Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú"— Előadás másolata:

1 SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
Fölhúzza az orrát.                  kotnyeles, kíváncsi                          Minden lében kanál.                 fukar, szűkmarkú                  Megütötte a bokáját.               mérges, ideges Eltörött a mécses.                   szorgalmas, dolgos  Ég a keze alatt a munka.           beteg Tépi a haját.                         bajba került Fogához veri a garast.               sír, zokog Rossz bőrben van.                   megsértődik   

2 Magyar nyelv és irodalom 6.osztály
Készítette: Komán Bernadett

3 PÁROSÍTÁS Amilyen a mosdó, aranyat lel. Okos enged, aranyat ér.
Néma gyereknek             anyja sem érti a szavát. Nem mind arany,             szamár szenved. Ki korán kel,                 olyan a törölköző. Ne igyál előre                kutya ugat. Szegény embert             ami fénylik. Ne szólj szám,               nem fáj fejem. Májusi eső                   még az ág is húzza. Pénz beszél,                 a medve bőrére.

4 NEM SZÓ SZERINT! Szürke kis madarak is hallatják a hangjukat. A madarak is csiripelik. Rágószervéhez üti a régi pénznemet. Fogához veri a garast. Megcélozza a hím őzet. Bakot lő. Brekegő állatot fogyaszt. Lenyeli a békát.

5 FA Nagy dologra vállalkozik. Nagy fába vágta a fejszéjét. Nagyon hangosan ordít. Ordít, mint a fába szorult féreg. Minden bántást eltűr. Fát lehet vágni a hátán. Belevész a részletekbe. Nem látja a fától az erdőt. Csínyt követ el. Rossz fát tesz a tűzre.

6 ÁLLATI Ha ló nincs, a …. is jó. …. mondja …. , hogy nagyfejű. Vörös, mint a főtt …. Kiugratja a …. a bokorból. Örül, mint …. a farkának. …. bízta a káposztát. Vak …. is talál szemet. Ajándék …. ne nézd a fogát.

7


Letölteni ppt "SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú"

Hasonló előadás


Google Hirdetések