Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Nobel-díj története. Alfred Nobel   Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója.   Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot.   Hatalmas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Nobel-díj története. Alfred Nobel   Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója.   Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot.   Hatalmas."— Előadás másolata:

1 A Nobel-díj története

2 Alfred Nobel   Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója.   Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot.   Hatalmas vagyonát a bakui kőolajmezők kiaknázásából szerezte.   Végrendeletével alapítványt hozott létre a tudomány legnagyobb eredményeinek díjazására.  Jelenleg körülbelül egymillió dollár a díj összege.

3 A végrendelet: „Hátramaradó vagyonom egészét a következőképpen kell kezelni: a végrendeleti végrehajtóim által biztos értékpapírokba fizetve képeznek egy alapot, amelynek kamatait évente azok között osszák ki díjakként, akik a megelőző évben a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek. A jelzett kamatokat öt egyenlő részre kell felosztani, amelyeket azután a következőképpen kell megosztani: egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a fizika területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette a kémia területén; egy részt annak a személynek, aki a legjelentősebb felfedezést tette az élettan, illetve az orvostudomány területén; egy részt annak a személynek, aki az irodalom területéhez a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá; egy részt pedig annak a személynek, aki a legtöbbet, illetve a legjobbat tette a nemzetek közötti barátság ügyéért, az állandó hadseregek megszüntetéséért, illetve csökkentéséért, a békekongresszusok megrendezéséért és elősegítéséért.”

4 A Nobel-díj fajtái  Nobel-békedíj  Kémiai Nobel-díj  Irodalmi Nobel-díj  Fizikai Nobel-díj  Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj  Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíj (1968 óta)

5 Feltételek:  Csak konkrét teljesítményt, nem életművet díjaznak. díjaznak.  A jelölt csak életében kaphatja meg.  A tudományok és az irodalom díjazottjai csak magánszemélyek lehetnek.  A békedíjat szervezetek is megkaphatják.

6 Az ítészek  A Nobel-díjakat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda.  A Nobel-békedíjat odaítélő bizottságot Nobel végakarata szerint a norvég parlament (Storting) választja a soraiból.  1936 óta azonban már nem lehet kormánytag a Norvég Nobel Bizottság tagja.  1977 óta pedig a Storting tagjai sem lehetnek azzá, ők csak kinevezik a bizottságot.

7 Jelölés  A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése, ajánlása alapján történik.  Irodalmi Nobel-díjra nem szervezetek, hanem személyek, akadémikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat.  A jelölők teljes titoktartást fogadnak.  A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcsolatos dokumentumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható.

8 Magyar vagy magyar származású díjazottak I.  Bárány Róbert orvosi 1914  Szent-Györgyi Albert orvosi 1937  Békésy György orvosi 1961  Daniel Carleton Gajdusek orvosi – megosztva 1976  Lénárd Fülöp fizikai 1905  Wigner Jenő fizikai – megosztva 1963  Gábor Dénes fizikai 1971  Zsigmondy Richárd kémiai 1925  Hevesy György kémiai 1943

9 Magyar vagy magyar származású díjazottak II.  Polányi János kémiai – megosztva 1986  Oláh György kémiai 1994  Herskó Ferenc kémiai – megosztva 2004  Elie Wiesel béke 1986  Kertész Imre irodalmi 2002  Milton Friedman közgazdasági 1976  Harsányi János közgazdasági – megosztva 1994  IAEA ( International Atomic Energy Agency) 2005 évi dolgozói (15 magyar)béke – megosztva 2005

10 Szent-Györgyi Albert  Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért kapta 1937-ben. Szegeden, a fűszerpaprikából izolálta a vegyületet.  Szent-Györgyi előbb Szegedre vitte az érmét, majd a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle: a plakett a mai napig ott látható.  A Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban rendes tagjai sorába választotta.  A szegedi egyetem rektora lett, ahol az izommozgás biokémiájával kezdett foglalkozni.

11 Szent-Györgyi Albert előadás közben, mögötte a C-vitamin képletének részlete látható

12 Hevesy György  A hafnium a régóta keresett 72. elem volt a periódusos rendszerben. Hevesy azonosította a Bohr-féle atommodell segítségével.  Freiburgi munkássága alatt kifejlesztette a röntgenfluoreszcenciás analitikai módszert: a radioaktív izotópot a vele kémiailag azonosan viselkedő elemhez keverve, bármely szervezetbe juttatva sugárzással jelzi a megtett útvonalat.  1944-ben a "radioaktív izotópok indikátorként való alkalmazásáért a kémiai kutatásban" indoklással Hevesy Györgynek ítélték oda a Nobel-díjat.

13

14 Alternatív Nobel-díjak  Matematikai és képzőművészeti Nobel-díj nincs.  A matematikusoknak adható díjak közül a Fields-érem és a matematikai Wolf-díj a legértékesebb, Nobel-díj értékű.  Helyes életmód díj (Right Livelihood Award), melyet olyan személyek és szervezetek kapják meg, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, s már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is.

15 Köszönöma figyelmet! figyelmet!


Letölteni ppt "A Nobel-díj története. Alfred Nobel   Svéd kémikus, feltaláló, a róla elnevezett díj alapítója.   Ő találta fel a dinamitot és a gyutacsot.   Hatalmas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések