Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy színházi gazdasági igazgató emlékeiből 31 ESETTANULMÁNY 31 ESETTANULMÁNY.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy színházi gazdasági igazgató emlékeiből 31 ESETTANULMÁNY 31 ESETTANULMÁNY."— Előadás másolata:

1 Egy színházi gazdasági igazgató emlékeiből 31 ESETTANULMÁNY 31 ESETTANULMÁNY

2 Háy János: A nap ára Kiszámoltam, mennyibe Került ez a napom, s hogy A költségek nagy része Megtakarítható lett volna, Ha nem csinálok semmit, Ha konkrétan azt a munkát, Amit a költségeim fedezése Érdekében végeztem, Nem végzem el. Alföld 2014. 11. szám 37- oldal

3 1976. MAGYAR ÁNZIX A gazdasági igazgató – akkor még 22 éves közgáz egyetemi hallgató – barátaival közösen elhatározta, hogy filmet készít kedvenc színésze emlékére. Néhány száz forintból belépőket (részvényeket) nyomtatott a Fővárosi Nyomdaipari Vállalatnál, amelyeket szétosztott barátai között, adják el annyiért, amennyiért tudják. Így is történt: talán öt-hatezer forint jött össze, amely bőven elegendő volt filmre, előhívásra, és maradt persze vodkára is elég. Az eladott belépőjegyek száma alapján a tervezett egy vetítés helyett hármat kellett tartani. Nagy siker volt! A PÉNZSZERZÉS 1. MÓDJA: KÖZÖNSÉG ELŐRE FINANSZÍROZ

4

5 2016. 09. 21. BGF Előadás 5

6 1979. FELVÉTELI BESZÉLGETÉS A gazdasági igazgató, aki N városában importanyag-gazdálkodó volt, panaszkodott egyetemi barátjának, unja már a bútorgyári állást, izgalmasabbra vágyik. Egyetemi barátja, aki egy alföldi színház gazdasági igazgatója volt, javasolta, olvassa el a Magyar Közlönyt, gazdasági igazgatót keresnek egy dunántúli színházba. A leendő gazdasági igazgató megírta pályázatát, majd behívta az igazgató ismerkedésre. A leendő gazdasági igazgató izgalma csak akkor csillapodott, amikor az igazgató kérésére, hogy mutassa diplomáját, elmesélte, hogy az a Színművészeti Főiskolán van, mivel már kétszer is a harmadik fordulóban esett ki a filmrendezői felvételiről. Ez látszólag imponált az igazgatónak. A leendő gazdasági igazgató így már meg merte kérdezni, mi az esélye elnyerni az állást, mire az igazgató azt mondta: „Tudja, maga túl civilizáltnak tűnik ehhez a beosztáshoz.”

7 1980. EGY ESTE Az igazgató már több hete nem beszélt a gazdasági igazgatóval, aki azt hitte, ez így természetes. Egyébként neki sem volt beszélnivalója az igazgatóval, mindketten végezték a dolgukat. De egy este az igazgató meghívta magához a gazdasági igazgatót. Fölbontottak egy üveg vörösbort. Az igazgató elővett egy fenyegető tanácsi levelet, amely a béralap túllépését vetítette elő. A gazdasági igazgató ezt könnyedén megcáfolta. Leültek a szőnyegre, bekapcsolták a tévét, és nézni kezdtek egy magyar tévéjátékot. Közben megérkezett a főrendező, aki lelkesen invitálni kezdte őket az egyik színészlakás bulijába. „Menjünk?” - kérdezte az igazgató a gazdasági igazgatót és hosszan a szemébe nézett. „Menjünk” - mondta a gazdasági igazgató.

8

9 1981. MÁTÉ SÍR A gazdasági igazgatót egy kora tavaszi délutánon felhívta a Közgáz Közművelődési osztályáról egy ismerős hölgy, hogy szeretnének Kaposvárra jönni színházba, mit ajánl. A gazdasági igazgató természetesen a Marat halálát javasolta. Gyorsan meg is állapodtak az előadás napjában, amelynek délelőttjén 7 busz indult Budapestről 350 egyetemistával. (Gazdag Gyuszi le is filmezte a nagy utazást.) A gazdasági igazgató persze sok ismerőst is talált, így könnyen múlt az idő az előadásig. Óriási volt a siker: Tíz perc vastaps végén több száz csokor hóvirág repült a színpadra, szinte teljesen beborítva a meghatottan álló színészeket. A gazdasági igazgató akkor látta először sírni Máté Gábort.

10 1981. KUTYÁK, AUTÓK A gazdasági igazgató két évig egy nyári színház igazgatója is volt egy balatoni üdülőfalu kápolnája tövében. A főrendező egy négyszemélyes modern darabot rendezett, amelyben nagy-nagy csöndnek kellett lenni. Utasította hát a gazdasági igazgatót, menjen végig a környező házakon és hallgattassa el előadás alatt a kutyákat. Hiába mondta a gazdasági igazgató, hogy ez nem fog menni, a főrendező ragaszkodott elképzeléséhez. Körbejárta hát a gazdasági igazgató a dombot. Visszatérve megnyugtatta a főrendezőt, hogy este csend lesz. A kutyák persze aznap este is ugattak, de addigra már új zajforrást fedezett fel a főrendező, mégpedig a zajos autókat. Utasította hát a gazdasági igazgatót, hogy zárassa le a környező utcákat az előadás idejére. Hiába magyarázta a gazdasági igazgató, hogy ezt nem fogja a helyi tanács megtenni, A főrendező ragaszkodott elképzeléséhez. Körbejárta hát a gazdasági igazgató a dombot, újra és újra. A többit nem mesélem. A PÉNZSZERZÉS 2. MÓDJA: NYÁRI SZÍNHÁZ

11 1981. KUKÁK MÖGÖTT A gazdasági igazgató felesége gyakran elmesélte azt a történetet, amelynek végén a gazdasági igazgató és K., a színház szakszervezeti titkára erős alkoholos befolyásoltságban egy kuka mögé heveredtek. Hazafelé mentek éjszaka, talán már másnap hajnal is volt, amikor egyszer csak eltűntek az asszonyok szeme elől. Meg is lett ennek az eredménye: nem csak a hosszan tartó nevetésben, hanem a szakszervezettel való kapcsolat erősítésében. Habár abban soha nem volt semmi baj, hisz B. igazgató erősen kézben tartotta mind a szakszervezetet, mind a pártot! De azért olyan jó volt a kukák mögé heveredni!

12 1981. ELSŐ FEGYELMI A gazdasági igazgató első fegyelmijét a múlt század nyolcvanas éveinek a legelején kapta. Súlyos bűne az volt, hogy a színház gépkocsijával utaztatta Dégi Pistát Miskolc és K. városa között, és azt a menetlevelek is bizonyították. (Dégi Bereményi klasszikus darabjában játszotta Halmi apját. Sajnos, pillanatok alatt összebarátkozott a Színház tér kártyásaival – és ez később komoly fejtöréseket okozott a gazdasági igazgatónak.) Az akkori szabályok nem engedték, hogy tiszteletdíján kívül a vendégművész más költségtérítésben is részesüljön. A gazdasági igazgató 2000 forintos pénzbüntetést kapott. A továbbiakban a menetlevélen az ő neve szerepelt. Néha valóban utazott, többségében azonban nem. Így aztán papíron beutazta a gazdasági igazgató az egész országot. Jó volt ez így.

13

14 1981. BABARCZY FIGYELMEZTET A Marat halála fantasztikus sikerszériája közepén B. igazgató összehívta a társulatot a Stúdióba. Elmondta, mennyire örül a sikernek és hogy valóban a kaposvári színház történetének egyik csúcspontja. De: a siker elmúlik, a színháznak pedig működnie kell. Ne ragaszkodjunk a már megszerzett sikerhez, ne próbáljuk meg még csak megközelíteni sem az ott elérteket. Legjobb az lenne, ha elfelejtenénk a Marat halálát, és csak a leendő új bemutatókkal foglalkoznánk. A gazdasági igazgató nagyon megjegyezte ezt a tanítást. Egyik alapelvévé vált a következő 33 évben: a sikert gyorsan felejtsük el, a bukásból lehet csak igazán tanulni.

15 ÉV NÉLKÜL.: UTOLSÓ ELŐADÁS Az egyik legtöbbet mesélt történet, talán a legjobban érzékelteti K. városa színházának munkastílusát, társulatának hangulatát. A. rendező (ne titkoljuk tovább nevét Aser Tamásról van szó) elkísérte az általa rendezett előadást N. városába. Sikeresen lement az előadás - N. városának lakói szerették K. város színházát, de nem csak ezért, de tetszett nekik a színdarab is nagyon! Az előadás után indult haza a társulat a farmotoros Ikarusszal. A 72 kilométeres út közepén megálltak egy cigarettaszünetre. A. is leszállt és szokása szerint elkezdte magyarázni, hogy melyik jelenet miért volt tökéletlen és legközelebb mit kellene jobban játszani. Ott rögtön az árokszélen el is próbálták a jelenetet. Visszaszálltak a buszra és csöndben hallgatták a farmotor altató zúgását. Egyszer csak megszólt valaki (talán Csákányi Eszter) De hát Tamás, nem lesz több előadás, ez volt az utolsó!

16 1982. BÉLA BETEG B igazgató fővárosi távollétben volt, amikor megbetegedett S. B., a „János vitéz” Jancsija. Lett erre gond, fűhöz, fához kapkodás! A főrendező sem volt a városban, így a gazdasági igazgató, hogy megcsillogtassa vezetői erényeit autóba ült (a színház fekete Volgájába), és meglátogatta a szolgálati lakásában fekvő ifjú színészt. S. B. valóban lázasnak tűnt, influenzás lehetett, ahogy ezt elmesélte a gazdasági igazgatónak. Orvosnál is volt, aki nem engedélyezi az éneklést. „De hát, nem is tudnék!” – mondta szinte suttogva S. B., aki máshol vezető színész lett volna, ám K. színházában nem volt semmilyen hivatalos osztályozás. Másnap őrjöngve rohant be az igazgató a gazdasági igazgató szobájába! – Nem elég, hogy nem vigyázott magára Béla, hanem Te még beteglátogatóba is mész hozzá, ápolgatod, dédelgeted!” Örökre megtanulta a gazdasági igazgató, hogy csak az egészséges színészt szeresse.

17 2010 az összes %-ában 2013 az összes %-ában változás Magánszínházak2936,61 41624,3483,3% közösségi színházak4 15993,44 40775,7106,0% összesen4 452100,05 823100,0130,8% Nézőszámok alakulása 2010-2013 között 2016. 09. 21. BGF Előadás 17

18 1982. HA FÖL TUDOK ÁLLNI Nagyon örült a gazdasági igazgató, amikor J. visszatért a fővárosból K. városába. Már az első néhány napok egyikén – egy József Attila előadás után – beültek a sarki presszóba unikumozni. Nem sokat beszélgettek, de értették egymást. A gazdasági igazgató jól tudott hallgatni, és ezt J. is szerette. Hallgatott, akkor is, amikor 1980-ban a balatonboglári Vörös Kápolna mellett J.-vel játszotta a Csata nevű szerencsejátékot kártyával és J. elnyert tőle majdnem egy százast! Hallgatott akkor is, amikor J. így szólt a színészbüfében: „Ha föl tudok állni, odamegyek a büféhez, és iszom még egy unikumot. Ha nem tudok fölállni, akkor hazamegyek.” Így történt.

19 1982. A BONVIVANT ELVERIK A múlt század hetvenes éveinek végén Bereményi írt egy nagyszerű darabot K. város színházának, vagy inkább Gothárnak: Halmi, vagy a tékozló fiú. Dégi Pista, aki vendégként az Apát játszotta összebarátkozott a szintén vendég Bonvivánnal, aki a Csárdáskirálynőben játszotta Edvin szerepét. A Bonviván lázadó, erőszakos és naiv fiatal színész volt, aki valamiért (ki tudja miért) Dégit szemelte ki ideáljának. Dégi élvezte ezt a szerepet is, és hagyta, hadd járjon nyomában a színész. Jó is lett volna ez így, de néhány hét után a Bonviván úgy gondolta, a színháznak kötelessége tagnak szerződtetni Dégit. Fel ment hát (jelmezben!) B. igazgató irodájába egy este előadás előtt, és lázas szemmel, művészettől eltökélten követelte, hogy B. igazgató azonnal szerződtesse Dégit, mert ha nem, akkor nem lesz aznap előadás, mert ő nem lép fel! A többit hallomásból tudja a gazdasági igazgató: B. igazgató egy dzsúdó fogással földre (szőnyegre) döntötte a Bonvivánt, hasára ült és elverte (többször pofán csapta), miközben azt ordította: Takarodj azonnal a színpadra, te gazember! Így is történt. A Bonviván fölkelt, csöndben lement az öltözőjébe, rendbe hozta magát, és ragyogót játszott aznap este. B. igazgató pedig beült Wartburgjába és hazahajtott a Dimitrov utcába!.

20 1983. KÁLMÁN IMRE SZOCIALISTA BRIGÁD Nagyon koncentrált a gazdasági igazgató, de még így is megjelent szája sarkában egy kis furcsa mosoly, amikor megtudta, hogy a színházban két szocialista brigád van: az egyik Kálmán Imrétől a másik Lehár Ferencről elnevezve. A brigádvezetők (egyikük Mucsi Sándor, a kaposvári azonos nevű színész édesapja) komolyan megsértődött, amikor a gazdasági igazgató 4 éves kaposvári múlttal háta mögött, arról próbálta faggatni, mit is csinál egy brigád, ráadásul szocialista a színházban. Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy a gazdasági igazgató a 80-as évek közepének egyik nőnapján elkísérte a Kálmán brigádot az Offset Nyomda ünnepségére, ahol protokoll ajándéknak kártya-naptárat kaptak a vendégek: ezek közül az alulöltözött reklámhölgyeket tartalmazók konvertibilis csereeszközöknek számítottak annak idején. A PÉNZSZERZÉS 3. MÓDJA: POLITIKAI KAPCSOLATOK

21 1987. KÍSÉRLETI GAZDÁLKODÁS Nem volt könnyű a gazdasági igazgató dolga, amikor ösztönző bérrendszert szeretett volna bevezetni az Operettben. „Gúzsba kötve táncolunk!”, ahogy ezt Lázár Gyuri a Madách legendás gazdasági igazgatója oly gyakran mondta. A gúzst azonban már egy színháznak, vagy inkább egy színházigazgatónak, Bodrogi Gyulának (Vidám Színpad) sikerült kioldania, azzal, hogy kísérleti gazdálkodást vezetett be. Ezt az ötletet vette át a gazdasági igazgató, és sikerült is olyan gazdálkodást bevezetni, amely felszabadította a gazdálkodást minden lényeges kötöttség alól. Jelentősen megemelkedett a nézőszám és előadásszám és ezzel együtt jelentősen megemelkedtek a jövedelmek is. A gazdasági igazgató éves jutalmából – a szakszervezeti felárral együtt is - könnyedén vásárolt egy kispolszkit! 1989-ben abbamaradt a kísérleti gazdálkodás: a jogszabályok változása utolérte a valóságot, már nem volt szükség különleges jogosítványokra. A PÉZSZERZÉS 4. MÓDJA: SZAKMAI VÁLLALKOZÁSOK

22 Év intézményekelőadások látogatók száma száma száma ezer ezer lakosra 19904312482 19914712493 19924612460 19934812429 19944612404 19954612398 19964712382 19974712401 19984812407 19994813399 20005213393 20015212383 20025413409 20035413414 20045614432 20055514437 20065614413 20075613403 20087415406 200913019448 201014319458 201117021475 201216722517 201316423589

23 Ezer lakosra jutó látogatószám 1990-2013 között

24 1987. PORNOFILM BEMUTATÓ A gazdasági igazgató az Objektív Filmstúdió igazgatója volt, de megbízással maradt tanácsadó régi munkahelyén az Operett Színházban is. Együttműködést szervezett a két intézmény között: filmbemutatókat tartottak az Operettben, színházi körítéssel. Ilyen volt például a Halász Jutka élő műsora Rózsa János filmje után. Nagy meglepetést keltett, hogy az Objektív Filmstúdió elhagyta a Mokép- et és helyette a Helikonnal kötött forgalmazási szerződést. Így került sor több film premierjére az Operett Színházban. Nagy botrányt az esti bemutató okozott: az Operett Színházban került sor az Érzékek birodalma című japán félpornó bemutatására, amely a maga műfajában az első volt Magyarországon. Nagyon sok pénzt kerestek rajta, különösen akkor, amikor a Film főigazgatóság csak az este 10 óra utáni vetítést engedélyezte. A PÉNZSZERZÉS 5. MÓDJA: SZAKMÁN KIVÜLI VÁLLALKOZÁSOK

25 Év Mozik termek előadások, ezer látogató ezer lakosra 19901 9604163 495 19911 0252932 099 19926972171 475 19936381901 440 19945951931 551 19955971941 373 19965581891 304 19975942351 632 19986282421 438 19996042961 432 20005643721 426 20016224261 543 20026054481 504 20035804421 348 20045314481 346 20054664541 199 20064074081 155 20074004351 085 20084184721 164 20094084791 068 20104114781 111 Index 21,0% 114,9% 31,8%

26 Ezer lakosra jutó mozilátogatások száma 1990-2010 között

27 MAGYAR NEMZETI FILMALAP 1.Közhasznú nonprofit zrt. 2.Filmszakmai döntőbizottság: vezérigazgató és általa kinevezett 4 fő. 3.2015. költségvetés: 5,1 milliárd forint, visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás 4.A hatoslottó játékadójának 80%-a, de lehet 100%-a is (államháztartásért felelős miniszter döntése alapján). 5.Filmtámogatás kedvezménye 12-13 milliárd forintra várható. A PÉNZSZERZÉS 6. MÓDJA: ÁLLAMI TÁMOGATÁS

28 1988. SZAKÍTÁS A FILMGYÁRTÁSSAL A gazdasági igazgató, ellenőrizte az akkoriban bevezetett személyi számokat a statiszták szerződésén – több, mint 90%-uk hamis volt. Egy nyugatnémet számlán, több ezer márkáért aranyhalak ára, akvárium kölcsönzési díja, valamint szállítási költségek szerepeltek. A kész filmben nem voltak sehol az aranyhalak. – Kirendezte őket a rendező! – mondta a gyártás. – Na és hol vannak az aranyhalak? Megsültek a nagy reflektorfényben – mondta a gyártás. A véső lökést az adta meg, amikor egy gyönyörű budai villában a szegény filmrendezők számon kérték rajta, hogy mit tett a rendezők jogdíjának emeléséért. A gazdasági igazgató egy évad után megköszönte Babarczynak a bizalmat és visszament az Operett Színházba dolgozni. A PÉNZSZERZÉS 7. MÓDJA: CSALÁS

29 1990. NYERÉSI SZISZTÉMA Valamikor a rendszerváltás környékén felkereste a gazdasági igazgatót egy jó ismerőse. Elmondta, hogy sokat tanulmányozta a rulett működését és rájött a nyerési lehetőségek mikéntjére. A végső megoldáshoz, azonban még szüksége lenne egy programozóra, aki megírná neki a még szükséges szoftvert. -De a lényeg, a minta már megvan! - mondta büszkén az ismerős. -És mi az? - kérdezte naivan a gazdasági igazgató. -Hát a magyar csárdás ritmusa! - mondta szinte súgva az ismerős, nehogy bárki is meghallhassa. A gazdasági igazgató ajánlott is egy programozót a közgázról. Az ismerősből egy-két év múlva helyettes-államtitkár lett. A PÉNZSZERZÉS 8. MÓDJA: INFORMATIKA

30 1992. MARKETING-IGAZGATÓ AZ OPERÁBAN Nem kis küzdelmébe került, de a gazdasági igazgatónak sikerült elérnie, hogy módosítsák a Szervezeti és Működési Szabályzatot, legyen az Operának – a magyar kulturális életben elsőként – marketing igazgatója. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül az igazgató a kolozsvári magyar opera főtitkárát választotta. Az új marketing igazgató harmadik munkanapján nylon szatyorral a kezében megjelent a gazdasági igazgató tikárságán. -Kérnék egy Budapest térképet. Másnap több banktól jött telefonhívás: többen érdeklődtek, hogy valóban az Opera marketing igazgatója, aki időpont megbeszélés nélkül bankvezérekkel kíván tárgyalni? A PÉNZSZERZÉS 9. MÓDJA: SZPONZOR-SZERZÉS

31 1996. AZ ELSŐ OPERABÁL A gazdasági igazgató elhatározta, hogy az intézmény anyagi felvirágoztatása céljából Operabált rendeznek. Neki is állt tárgyalni a jelentkező partnerekkel. Volt köztük hollywoodi producer, osztrák vállalkozó, arab sejk, magyar utazási iroda, ám sajnos egyikkel sem sikerült megállapodnia. A 90-es évek elején feltámadt a Budapesti Operabarátok Egyesülete, amely létrehozott egy alapítványt pénzügyeinek kezelésére. A gazdasági igazgató pedig azt találta ki, hogy legyen ennek az Alapítványnak egy vállalkozói irodája, amely megrendezi az Operabált. Így is történt! Az Operabál nagy siker volt, több mint 10 éven át a fővárosi báli szezon királynője volt. A közönség minden bálon nagy boldogon keringőzött a zsöllye helyére lerakott és a színpaddal egy szintre emelt táncparketten. A páholyokat vették meg szinte azonnal: az 1,2 millió forintos ár szinte alacsonynak bizonyult! A PÉNZSZERZÉS 10. MÓDJA: TÁRSADALMI KAPCSOLATOK

32 1997. A GAZDASÁGI IGAZGATÓ KÖNYVKIADÓT GRUNDOL A gazdasági igazgató a Pesti Szalon egyik vezetőjével beszélgetett, amikor eszébe jutott, hogy Krúdynak is van egy Pesti Szalon című novellája. Javasolta is, hogy adjanak ki egy Krúdy válogatást ilyen címmel. A kiadó vezetőjének tetszett az ötlet, ki is adták a kötetet 5000 példányban, amely mind el is kelt. (Szép idők!) Néhány hónap múlva a kiadó vezetője megkereste a gazdasági igazgatót azzal a ötlettel, hogy alapítsanak közösen egy kiadót, mivel a Pesti Szalon sajnos tönkre fog menni. A gazdasági igazgató – hirtelen döntéssel - igent mondott, így néhány hónap múlva már működött is az új kiadó. Telt-múlt az idő: a kiadó pénzügyi helyzete egyre rosszabb lett, pedig papíron nyereséges volt. (Valójában a készletek nagy része eladhatatlan volt.) A gazdasági igazgató megkérdezte, hogy az ügyvezető saját tulajdonában lévő kiadónál is ez a helyzet? A gazdasági igazgató úgy döntött, hogy eladja tulajdonrészét. Konok kitartással sikerült is az eladás egy olyan nyomdának, amely ma is tulajdonolja a kiadó jogutódját. (Feleségének pedig elismerte, hogy igaza volt: rokonnal-baráttal ne köss soha üzletet!)

33 ÉvTudományosIsmeretterjesztőSzakirodalomSzépirodalom Ifjúsági és gyermek- irodalom TankönyvEgyébÖsszesen 19901371555313615604761230228 8 322 19911371 4433 1471 3994861 233288 8 133 19921051235345315706251290259 8 537 19931591125363617677691409305 9 170 19941101140400219868221707341 10 108 19951031125362118697911424381 9 314 199686705407718246061545350 9 193 1997140977376618175341757352 9 343 19981801706399324487971758424 11 306 1999791778296821225461595504 9 592 2000791 7782 9682 1225461 595504 9 592 2001961 9582 7542 3294591 095332 9 023 2002751 6753 1822 2494722 299255 10 207 20031151 3872 9772 1655312 001321 9 497 20042791 7504 4222 3778331 794473 11 928 20051821 7004 5442 7459562 996476 13 599 2006961 7633 4532 6678582 514386 11 737 20071901 7144 3273 3241 1702 325550 13 600 20082761 5105 3463 2521 4072 832632 15 255 20091191 2954 5262 9621 1752 787698 13 562 20101061 1744 7343 0641 2292 135555 12 997 2011981 2463 9943 0001 4242 237457 12 456 20121071 2023 7503 1391 4312 007444 12 080 20131841 1753 4402 9341 4812 254489 11 957 134,3 75,6 109,7 188,1 311,1 183,3 214,5 143,7 Produkció száma

34 ÉvTudományosIsmeretterjesztőSzakmaiSzépirodalom Ifjúsági és gyermek- irodalom TankönyvEgyébÖsszesen 1990 12931 3527 13333 03515 29422 2192 605 111 767 1991 8323 6697 48318 56410 88622 5723 536 86 793 1992 11213 6787 13918 15811 84024 6941 839 77 460 1993 1879 8428 01316 50612 46018 5532 040 67 601 1994 1629 0458 72515 83611 89418 9911 839 66 492 1995 1068 4667 17219 64111 01218 6481 878 66 923 1996 1443 64110 73215 7994 79716 8231 258 53 194 1997 1974 9457 68214 6153 26716 4191 229 48 354 1998 2627 8226 23214 8954 99714 5841 078 49 870 1999 565 8094 74912 4713 35919 4391 384 47 267 2000 417 0443 99011 2202 35411 0911 255 36 995 2001 716 9173 71012 5682 1117 146746 33 269 2002 975 7504 79712 2382 02221 198578 46 680 2003 704 9184 3549 8742 30411 440650 33 610 2004 1025 2115 0909 5142 42810 247725 33 317 2005 705 3815 61410 5223 39816 809830 42 624 2006 655 4735 12910 5163 71113 748810 39 452 2007 1126 7466 63812 0234 57412 6711 060 43 824 2008 1575 2777 57810 2075 25614 9551 071 44 501 2009 714 0155 5238 1153 63915 2181 046 37 627 2010 1214 0485 4298 6293 59011 835764 34 416 2011 1353 9984 7718 2064 39612 085660 34 251 2012 1023 9194 5757 5804 2659 605603 30 649 2013 953 3073 3366 4464 2049 556646 27 590 73,610,546,819,527,543,024,824,7 Könyvek példányszáma

35 ÉvTudományosIsmeretterj.SzakmaiSzépirodalom Ifjúsági és gyermek- irodalom TankönyvEgyébÖsszesen 1990 942 20 162 2 275 21 176 32 130 18 064 11 425 13 430 1991 606 16 403 2 378 13 269 22 399 18 307 12 278 10 672 1992 1 067 11 075 2 067 11 566 18 944 19 143 7 100 9 073 1993 1 176 8 748 2 204 9 341 16 203 13 167 6 689 7 372 1994 1 473 7 934 2 180 7 974 14 470 11 125 5 393 6 578 1995 1 029 7 525 1 981 10 509 13 922 13 096 4 929 7 185 1996 1 674 5 165 2 632 8 662 7 916 10 889 3 594 5 786 1997 1 407 5 061 2 040 8 043 6 118 9 345 3 491 5 175 1998 1 456 4 585 1 561 6 085 6 270 8 296 2 542 4 411 1999 1 931 4 384 1 545 5 499 5 059 7 947 2 530 4 566 2000 519 3 962 1 344 5 287 4 311 6 954 2 490 3 857 2001 740 3 533 1 347 5 396 4 599 6 526 2 247 3 687 2002 1 293 3 433 1 508 5 442 4 284 9 221 2 267 4 573 2003 609 3 546 1 463 4 561 4 339 5 717 2 025 3 539 2004 366 2 978 1 151 4 003 2 915 5 712 1 533 2 793 2005 385 3 165 1 235 3 833 3 554 5 610 1 744 3 134 2006 677 3 104 1 485 3 943 4 325 5 469 2 098 3 361 2007 589 3 936 1 534 3 617 3 909 5 450 1 927 3 222 2008 569 3 495 1 418 3 139 3 736 5 281 1 695 2 917 2009 597 3 100 1 220 2 740 3 097 5 460 1 499 2 774 2010 1 142 3 448 1 147 2 816 2 921 5 543 1 377 2 648 2011 1 378 3 209 1 195 2 735 3 087 5 402 1 444 2 750 2012 950 3 260 1 220 2 415 2 980 4 786 1 359 2 537 2013 516 2 814 970 2 197 2 839 4 240 1 321 2 307 54,814,042,610,48,823,511,617,2 Egy produkció példányszáma

36 Év Tudo- mányos Ismeret- terjesztő Szak- irodalom Szépiroda lom Ifjúsági és gyermek- irodalom TankönyvEgyéb 1990 1,65 18,69 37,68 18,75 5,72 14,78 2,74 2013 1,54 9,83 28,77 24,54 12,39 18,85 4,09 Produkciók megoszlásának alakulása műfajonként

37 2011. BÚCSÚ A SZÍNHÁZTÓL A főpolgármester helyettes közölte, hogy nincs több pénz a József Attila Színházra, így, ha a vezetés készít egy olyan költségvetést, amelyben nincs önkormányzati támogatás, akkor talán még maradhatnak. M. igazgató nem bírta a feszültséget – közös megegyezéssel – megszűnt munkaviszonya. Helyére K. igazgató került, akivel megállapodott a gazdasági igazgató, és – közös megegyezéssel – megszüntették a köztük lévő munkaviszonyt. K. igazgató csak három hónapig maradt igazgató, mert az Önkormányzat – közös megegyezéssel – megszűntette munkaviszonyát. Ok: színészeket szerződtetett munkaszerződéssel a következő évadra. N. igazgató már három éve igazgató. 2014-ben már 126 millió forint támogatást kapott.

38 Év Hangversenyek előadások látogatás, ezer látogató ezer lakosra 19901 72374972 19911 54759658 19921 61658056 19931 48251550 19941 41350449 19951 27745945 19961 24844444 19971 08337437 19981 18239139 19991 24640941 20001 28142642 20011 35644444 20021 42348548 20031 42846646 20041 39545545 20051 35545450 20061 37843243 20071 34240340 20082 78595495 20093 5611 219122 20103 65499499 20113 8301 197120 20123 1761 099111 20132 29294696

39 ÉvMúzeumokKiállítások Látogatók, ezer Ezer lakosra jutó múzeumlátoga tás Megjelent kiadványok száma Alkalmazottak száma összesen Tárlatvezetése k száma Rendezvénye k száma 19907541 90913 9771 3491 9796 51425 44410 100 19917351 98012 1011 1502 2086 77534 38015 220 19927552 02510 1209802 3136 81152 25914 831 1993 7541 9749 3189072 4746 42140 47313 278 19947652 19310 8041 0352 7536 46251 18614 837 19957672 2079 0648862 8626 42146 43714 200 19967752 2399 8889702 8245 81659 88916 707 19977762 2959 5099332 7185 68468 81825 356 19987882 39610 0099902 9065 95362 94021 228 19998042 5839 7149653 2196 04553 48721 103 20008122 8049 8959873 2925 93160 89023 464 20018152 8289 6639473 6496 10962 22936 321 20028152 6259 7759623 6206 49563 20823 466 20037942 72210 3211 0193 3966 26757 03226 738 20047922 75610 7441 0623 7086 10848 85431 189 20057723 29011 3351 1393 4947 62753 85735 654 20066523 40111 6181 1533 5196 84856 29727 742 20076353 39611 1751 1113 3395 97950 83025 899 20086663 91010 1801 0143 4505 75548 56024 222 20096623 9429 5129493 1265 71154 64331 348 20106474 0859 0899463 6656 26758 00334 302 20116453 8418 4308453 5236 04661 73934 827 20126724 0788 3728443 0115 71260 62933 442 20136994 1099 1349232 9635 34062 97838 520

40 Ezer lakosra jutó múzeumlátogatások száma 1990-2013 között

41 Ezer lakosra jutó látogatások száma 1990-2010 között

42 A szél csattogtatta a templomi zászlót. Két szerzetes vitatkozni kezdett erről. Az egyik azt állította, hogy a zászló mozog, a másik azt állította, hogy a szél mozog. Vitatkoztak, érveltek, de nem tudtak sehogy sem megegyezni. A Hatodik Pátriárka közbelépett: - Sem a zászló nem mozog, sem a szél nem mozog. Csupán a ti elmétek mozog. A két szerzetes meghökkenten oldalgott el.


Letölteni ppt "Egy színházi gazdasági igazgató emlékeiből 31 ESETTANULMÁNY 31 ESETTANULMÁNY."

Hasonló előadás


Google Hirdetések