Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban."— Előadás másolata:

1

2  A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban végzett otthoni munka nagy érték. Az otthon végzett munkával segíthetünk a családi háztartásban.

3  Milyen otthon végezhető munkákat tudtok mondani?  Milyen munkahelyen dolgozhatnak az emberek?

4  Pl.: Lehet üzleti vállalkozás. Árutermelő vagy szolgáltatást nyújtó szervezet.  Az üzleti vállalkozás jellemzői:  Önállóság: nem függenek más szervezetektől.  Törekvés a nyereség elérésére: Bevétel meghaladja a kiadást.  Kockázatvállalás: nyereség nincs kockázat nélkül  Alkalmazkodás a piaci körülményekhez.

5  A vállalatok termékeket állítanak elő, és szolgáltatásokat nyújtanak. Ezeket eladják és értékesítik. A vállalatoknak lehet egy vagy több tulajdonosa. Általában magántulajdonban vannak. Kevés, ahol az állam a tulajdonos.  Vegyes vállalat: állam + magánszemélyek tulajdona. Sok a külföldi társtulajdonos.   A nagyvállalatoknál különböző beosztású emberek dolgoznak.  Pl.: Ipari nagyvállalatoknál dolgoznak mérnökök, irodai dolgozók, szakmunkások, betanított munkások.

6  Vállalkozások:  A vállalkozásban részvevők száma szerint lehet egyéni és társas vállalkozások.  - egyéni: egyetlen ember tulajdona.  - társas: két vagy több tulajdonos.   Formái:  Korlátolt Felelősségű Társaság, KFT. A tulajdonos a befektetett érték mértékéig felelnek a társaság esetleges tartozásaiért.  Betéti Társaság, BT. Tagok teljes saját vagyonukkal felelnek az esetleges tartozásokért.

7  Vállalkozások létrehozása:   egyéni vállalkozók: vállalkozói igazolvány beszerzése  társas vállalkozók: gazdasági társaságokról szóló törvény foglalja össze.  Alapító okirat + jogászi közreműködői engedély kell.  Vállalkozások megszűnése végelszámolás. 

8  Munkanélküliség:  Kit nevezünk munkanélkülinek? A munka nélkül maradt munkaképes emberek. A lakóhelyen lévő vagy annak környékén lévő Munkaügyi Központba kell bejelentkezni.   Álláskeresési járadékot állapíthatnak meg. Feltétel: 4 éven belül 365 nap munkaviszony. 

9  Munkaviszony:  Munkáltató és munkavállaló között jön létre.  Létrejöttét munkaszerződésben rögzítik.  Szerződés tartalmazza: munkabér, munkakör leírását, munkavégzés helyét.  Pályázat tartalmazza: önéletrajz, végzettség igazolását, elképzeléseit a munkával kapcsolatban – kísérő levélben csatolva.  Próbaidőt kiköthet a munkáltató.

10  Munka Törvénykönyve:  A munka világának törvényi szabályozása.  A szakszervezet: a munkavállalók érdekvédelmi szervezete. Egy – egy szakmában dolgozók érdekvédelmére alakulnak.  Jelentkezéssel lehet belépni. Havonta tagdíjat fizetnek. 

11 Köszönöm a figyelmet! Forrás: Társadalmi ismeretek 9-10. Duray-Susánszky


Letölteni ppt " A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések