Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Internethasználat  2016. Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Internethasználat  2016. Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben."— Előadás másolata:

1 Internethasználat  2016. Minden jog fenntartva

2 Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben a katonai szervezetek, majd tudósok, diákok használták. Az internet megtervezésénél nagyon fontos volt, hogy megbízhatóan működjön akár egy ellenséges atomcsapás után is. Ezért nincs központi számítógép. Ha valamelyik számítógép kiesik, az adatok másik úton haladnak tovább. Az Internet története 1969-ben az USA Hadügyminisztériuma telefonvonalon egy kísérleti jellegű, csomagkapcsolt hálózatot hozott létre (ARPAnet: Advanced Research Projects Agency Network). A hálózathoz egyre többen kapcsolódtak hozzá (pl. oktatási és kutatási intézmények). Az ARPAnet mellett létrehozták a hasonló technológiával működő MILnet (Military Network) hálózatot 1983-ban a két hálózatot összekapcsolták. Az ARPANET-hez ezután több hálózat is hozzákapcsolódott. Kialakult a mai Internet. 1990-es évek vége további, dinamikus növekedés az Internet globalizálódása az Internet popularizálódása

3 A világháló jelentősége Az internet nyújtotta lehetőségek az elmúlt években jelentősen kibővültek. Információszerzés Tanulási felület (a-learning) Ügyintézés, vásárlás (ebank, webshop, stb.) Médiabirodalmak létrejötte (videócsatornák, rádiók, tévék, blogok, újságok, stb.) Kommunikáció (fórumok, chatek, közösségi oldalak) Online tárhelyek Fájlmegosztás A fejlődésnek köszönhetően folyamatosan újabb lehetőségek adódnak a felhasználók számára.

4 Böngészők A böngésző egy olyan program, amellyel a világhálón (Interneten) található oldalakat (webhelyeket, webszervereket) megnézegethetjük vagy letölthetjük saját számítógépünkre. A böngésző programok képesek a különböző programozási nyelveken, vagy a Html-kódban megírt oldalakat képekkel, linkekkel, animációkkal, hangokkal együtt megjeleníteni. Alkalmasak fájlok letöltésére (HTTP vagy FTP protokollal), teljes weboldalak, képek elmentésére. Kiegészítésekkel (plugin) képesek kezelni különböző grafikai fejlesztőeszközökkel készített programokat (Flash, Java, stb.) Manapság sokféle böngésző áll rendelkezősünkre. Használatuk egyszerű. A böngészők többsége a HTML-oldalak megtekintésén kívül több szolgáltatást is tartalmaz.(Kedvencek, Előzmények, Frissítés, Leállítás)

5 Böngésző szolgáltatásai, beállításai Egy böngésző alapszolgáltatásai A böngészők alapfeladata az interneten lévő weboldalak megmutatása. A weboldalak közötti barangolást (navigálást) böngészésnek, szörfözésnek nevezik. A mai böngészők sok más szolgáltatást is nyúj­tanak – nyomtatás, letöltés, levelezés, webszerkesztés, ftp stb. Egy weboldal megnyitása – a címsávba beírt URL-címmel történhet. A linkek (ugrópontok, hivatkozások) használata (kéz alakú kurzor). A bejárt weboldalak során Vissza vagy Előre is haladhatunk. Frissítés: az oldal ismételt letöltése (mert lehet, hogy egy régebbi oldalt láttunk az átmeneti tárolóból). Leállítás: a túl sokáig tartó letöltés leállítása. Kezdőlap: a beállított kezdő weboldalra ugrás. Kedvencek: webhelyeknek egy listáját adhatjuk meg, később innen egy kattintással ugorhatunk a címre. Előzmények: az előzőleg látogatott weboldalak listája. Keresés: az aktuális lapon egy szöveget kereshetünk.

6 Hypertext Hypertext: Bizonyos asszociációk alapján összekapcsolt szöveges adatállomány. Egy olyan szöveges dokumentum, amely aktív elemeket is tartalmaz. Ilyen aktív elem lehet egy kép (akár mozgó kép is), hang, adatűrlap, vagy hivatkozás egy másik dokumentumra, amelyen keresztül az bármikor elérhető és letölthető. A hypertext választási lehetőséget kínál az olvasónak egy másik helyen történő folytatáshoz. Egy másik dokumentumra utalás a hyperlink-en keresztül történik (mely lehet szöveg, kép, stb.) HTML HyperText Markup Language=hiperszöveg leíró nyelv)

7 Az internet káros hatásai Internetfüggés Magas adrenalinszint(aggresszív játékok) Beilleszkedési zavar a valódi világba (a virtuális után) Felületes információszerzés – az elmélyülés hiánya Zaklatás – depresszió Önkép romlása Forrás: pixabay, erettsegizz.com, informatika.gportal.eu, arcacania.com; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "Internethasználat  2016. Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések