Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) Prof. Dr. Besenyei Lajos rector emeritus, a közgazdaságtudomány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) Prof. Dr. Besenyei Lajos rector emeritus, a közgazdaságtudomány."— Előadás másolata:

1 Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) Prof. Dr. Besenyei Lajos rector emeritus, a közgazdaságtudomány kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának társelnöke „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

2 „Az új időtöltés gyerekek körében betöltött népszerűsége villámgyorsan növekszik. Az otthonok biztonságának új fenyegetője már a kezdetekkor rengeteg nyugtalanító fejleményt hoz. A szülők azt látják, hogy gyermekeik viselkedése furcsamód megváltozik, felkészületlennek, rémültnek és tehetetlennek érzik magukat az új problémák láttán.” (Újhelyi Adrienn, idézet) Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

3 Az idézet forrása: Azriel Eisenberg, 1936. a rádió megjelenése kapcsán. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

4 Az ifjúság a luxus élvezője, nem tiszteli a felnőtteket, feladatok végzése helyett a fiatalok csak csevegnek, ellentmondanak a szüleiknek és megfélemlítik tanáraikat. Szókratész (i.e.489  i.e.399) Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

5 Napjaink generációváltása egyszerű folytatása a több ezer éves generációváltási folyamatnak, vagy valami másról van szó? Forradalmi jellegű új jelenségnek lehet-e minősíteni? Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

6 A század-és ezredforduló a forradalmi változások fontos kiinduló határköve.  informatikai forradalom Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

7  biológiai forradalom Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

8  technikai-tudományos forradalom Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

9 Tudományos – technikai forradalom: Újabb és újabb termékek, az anyag egyre kisebb – a tudástartalom egyre több (chip, pendrive). Robottechnika, automatizálás. Közlekedési eszközök - repülőgép, gyors vasutak, autók, stb. 1898. Természettudományi közlöny 1898. Természettudományi közlöny: 33 nap alatt a Föld körül – Chilkov herceg, orosz vasúti miniszter Kína, Harmónia expressz Kína, Harmónia expressz: 500/km/ó, a terv: 650/km/ó 2020-ig: 2020-ig: 120 ezer km vasúti pálya TGV: francia, 574/km/ó Transropid: német, 450/km/ó AGV: olasz, 335 km/ó Az előállított javak tömege exponenciálisan növekszik. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

10 Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények)

11

12

13

14

15

16  technikai-tudományos forradalom Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

17  társadalmi-gazdasági változások forradalma Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

18  az űrkutatás merőben új szakasza Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

19 Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

20 Ide sorolandó a GENERÁCIÓVÁLTÁS FORRADALMA IS. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

21 Generációk osztályozása: Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

22 Veterán (csendes) generáció (1926-1945) - nem aktív munkaerő piaci szereplő, - egy életen át egy szakmában és egy munkahelyen dolgozik, - élettapasztalatuk: az alkalmazkodás a siker záloga, (háborúk túlélése, társadalmi és gazdasági változások) - tisztelik a kétkezi munkát, - tisztelik az életkorhoz köthető tapasztalatokat, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

23 Baby-boom generáció (1946-1964) - a demográfiai robbanás gyermekei, - új utakra, cselekvésre, karrierre vágynak, - fegyelem, tisztelet és kitartás jellemzi őket, - kötődnek a munkahelyükhöz, alázattal végzik munkájukat, - fontosak számunkra a státuszszimbólumok, - munkafegyelmük, tapasztalataik, lojalitásuk fontosak egy cég sikerében. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

24 - tartanak az őket követő generációktól, mivel azok olyan készségekkel rendelkeznek, amilyennek ők nem, - korábban soha nem látott tanulási lehetőséget kaptak és életek is azzal, - jó a közérzete, a jót természetesnek fogadja el, - a rendszerváltás után először ők tapasztalták meg a munkanélküliséget, - nyugdíjba menetelük a tervezetthez későbbi. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

25 X generáció (1965-1979) - elődeiknél magasabban iskolázottak, sokuknak két vagy több diplomája van, - két jövedelmű családokba születtek, a válások megszokottak, - a nők döntő többsége munkát vállalt, kulcsos gyerekek, - önállóak, találékonyak és önellátóak, - a munkahelyen értékelik a szabadságot és a felelősséget, - már kamaszként találkoztak a számítógéppel, megtanulták kezelni azokat, - multinacionális vállalatok a fő munkaadóik, ezzel együtt nő a feszültség, stressz, a munkaidő szinte korlátlan, - a munkáért hajlandók magánéletüket is feláldozni, sok a válás. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

26 Y generáció (1980-1995) - még a szocializmusban születtek, de már a piacgazdaságban nőttek fel, - nyitottak az újdonságokra, befogadóak, gyorsan elsajátítják a technológiai újdonságokat, - agilis, célratörő, nagy munkakedv, nagy fizetési elvárások, - tagadják szüleik életstílusát, (szorongás, pénztelenség) - nem kötődnek munkahelyükhöz, nincs érzelmi kapcsolat, gondolkodás nélkül odébb állnak, ha nem tetszik valami, - társadalmi kapcsolataikat egy időben élik meg a valós és virtuális világban, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

27 - magabiztosak, praktikus szemléletűek, nagyra értékelik a formalitásmentes világot és a szabadságot, - a mobil és internet révén a világ bármely pontján képesek virtuális kapcsolatokat kiépíteni és feladatokat vállalni, - könnyen illeszkednek a multikulturális környezetbe, - a számítógéppel együtt nőttek fel, elődeikhez képest minőségileg más kapcsolatokkal rendelkeznek, - fordított szocializáció első gyermekei, az eddigiektől eltérően a generációról generációra szálló tudást nem elődeiktől, hanem saját maga és kortársai révén szerzik meg, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

28 - a munka és magánélet egyensúlya fontos számukra, a szabadidőt nagy értéknek tartják, - több nyelven beszélnek, a határok nem kötik őket, - szüleinél érzékenyebb a közös gondokra, keresi a megoldásokat a hibákra, - az elmélyült tudás iránti igényük gyengül, - munkára, tanulásra nem motiváltak, - merész kockázatvállalás jellemzi őket, - kortárs csoportok erős hatása jelenik meg. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

29 Z generáció (1996-2010) - az emberiség történetének első globális generációja, a „globális falu” első lakói, - ugyanazt a zenét, divatot, ételeket, filmeket stb. kedvelik, - általában idősebb anyák nevelik, kis családokban nőnek fel, - megszokott számukra az állandó, azonnali és korlátlan hozzáférés a világhálóhoz, az állandó kapcsolat egymással, - internethez szokott „bedrótozott” generáció, - jó intellektus – okosak, fejlett probléma megoldó képességük van, - virtuális közösségben élnek, naponta több száz emberrel kommunikálnak, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

30 - a valós világ helyett egyre jobban bezárkóznak saját internetes világukba, ott mozognak biztosan, - jellemző rájuk a párhuzamos cselekvés, - speciális készségekre tesznek szert, többfeladatos cselekvés (multiasking), az együttműködő tanulás (hálózatban, collaboratív), önszabályozó tanulás, jó figyelem megosztás, - mindezekre iskolán kívül, szabadidejükben tesznek szert, - a 21. század első felében lépnek a munkaerőpiacra, várhatóan mobilak, változásra készek, kezdeményezőek, bíznak saját képességeikben, egymással szoros összefonódásban dolgoznak, nem a szavak és az érzelem emberei. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

31 Alfa generáció (2011-) - a várhatóan legtovább élő generáció, - a legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, - a világháló részeként élnek, - magányosak, - nagy kihívásoknak kell megfelelniük, a baby boom generációhoz - hasonló technikai kihívásokkal találkoznak (környezet szennyezés, elöregedés, globalizációs ártalmak stb.) - új, csendes generáció. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

32 A fentiek alapján beszélhetünk e forradalmi jellegű generációváltásról a Z generáció megjelenésével? Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

33 A válasz: EGYÉRTELMŰEN IGEN, mert a) a korábbi generációváltások az elődök erkölcsi, szakmai, tudományos értékeinek megőrzésén, átvételén és tiszteletben tartásán alapultak (megszüntetve-megőrizve). Nyelvük, ruházatuk, ékszereik, stílusuk, szórakozási szokásuk stb. változott,de alapul vették elődeik értékeit, tisztelték azokat. A jelenlegi generációváltás teljesen új értékrendek, erkölcsi szabályok és magatartásformák kialakításán alapul, törés következett be az eddigiekhez képest, az axiómának tekintett „fiatal tanul az idősebbtől” elv jelentős részben módosult,. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

34 b) a mai digitális világ nyelvét anyanyelvi szinten a „digitális bennszülöttek” beszélik (Z és Alpha generáció), az idősebb korosztály „digitális bevándorlóként” legfeljebb akcentussal beszéli (töri) azt, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

35 c) a mai kor információs társadalma alapelemeiben különbözik a korábbiaktól, nem egyszerű tudományos- technikai fejlődésről, hanem minőségi ugrásról van szó, nem a régi folytatódik, egy teljesen új dolog születik, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

36 d) az emberiség történetében először alakul ki a globális nemzedék, jön létre a globális falu. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

37 EGYÜTTÉLÉSI PROBLÉMÁK Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

38 Társadalmi és a magán (családi) élet szintjén ma együtt él minden említett generáció tagja. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

39 A veterán generáció tagjai visszahúzódva, értetlenül figyelik a külvilág eseményeit, utódaik magatartását és életvitelét. Hiányoznak a meghitt és korábban megszokott hosszú beszélgetések, aggódnak unokáik jövőjéért, tanulásáért, emberi-erkölcsi fejlődéséért. A digitális világ ismeretlen számukra – kivétel csupán a magasabb képzettségű és felkészültségi emberek csoportja. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

40 Az X, Y és Z generáció között kiélezett harc folyik, a digitális bennszülöttek és digitális bevándorlók eltérő szintű nyelvtudása miatti kommunikációs problémák felerősödnek. Nagyszülők, szülők és gyermekeik közötti problémákról van szó. Eltérő erkölcsi és magatartásbeli normák, más jövőkép, más életfelfogás. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

41 MUNKAERŐ PIACI PROBLÉMÁK Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

42 A jelenlegi munkaerő piaci struktúrában a baby boom, az X és Y generáció vesz részt de elemeiben már megjelent a Z generáció is, arányuk az elkövetkezendő évtizedekben jelentősen növekszik. „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények)

43 2030-ig a baby boom generáció tagjai kilépnek a munkaerő piacról, folyamatosan erősödik a Z generáció súlya s ez időben már megjelenik az Alpha generáció is. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

44 2050-ben az X generáció is inaktívvá válik, az Y. a Z és Alpha generáció tagjai lesznek jelen – és a ma még névtelen, talán Bétha jelet kapó generáció jelenik meg. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

45 2070-benkilép az Y generáció is s a század harmadik harmadában már az új, Alpha, Bétha és Gamma… generáció tagjai lesznek jelen. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

46 A fél évszázad múlva működő munkahelyekről, az akkor várható munkáltatói elvárásokról ma még nagyon bizonytalan elképzelések vannak. A jövő egyik nagy dilemmája: hogyan illeszkedik a munkaerő piac, a munkahely (fizikai formájában, szellemiségében, stratégiájában) az új típusú munkavállalókhoz. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

47 A „freeter” és „salary man” Virtuális közösség, életük nagy részét a világhálón töltik, munkahelyüktől könnyen megválnak, nyelvtudásuk révén a nemzetközi színtéren magabiztosan mozognak, fizikai és szellemi légkörével szemben követelményeik vannak. A Z generációs munkavállaló szuverénebb, önállóbb, magabiztosabb és sikerorientáltabb elődeinél, törekszik a magánélet és a munkaidő egészséges összhangjának megteremtésére a rendelkezésre álló informatikai háttérre építve. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

48 A XXI. század 20-as, 30-as éveinek munkavállalói az informatikai forradalom eredményeként megjelenő alapvetően új értékrend és magatartásforma alapján az eddigiekhez képest merőben új követelményeket támasztanak a munkáltatói, munkaadói oldallal szemben. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

49 A jövő nagy dilemmája az aktív és inaktív népesség számának alakulása. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

50 A XXI. század közepére kritikus helyzet alakul ki. Európában, 2030-ban, 9 millióval több eltartott lesz, mint kereső. (Allianz Demographic Pulse, 2010) Más becslések szerint míg napjainkban 5 aktív keresőre jut egy nyugdíjas, addig 40 év múlva ez a szám 2,5-re módosul. Hazai viszonylatban az átlagosnál is nagyobb probléma az új generációk egyre csökkenő száma, különösen igaz ez a Z generációra.. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

51 Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

52 Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

53 A képet tovább árnyalja a külföldön munkát vállaló nagyszámú fiatal, jelenleg az Y, majd később a Z generációból. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

54 OKTATÁSI DILEMMÁK Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

55 Az oktatás módszertanának alapvető problémája a tanár-diák közötti zavartalan kommunikációs kapcsolat, a közös nyelv megléte. Digitális bennszülött – digitális bevándorló problematikája. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

56 Az oktatás tartalmának kérdése: - hagyományos tartalom,a nélkülözhetetlennek ítélt tudás anyag (számtan, mértan, írás, olvasás, történelem stb.). - jövő tartalom, a digitális korszakban kialakult vagy kialakuló tudás anyag (szoftverek, robotika, genetika, környezettudatosság, űrkutatás stb.). Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

57 A dilemma tompításának (megoldásának) lehetősége: az átalakított hagyományos, valamint a kialakítandó jövőtartalmat a digitális bennszülettek anyanyelvi szintjén, a rájuk jellemző habitus figyelembe vételével kell kialakítani. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

58 Gamification, a tanulás (és munka) „játékosítása” Kérdés: a számítógépes játék – amely leköti a fiatalok jelentős idejét – öncélú, haszontalan tevékenység vagy a tudást gyarapító hasznos időtöltés? Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

59 A digitális világ gyermekeit nem lehet több ezer éves, hagyományos módszerekkel és tartalommal tanítani. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

60 Új problémákra újszerű válaszokat kell keresni. A társadalom egészének net generáció kompatibilisnek kell lennie. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

61 Kérdés: lehet-e játékosan tanulni (és dolgozni), lehet-e játék a tanulás és munka? Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

62 A digitális kor alappilléreire építve fel kell építeni a mai kor tudásigényét kielégítő „tantárgyi tanulási játékprogramokat”, melyek jellemzője - a játék örömén túlmenően biztosítja a sikerélményt is, a játékból fakadó kihívások és feladatok megfelelnek a játékos képességeinek, - az elérendő célok rendszere szisztematikusan egymásra épül, a végső cél elérése ösztönzőleg hat (belső motivációs hajtóerő) a közbenső rész célok elérésére, Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

63 - van forgatókönyve, története a játék egészének, a játékos részévé válik ennek, látja közvetlen célját és eredményét saját munkájának. Az iskola szerepét a fentiek szellemében kell újra felépíteni, a XXI. század első felében ez objektív követelmény. Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.

64 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Besenyei Lajos: Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) „Fenntarthatóság a statisztikában – statisztika a fenntarthatóságban” Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tudományos ülése a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Budapest, 2015. november 19.


Letölteni ppt "Generációs struktúraváltás Magyarországon 2000-2015 (tények, prognózisok, következmények) Prof. Dr. Besenyei Lajos rector emeritus, a közgazdaságtudomány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések