Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szöveg beírásához kattintson ide A Nobel-díj. Alfred Nobel Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója. Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szöveg beírásához kattintson ide A Nobel-díj. Alfred Nobel Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója. Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot."— Előadás másolata:

1 Szöveg beírásához kattintson ide A Nobel-díj

2 Alfred Nobel Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója. Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot. Hatalmas vagyonát a bakui kőolajmezők kiaknázásából szerezte. Végrendeletével alapítványt hozott létre a tudomány legnagyobb eredményeinek díjazására. Jelenleg körülbelül egymillió dollár a díj összege. Jelenleg körülbelül egymillió dollár a díj összege.

3 A végrendelet: „Hátramaradó vagyonom egészét a következőképpen kell kezelni: a végrendeleti végrehajtóim által biztos értékpapírokba fizetve képeznek egy alapot, amelynek kamatait évente azok között osszák ki díjakként, akik a megelőző évben a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek. A jelzett kamatokat öt egyenlő részre kell felosztani, amelyeket azután a következőképpen kell megosztani: egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a fizika területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a kémia területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette az élettan, illetve az orvostudomány területén; egy részt annak a személynek, aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá; egy részt pedig annak a személynek, aki a legtöbbet, illetve a legjobbat tette a nemzetek közötti barátság ügyéért, az állandó hadseregek megszüntetéséért, illetve csökkentéséért, a békekongresszusok megrendezéséért és elősegítéséért.”

4

5 A Nobel-díj fajtái Nobel-békedíj Nobel-békedíj Kémiai Nobel-díj Kémiai Nobel-díj Irodalmi Nobel-díj Irodalmi Nobel-díj Fizikai Nobel-díj Fizikai Nobel-díj Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíj (1968 óta) Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíj (1968 óta)

6 Feltételek: Csak konkrét teljesítményt, nem életművet Csak konkrét teljesítményt, nem életművet díjaznak. díjaznak. A jelölt csak életében kaphatja meg. A jelölt csak életében kaphatja meg. A tudományok és az irodalom díjazottjai csak magánszemélyek lehetnek. A tudományok és az irodalom díjazottjai csak magánszemélyek lehetnek. A békedíjat szervezetek is megkaphatják. A békedíjat szervezetek is megkaphatják.

7 Az ítészek A Nobel-díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. A Nobel-díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. A Nobel-békedíjat odaítélő bizottságot Nobel végakarata szerint a norvég parlament (Storting) választja a soraiból. A Nobel-békedíjat odaítélő bizottságot Nobel végakarata szerint a norvég parlament (Storting) választja a soraiból. 1936 óta azonban már nem lehet kormánytag a Norvég Nobel Bizottság tagja. 1936 óta azonban már nem lehet kormánytag a Norvég Nobel Bizottság tagja. 1977 óta pedig a Storting tagjai sem lehetnek azzá, ők csak kinevezik a bizottságot. 1977 óta pedig a Storting tagjai sem lehetnek azzá, ők csak kinevezik a bizottságot.

8 Jelölés A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése, ajánlása alapján történik. A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése, ajánlása alapján történik. Irodalmi Nobel-díjra nem szervezetek, hanem személyek, akadémikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat. Irodalmi Nobel-díjra nem szervezetek, hanem személyek, akadémikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat. A jelölők teljes titoktartást fogadnak. A jelölők teljes titoktartást fogadnak. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcsolatos dokumentumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcsolatos dokumentumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható.

9 A fizikai és kémiai díj érmének hátlapja Az élettani és orvosi díj érmének hátlapja Az irodalmi díj érmének hátlapja Az emlékérem

10 A Nobel-békedíj A közgazdasági Nobel-díj

11 A fizikai és kémiai díj Az élettani és orvosi díj Az irodalmi díj A béke díj A közgazdasági díj

12 Magyar vagy magyar származású díjazottak I. Bárány Róbert orvosi 1914 Bárány Róbert orvosi 1914 Szent-Györgyi Albert orvosi 1937 Szent-Györgyi Albert orvosi 1937 Békésy György orvosi 1961 Békésy György orvosi 1961 Daniel Carleton Gajdusek orvosi – megosztva 1976 Daniel Carleton Gajdusek orvosi – megosztva 1976 Lénárd Fülöp fizikai 1905 Lénárd Fülöp fizikai 1905 Wigner Jenő fizikai – megosztva 1963 Wigner Jenő fizikai – megosztva 1963 Gábor Dénes fizikai 1971 Gábor Dénes fizikai 1971 Zsigmondy Richárd kémiai 1925 Zsigmondy Richárd kémiai 1925 Hevesy György kémiai 1943 Hevesy György kémiai 1943

13 Magyar vagy magyar származású díjazottak II. Polányi János kémiai – megosztva 1986 Polányi János kémiai – megosztva 1986 Oláh György kémiai 1994 Oláh György kémiai 1994 Herskó Ferenc kémiai – megosztva 2004 Herskó Ferenc kémiai – megosztva 2004 Elie Wiesel béke 1986 Elie Wiesel béke 1986 Kertész Imre irodalmi 2002 Kertész Imre irodalmi 2002 Milton Friedman közgazdasági 1976 Milton Friedman közgazdasági 1976 Harsányi János közgazdasági – megosztva 1994 Harsányi János közgazdasági – megosztva 1994 IAEA ( International Atomic Energy Agency) 2005 évi dolgozói (15 magyar)béke – megosztva 2005 IAEA ( International Atomic Energy Agency) 2005 évi dolgozói (15 magyar)béke – megosztva 2005

14 Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért kapta 1937-ben. Szegeden, a fűszerpaprikából izolálta a vegyületet. Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért kapta 1937-ben. Szegeden, a fűszerpaprikából izolálta a vegyületet. Szent-Györgyi előbb Szegedre vitte az érmét, majd a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle: a plakett a mai napig ott látható. Szent-Györgyi előbb Szegedre vitte az érmét, majd a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle: a plakett a mai napig ott látható. A Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban rendes tagjai sorába választotta. A Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban rendes tagjai sorába választotta. A szegedi egyetem rektora lett, ahol az izommozgás biokémiájával kezdett foglalkozni. A szegedi egyetem rektora lett, ahol az izommozgás biokémiájával kezdett foglalkozni.

15 Szent-Györgyi Albert előadás közben, mögötte a C-vitamin képletének részlete látható

16 Hevesy György A hafnium a régóta keresett 72. elem volt a periódusos rendszerben. Hevesy azonosította a Bohr-féle atommodell segítségével. A hafnium a régóta keresett 72. elem volt a periódusos rendszerben. Hevesy azonosította a Bohr-féle atommodell segítségével. Freiburgi munkássága alatt kifejlesztette a röntgenfluoreszcenciás analitikai módszert: a radioaktív izotópot a vele kémiailag azonosan viselkedő elemhez keverve, bármely szervezetbe juttatva sugárzással jelzi a megtett útvonalat. Freiburgi munkássága alatt kifejlesztette a röntgenfluoreszcenciás analitikai módszert: a radioaktív izotópot a vele kémiailag azonosan viselkedő elemhez keverve, bármely szervezetbe juttatva sugárzással jelzi a megtett útvonalat. 1944-ben a "radioaktív izotópok indikátorként való alkalmazásáért a kémiai kutatásban" indoklással Hevesy Györgynek ítélték oda a Nobel-díjat. 1944-ben a "radioaktív izotópok indikátorként való alkalmazásáért a kémiai kutatásban" indoklással Hevesy Györgynek ítélték oda a Nobel-díjat.

17

18 Lénárd Fülöp Bárány Róbert Zsigmondi Richárd Szent-Györgyi Albert Hevesy György József Békésy György Wigner Jenő Daniel Gajdusek Milton Friedman Harsányi János Oláh György Elie Wiesel Polányi János Gábor Dénes Kertész Imre

19 Alternatív Nobel-díjak Matematikai és képzőművészeti Nobel-díj nincs. Matematikai és képzőművészeti Nobel-díj nincs. A matematikusoknak adható díjak közül a Fields-érem és a matematikai Wolf-díj a legértékesebb, Nobel-díj értékű. A matematikusoknak adható díjak közül a Fields-érem és a matematikai Wolf-díj a legértékesebb, Nobel-díj értékű. Helyes életmód díj (Right Livelihood Award), melyet olyan személyek és szervezetek kapják meg, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, s már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is. Helyes életmód díj (Right Livelihood Award), melyet olyan személyek és szervezetek kapják meg, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, s már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is.

20


Letölteni ppt "Szöveg beírásához kattintson ide A Nobel-díj. Alfred Nobel Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója. Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot."

Hasonló előadás


Google Hirdetések