy fába vágta a fejszéjét. Nagyon hangosan ordít. Ordít, mint a fába szorult féreg. Minden bántást eltűr. Fát lehet vágni a hátán. Belevész a részletekbe. Nem látja a fától az erdőt. Csínyt követ el. Rossz fát tesz a tűzre.

6 ÁLLATI Ha ló nincs, a …. is jó. …. mondja …., hogy nagyfejű. Vörös, mint a főtt …. Kiugratja a …. a bokorból. Örül, mint …. a farkának. …. bízta a káposztát. Vak …. is talál szemet. Ajándék …. ne nézd a fogát.

7


Letölteni ppt "SZÓLÁSOK Fölhúzza az orrát. kotnyeles, kíváncsi Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú Megütötte a bokáját. mérges, ideges Eltörött a mécses. szorgalmas,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések