Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aga Gyermekotthon. ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aga Gyermekotthon. ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos."— Előadás másolata:

1 Aga Gyermekotthon

2 ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos gyermekeket is elhelyeztek. Az intézmény saját belső iskolával rendelkezett. 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos gyermekeket is elhelyeztek. Az intézmény saját belső iskolával rendelkezett. 1968 elindult egy „nyitási folyamat” a gyerekek külső iskolába járásával.- ellenkezést váltott ki a külsős szülőkből nehéz volt megértetni és a mai napig nehéz megértetni hogy nem a gyerek hibája hogy a gyermekotthonban van. 1968 elindult egy „nyitási folyamat” a gyerekek külső iskolába járásával.- ellenkezést váltott ki a külsős szülőkből nehéz volt megértetni és a mai napig nehéz megértetni hogy nem a gyerek hibája hogy a gyermekotthonban van. 1981 lakásotthon jellegű családias terek kialakítása. 1981 lakásotthon jellegű családias terek kialakítása. 80 gyermek élt akkor a házban. 80 gyermek élt akkor a házban.

3 .... Hat családias csoportban átlagosan 12-14 gyerekkel 4 felnőtt foglalkozott. A gyerekek többsége a testvérével azonos csoportban élt együtt, két-három női, és egy férfi nevelő segítségével. Minden csoport életterét lány-fiú szobák, előszoba, konyha-étkező, külön vizes blokk alkotta. Hat családias csoportban átlagosan 12-14 gyerekkel 4 felnőtt foglalkozott. A gyerekek többsége a testvérével azonos csoportban élt együtt, két-három női, és egy férfi nevelő segítségével. Minden csoport életterét lány-fiú szobák, előszoba, konyha-étkező, külön vizes blokk alkotta. 1989-tõl az otthon barátságos, derűs légköre mellett ökumenikus szemlélet, kápolna, bibliakör, hitoktatás segítette a gyerekek harmonikus fejlődését. 1989-tõl az otthon barátságos, derűs légköre mellett ökumenikus szemlélet, kápolna, bibliakör, hitoktatás segítette a gyerekek harmonikus fejlődését. 1990-ben az ingatlan, és azok az épületek, ahol az AGA gyermekotthon működött, mint korábbi egyházi ingatlan, felkerült a visszaadandók listájára. A volt tulajdonos, a Zirci Ciszterci Apátságnak akkori vezetője bejelentette, hogy az ingatlant az intézménnyel együtt átvennék. 1990-ben az ingatlan, és azok az épületek, ahol az AGA gyermekotthon működött, mint korábbi egyházi ingatlan, felkerült a visszaadandók listájára. A volt tulajdonos, a Zirci Ciszterci Apátságnak akkori vezetője bejelentette, hogy az ingatlant az intézménnyel együtt átvennék.

4 … A főváros vezetése úgy döntött, hogy üresen adja át a XI. kerületi Aga utca 1-3 sz. alatti épületet. A Kulturális Örökség Minisztérium a Budapest Fõváros Önkormányzata gyermek- és Ifjúságvédelmi ügyosztálya vezetõjének javaslatára írásos megállapodás történt, hogy 2004. december 31-ig kiürítve átadja az épületet a ciszterci rendnek. 2004. augusztusában a gyermekek fele a XII. kerületbe költözött. A következõ lépésre akkor került sor, amikor a 2006/07-es tanévre a gyerekeket a Gloriett lakótelepi iskolába iratták be. Azonban a mûszaki nehézségek miatt fél évig a Svábhegyrõl jártak a gyerekek az új iskolába. Itt még nincs vége a történetnek, mert a szomszédos XIX. kerületben további három csoportot befogadó telephely megvalósítása van folyamatban.

5 ...Napjainkban 40 fős intézmény 3 és 18 év közötti gyermekek elhelyezését biztosítja 40 fős intézmény 3 és 18 év közötti gyermekek elhelyezését biztosítja Maár Márton igazgató Maár Márton igazgató Többnyire női nevelők – a kertész is nevelő Többnyire női nevelők – a kertész is nevelő Csoportokban laknak- Credo, Süni Csoportokban laknak- Credo, Süni Utógondozó Utógondozó Ellenséges környezet Ellenséges környezet Cél- nyolcadik osztály befejezése Cél- nyolcadik osztály befejezése Diákmunka, önkéntes munka, táborok Diákmunka, önkéntes munka, táborok

6

7 … Agape alapítvány alapítóokirat 1) Gyermek és ifjúságvédelem 2) Egészségmegőrző, betegség megelőző 3) Szociális, családsegítő 4) Tudományos kutatást támogató 5) Nevelés, oktatás, képességfejlesztés 6) Kulturális 7) Természetvédelem, környezetvédelem, állatvédelem

8 … Sport tevékenységek Sport tevékenységek Hitélet Hitélet Rehabilitáció Rehabilitáció Munkaerőpiacon való elhelyezkedés Munkaerőpiacon való elhelyezkedés Társadalmi esélyegyenlőség Társadalmi esélyegyenlőség


Letölteni ppt "Aga Gyermekotthon. ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések