Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SÓ CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI FŰSZERNÖVÉNYEK HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBAN TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SÓ CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI FŰSZERNÖVÉNYEK HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBAN TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt."— Előadás másolata:

1 SÓ CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI FŰSZERNÖVÉNYEK HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBAN TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

2 BEVEZETÉS Só bevitel az evolúció során:  <0,25 g/nap  Só hozzáadás az élelmiszerekhez  Mára 9-12g/nap sóbevitel Kihívás a szervezet fiziológiás rendszerének:  Vérnyomás emelkedés  Kardiovaszkuláris és vese betegségek  Csontritkulás,  Gyomorrák Világméretű kampány a túlzott só fogyasztás ellen:  WHO  5g/nap  WASH (World Actoin on Salt and Health)  Gyártók figyelmének felhívása Kiemelt figyelem mindennapokban:  Fokozatos csökkentés  Fűszernövények használata ételeink ízesítésére QUAT LIGULA. MAURIS ULTRICES ELIT VITAE METUS PELLENTESQUE Mauris ultrices elit vitae metus pellentesque, sit amet TÁMOP B-14/

3 Túlzott só fogyasztás következményei Konyhasó és nátrium  Nátrium  fontos makroelem  Ajánlott napi bevitel 1,5-2g  5g konyhasó kb 2g nátriumot tartalmaz Miért probléma a túlzott sóbevitel?  Emeli a vérnyomást  Hazánkban 2,5 millió felnőttet érint  Gyerekeknél is egyre gyakoribb  Kockázati tényezője az agyvérzésnek, szív- és érrendszeri betegségeknek,vesebetegségeknek TÁMOP B-14/

4 Túlzott só fogyasztás következményei Hipertónia (magas vérnyomás) Mi is a vérnyomás? Kockázatai Környezeti és magatartásbeli tényezők TÁMOP B-14/

5 Fűszernövények használata csecsemőknél Érdemes, már csecsemőknél, fűszerek használata 7 hónapos kortól petrezselyem zellerlevél fahéjas párolt alma 8 hónapos kortól bazsalikom, borsikafű borsmenta, citromfű lestyán, kakukkfű oregáno 9 hónapos kortól kömény tárkony 12 hónapos kortólnádcukor gyümölcscukor TÁMOP B-14/

6 Fűszerek élettani hatásai Ánizs – Szervezetünkben az emésztésre gyakorol jótékony hatást, a gyógyászatban teaként alkalmazzák, mivel forrázata gyomor-,bél- és epebántalmak segítésére alkalmas, illetve vértisztító hatású. Kömény – Teáját csecsemőknél alkalmazzák jelentős szélhajtó és görcsoldó hatása miatt. Érdemes ízesíteni vele ételeinket, így segítjük emésztőszerveink működését. Bazsalikom – A bazsalikom illata elűzi a legyeket. Itala felfrissíti szervezetünket. A felső légúti betegségek ellen nyújt segítséget szervezetünknek. Külsőleg reuma ellen, ideg- és bőrnyugtatóként alkalmazhatjuk. Borsikafű (Csombor) – Illóolaja antimikrobiális, baktériumölő és gombaölő. A teája vérnyomást fokozó. Emésztést segítő, puffadást gátló, görcsoldó hatású, és szemgyulladás ellen jó. TÁMOP B-14/

7 Fűszerek élettani hatásai Borsmenta – A gyógyszeriparban emésztést segítő és nyálképződést fokozó hatása is ismert. Borókabogyó – Vizelethajtó, enyhe görcsoldó hatású, a kórokozó baktériumok fejlődését is gátolja, serkenti az emésztőnedvek termelődését, étvágygerjesztő, gyomorerősítő, alkalmazható magas vérnyomás esetén is. Izsóp – A gyógyászatban fogfájás csillapítására, gyulladáscsökkentőként használják. Izzadás gátló Gyógyteája kiváló köhögéscsillapító, hatékony a légcsőhuruttal szemben, ezen túlmenően étvágyjavító hatású. Kakukkfű – Teája gyógyhatású, a légutak védelmét szolgálja, csökkenti a görcsös köhögést, torokfájás ellen is kiváló. Ajánlják étvágyjavítóként, valamint kiűzi a bélélősködőket. Jelentős a vizelet-kiválasztást serkentő, antibakteriális- és féreghajtó hatása is. Egyike a legmegbízhatóbb szamárköhögést gyógyító gyógyszeralapanyagoknak. TÁMOP B-14/

8 Fűszerek élettani hatásai Kapor – Csökkenti a magas vérnyomást, jótékony hatása van a szívizom vérellátására és szívkoszorúér-tágító. Illóolaja antiszeptikus hatású. Elsőrendű étvágyfokozó, elősegíti az emésztést, egyben szélhajtó, használatával a puffadást csökkenteni lehet. Segíti a tejelválasztást, jótékonyan hat a baba emésztésére. Csökkenti az utazási betegség tüneteit is. Előnyösen hat étvágytalanság, felfúvódás és gyomorrontás esetén. Majoránna – Szélhajtó, bélpuffadást csökkentő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással rendelkezik. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású. Rozmaring – Gyulladásoknál, égési sebeknél, ízületi fájdalomnál, menstruációnál, stressz esetén, fáradtságnál, száraz hajnál, túlzott köszvénynél, alacsony vérnyomásnál, görcsoldó, vércukorszint csökkentő, zsíros bőrt szárító, korpásódást csökkentő, asztmatikus rohamokat csökkenti. Szurokfű (Oregánó) – A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak. A szurokfű forrázata jó köhögésre, idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató hatású is egyben. Számos teakeverék alkotója, légúti, köhögéscsillapító, emésztőrendszeri, hurutos megbetegedések esetén használható, serkenti az epeműködést, de kiegészítője a nyugtató teakeverékeknek, külsőleg a reumaellenes bedörzsölőknek. TÁMOP B-14/

9 Fűszerek élettani hatásai Tárkony – Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású. A népi „orvoslás” hurutos megbetegedésekre, a magas vérnyomás ellenszereként alkalmazza. Gyomornedv-elválasztást fokozó, étvágyjavító. Enyhe vérnyomás-csökkentő hatású, de hosszan tartó alkalmazása ártalmas. Teája vesetisztító, a levele szétrágva a csuklás ellenszere Zeller – Finom reszelőn lereszelve, kevés citromlével ízesítve, gazdag ásványianyag-tartalma miatt – különösen a téli időszakban – természetes gyógyszer. Mindig bő vízben főzzük. Főzőleve más zöldséglevesek kitűnő alapja lehet. Petrezselyem – A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Zsálya – A zsálya gyógyfürdők készítésére is alkalmas például aranyérbántalmak esetén. Szeszes kivonatát garatecsetelésre, valamint a fogászatban használják. TÁMOP B-14/

10 Megfelelő ételhez a megfelelő fűszer Fűszerek levesekhez – Általában turbolya, fokhagyma, borókabogyó, citromfű, lestyánlevél és mag, majoránnák, menták, vöröshagyma és a szára, petrezselyemzöld -szár és gyökér, rozmaring, borsfű, csombor, kerti zeller, sóska, tárkony, kakukkfű. Zöldséges húsleveshez kiváló a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű. Fűszerek köretekhez – Borsóhoz: bazsalikom, kapor, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű. – Burgonyához: babér, kömény, petrezselyem. – Paradicsomhoz: bazsalikom, kapor, majoránna, oregánó, tárkony, kakukkfű. Fűszerek halételhez – Általában alexandriai petrezselyem, bazsalikom, babér, kömény, turbolya, metélőhagyma, kapor, édeskömény, citromfű, citromillatú kakukkfüvek, lestyán, majoránna, menta, petrezselyem. – Sült halakhoz: az eddigiek, és borsfű, tárkony, kakukkfű. – Olajos halakhoz: édeskömény, kapor. – Lazachoz: kapormag, rozmaring. – Tengeri halakhoz: bazsalikom, babér, turbolya, metélőhagyma, kapor, édesköménymag, majoránna, rozmaring, tárkony, kakukkfű. TÁMOP B-14/

11 Megfelelő ételhez a megfelelő fűszer Fűszerek szárnyasokhoz, vadhúsokhoz  Szarvashoz, őzhöz: babér, borókabogyó, Lestyán mag, rozmaring, zsálya, borsfű, majoránna.  Nyúlhoz: bazsalikom, babér, Lestyán mag, majoránna, rozmaring, zsálya.  Galambhoz: borókabogyó, rozmaring, kakukkfű.  Csirkéhez: turbolya, metélőhagyma, édeskömény, citromfű, majoránna, menta, petrezselyem, borsfű, tárkony, kakukkfű.  Kacsához: babér, rozmaring, zsálya, majoránna, tárkony.  Libához: édeskömény, zsálya, majoránna.  Pulykához: petrezselyem, zsálya, majoránna, tárkony, kakukkfű. TÁMOP B-14/

12 Megfelelő ételhez a megfelelő fűszer Fűszerek húsokhoz – Marhahúshoz: bazsalikom, babér, köménymag, turbolya, lestyánmag, majoránna (cseréptálban sültekhez), menta, oregánó, petrezselyem, borsmenta, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony, kakukkfű. – Bárányhoz: bazsalikom, turbolya, kömény, kapor, citromfű, lestyánmag, majoránna, menták, petrezselyem, rozmaring, borsfű, kakukkfű. – Disznóhúshoz: turbolya, koriander, édeskömény, lestyánmag, majoránna, rozmaring, zsálya, borsfű, kakukkfű. – Májhoz: bazsalikom, kapor, majoránna, zsálya, tárkony. – Sonkához: borókabogyó, lestyán, majoránna, menta, mustármag, oregano, petrezselyem, rozmaring, borsfű.

13 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "SÓ CSÖKKENTÉS LEHETŐSÉGEI FŰSZERNÖVÉNYEK HASZNÁLATA A MINDENNAPOKBAN TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések