Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016."— Előadás másolata:

1 MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.

2 Statisztikai adatok

3 Szabadterületi tűzeset június - szeptember 2013149 db47 db32 % 201452 db26 db50 % 201538 db25 db66 %

4 Statisztikai adatok

5 Szabadtéri tűzesetek megelőzése Önkormányzatok, valamint lakosság figyelmének felhívása a szabad területeken keletkező tüzek megelőzésére. Az önkormányzatok tűzgyújtási szabályainak felmérése és aktualizálása. A gondozatlan területek felmérése, hatósági intézkedés.

6 MARCALI KvK. Állomány felkészítése, gyakoroltatása, továbbá eszközök, felszerelések felmérése készenlétbe helyezése. Figyelem felhívása a költségeket megtéríttetésére szándékos tűzokozás esetén. Tűzvédelmi bírságolás. (Új! Irányított égetés) Ellenőrzések betervezése, számuk növelése, társhatóságok bevonása. (Erdőterületek, gépszemlék, betakarítási munkák, bel és külterületek) Szabadtéri tűzesetek megelőzése

7 MARCALI KvK Felmérésre kerültek a szabadtéri tűzesetek kockázati helyszínei. Szabadtéri tűzesetek megelőzése

8  A tűzesetek száma:  a létesítmények szabad terein 52%-kal,  az erdő- és vegetációban 72%-kal,  hulladékban, szemétben 48%-kal,  összesen 67%-kal csökkent.  A leégett területek nagysága 70%-kal csökkent. EREDMÉNYEK Szabadtéri tűzesetek megelőzése

9 Eredmények Eredmények

10 MARCALI KvK. Tűzvizsgálat  Szabadtéri tüzeket okozó jellemző szabálytalanságok:  Szabadtértéri tűzgyújtás, égetés.  Munkagépek rendszeres tisztításának, karbantartásának hiánya.  Dohányzás.  Bűncselekmény.  Műszaki meghibásodás.

11 MARCALI KvK. Tűzvizsgálat  A mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban lefolytatott tűzvizsgálatok eredménye 95 %-ban megállapított: mechanikai súrlódás. (Amit eredményezhet, a nem gyártóműi előírás szerinti karbantartás, kötelező szervizek elmaradása.)  A mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban lefolytatott tűzvizsgálatok eredménye 95 %-ban megállapított: mechanikai súrlódás. (Amit eredményezhet, a nem gyártóműi előírás szerinti karbantartás, kötelező szervizek elmaradása.)

12 MARCALI KvK. Szabadtéri tüzek terjedését befolyásoló tényezők  Növényi biomassza (mennyiség, összetétel, nedvesség tartalom)  Időjárási viszonyok (szél irány, szél erősség, hőmérséklet,)  Domborzati viszonyok (terület nagysága, tagoltsága)

13 Szabadtéri tüzek jellemzői  Gyors tűzterjedés  Oltóanyag hiány  Nehéz megközelítés  Nagy anyagi kár MINDEN NAGY TŰZ KIS TŰZZEL KEZDŐDIK!  Nehezen járható terep

14 Az erdőtüzek Két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el: 1.Koratavasszal a hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő.

15 Az erdőtüzek 2.A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad.

16 Az erdőtüzek A MAGYARORSZÁGI ERDŐTÜZEK 99 %-A EMBERI GONDATLANSÁG, VAGY SZÁNDÉKOSSÁG MIATT KELETKEZIK!!!

17 Tapasztalatok /tűzjelzés/ A tűzjelzés mobiltelefonról gyorsan leadható. A tűzjelzés mobiltelefonról gyorsan leadható. A helyszín beazonosítása pontatlan. A helyszín beazonosítása pontatlan. A jelző nem minden esetben tud megközelíthetőséget adni. A jelző nem minden esetben tud megközelíthetőséget adni. MARCALI KvK.

18 Tapasztalatok /vonulás/ Hosszú vonulási idők. Hosszú vonulási idők. A helyszín megközelíthetősége rossz, földutak, a lakott területtől távol, járhatatlanok. A helyszín megközelíthetősége rossz, földutak, a lakott területtől távol, járhatatlanok. Tűzoltó gépjárműveknek az erdei utak szűkek, járhatatlanok, keskenyek, a szembe jövő forgalom nehézséget okoz. Tűzoltó gépjárműveknek az erdei utak szűkek, járhatatlanok, keskenyek, a szembe jövő forgalom nehézséget okoz. Pontatlan a helyszín megadása. Pontatlan a helyszín megadása. MARCALI KvK.

19 A terület nehezen látható át /Nem látjuk a fától az erdőt/. A terület nehezen látható át /Nem látjuk a fától az erdőt/. A területen a mozgás nehézkes, nagy területet kell bejárni. A területen a mozgás nehézkes, nagy területet kell bejárni. A tűz terjedési iránya és sebessége a földről nehezen követhető. A tűz terjedési iránya és sebessége a földről nehezen követhető. A szerek, egységek helyzetének nyomon követése nagy figyelmet igényel. A szerek, egységek helyzetének nyomon követése nagy figyelmet igényel. Tapasztalatok /felderítés/ MARCALI KvK.

20 A kezdeti beavatkozásra csak a helyi erők állnak rendelkezésre. A kezdeti beavatkozásra csak a helyi erők állnak rendelkezésre. A terület oltóvíz ellátása rossz. A terület oltóvíz ellátása rossz. A járművekkel és sugarakkal történő mozgás nehézkes. A járművekkel és sugarakkal történő mozgás nehézkes. Elhúzódó utómunkálatok. /több napos/ Elhúzódó utómunkálatok. /több napos/ A tűz oltása ne kerüljön többe mint a mentett érték /légi tűzoltás/. A tűz oltása ne kerüljön többe mint a mentett érték /légi tűzoltás/. Tapasztalatok /tűzoltás/ MARCALI KvK.

21 Szavak nélkül

22 MARCALI KvK. Szavak nélkül.

23

24

25 MARCALI KvK. Szavak nélkül

26 MARCALI KvK. Szavak nélkül

27 MARCALI KvK. Szavak nélkül MARCALI KvK.

28 Szavak nélkül

29

30 MARCALI KvK. Szavak nélkül

31


Letölteni ppt "MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016."

Hasonló előadás


Google Hirdetések