Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A foglakoztathatóság és a felnőttképzés kapcsolata Dr. Czomba Sándor Budapest 2012. november 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A foglakoztathatóság és a felnőttképzés kapcsolata Dr. Czomba Sándor Budapest 2012. november 6."— Előadás másolata:

1 A foglakoztathatóság és a felnőttképzés kapcsolata Dr. Czomba Sándor Budapest 2012. november 6.

2 Gazdaság és képzés

3 Piaci alapon működő felnőttképzés A piaci modell veszélyei: a képzéseket önerejükből megvásárolni nem képes rétegek – az állami támogatások ellenére – nem jutnak hozzá a számukra fontos képzésekhez, a rendszer kínálat-vezéreltté válik, azaz a képzési kínálat (és nem a kereslet) határozza meg a lebonyolított képzések szakirányait, a leginkább rászorulók megfelelő képzés híján a társadalom perifériájára sodródhatnak (ÁSZ 2010). A felnőttképzés piaci jellege növeli a különbségeket: csak a jól képzettek engedhetik meg maguknak az életen át tartó tanulásban való részvételt (OECD 2005)

4 A munkaerő-piaci képzések összetétele 2011-ben

5 Jogos kritika A felnőttképzés legfontosabb problémája: alacsony minőségi színvonala. Ennek oka, hogy emelésében nem érdekeltek sem a képzők, sem a résztvevők, a „papírízű” akkreditációs rendszer nem tudott ellene hatni, az alacsony hatékonyságú ellenőrzés sem segített. Eredmény: a felnőttképzésben megszerzett bizonyítvány mögött kérdéses a valós tudás

6 Új szabályozás A törvény hatálya az államilag elismert (OKJ szerinti és nyelvvizsgára felkészítő), illetve állami és uniós forrásból támogatott képzésekre terjed ki. A törvényben szabályozott képzést csak akkreditált képző folytathat hatósági engedély birtokában. (A hatóság az NMH.) Az engedély megadása kérelemre történik, melyhez képzési programot is csatolni kell. A felnőttképzési szakmai, illetve nyelvi programkövetelmények nyilvántartását létre kell hozni.

7 A minőség érdekében A személyi és tárgyi feltételek szigorúbb meghatározása Minőségcélok jobb átláthatósága, számszerűsítése Elégedettség kötelező mérése és nyilvánossá tétele A hatóság - kétévenként legalább egyszer – ellenőrzi az akkreditált képző tevékenységét. (A képzőknek a felnőttképzésben szabályozott képzéseik indítását napokra, tanórákra lebontott képzési terv benyújtásával kell a hatósághoz jelenteniük.) A hatóság a nem megfelelően működő intézmények akkreditációját súlyos szabálysértés esetén visszavonja.

8 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "A foglakoztathatóság és a felnőttképzés kapcsolata Dr. Czomba Sándor Budapest 2012. november 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések