Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rehabilitációs Intézet Orosháza Reumatológiai rehabilitáció Dr. Floszberger Péter Gyógyszerész Nap 2013.06.05.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rehabilitációs Intézet Orosháza Reumatológiai rehabilitáció Dr. Floszberger Péter Gyógyszerész Nap 2013.06.05."— Előadás másolata:

1 Rehabilitációs Intézet Orosháza Reumatológiai rehabilitáció Dr. Floszberger Péter Gyógyszerész Nap 2013.06.05.

2 Rehabilitációs Intézet Orosháza Orvosi rehabilitáció  A megmaradt képességek készségek, továbbfejlesztését, vagy ezek hiányában új képességek, készségek kialakítását jelenti.  Célkitűzése minden esetben az egyén önellátásának növelése, és természetes környezetébe való visszahelyezése. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

3 Rehabilitációs Intézet Orosháza A „fogyatékossági folyamat” Aktivitás Részvétel Aktivitás Részvétel akadályozottsága korlátozottsága akadályozottsága korlátozottsága Egészség → károsodás → fogyatékosság → rokkantság Egészség → károsodás → fogyatékosság → rokkantság ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ Elsődleges másodlatos harmadlagos Elsődleges másodlatos harmadlagos (védőoltás, (korai kezelés, prevenció, vagy (védőoltás, (korai kezelés, prevenció, vagy egészséges az indukált rehabilitáció (a fo- egészséges az indukált rehabilitáció (a fo- életmódra károsodás gyatékosságból ne életmódra károsodás gyatékosságból ne nevelés) megelőzése, legyen rokkantság: nevelés) megelőzése, legyen rokkantság: gondozás) a tréning, a gondozás gondozás) a tréning, a gondozás és a gondoskodás kerül és a gondoskodás kerül előtérbe) előtérbe) Gyógyszerész Nap2013.06.05.

4 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza  Korábban a fenti fogyatékossági folyat volt az elfogadott, mely lineáris folyamatként mutatja, hogyan lesz az egészségesből fogyatékos majd rokkant, ill. hol és milyen módon tudunk tenni orvosilag ellene, milyen prevenciós lehetőségeink vannak. Ennek a folyamatábrának a hiányossága, hogy a folyamat általában nem lineáris, több dimenziós, ill. gyakran betegségek, fellángolások gátoljág, ill. megváltoztatják, a környezeti tényezőket nem hangsúlyozza. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

5 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza  Az új értelmezés megtartja az egészségi állapotot mint kiindulópontot, de többszintűvé és többdimenzióssá válik. Röviden így verbalizálható: az egészségkárosodás korlátozza a személy aktivitását, ez pedig a társadalomban történő részvételét. Mindebből két kapcsolódó háttértényezőt vezet le: egyik a környezeti, másik pedig az egyéni. Így – ráadásul, hogy előre kerül a környezeti tényezőket magába foglaló elem – végre a súlyok is a helyükre kerülnek. Következmény: a „fogyatékosság” mint negatív konnotációkkal is bíró fogalom, a rokkantsággal együtt[1]eltűnik az ábrából. Helyét a kliens élete szempontjából releváns, de nagyjából semleges „tevékenység” és a kifejezetten pozitív hangsúlyú „részvétel” szavak váltják fel. [1] Gyógyszerész Nap2013.06.05.

6 Rehabilitációs Intézet Orosháza A funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása (FNO) TEST funkció/struktúra (károsodások) TEVÉKENYSÉG (akadályozottság) RÉSZVÉTEL (korlátozottság) környezeti tényezők személyes tényezők egészségi állapot (betegség, rendellenesség) Gyógyszerész Nap2013.06.05.

7  Az új WHO-értelmezés (ENSZ 2003, FNO: „a fogyatékosság nemzetközi osztályozása”) tehát kikerüli a korábbi kritika élét: világossá teszi egyrészt a két valóságos vezérszempontot, ami a tevékenység és a részvétel; másrészt utal rá, hogy van egyén-fölötti, egyén mögötti összefüggés: a környezet. Így válik egyértelművé a társadalom felelőssége és az, hogy gyakran nem, vagy nem elsősorban az állapot, hanem a közeg tesz fogyatékossá. Így válik egyértelművé a társadalom felelőssége és az, hogy gyakran nem, vagy nem elsősorban az állapot, hanem a közeg tesz fogyatékossá. Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

8 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

9 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

10 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció főbb területei:  az egészségügyi,  a szociális,  a foglalkozási,  a pszichológiai, a és  a környezeti rehabilitáció, Gyógyszerész Nap2013.06.05.

11 Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

12 Rehabilitációs Intézet Orosháza Feladatok a rehabilitációban  Fájdalom, gyulladás csökkentése  deformitások megelőzése, javítása  izomerő növelése  aerob kapacitás növelése  mozgásterjedelem növelése  új mozgásminták beépítése  öneállátás javítása  pszichoszociális következmények csökkentése  segédeszközzel való ellátás, otthon átalakítás  megváltozott biomechanika korrekciója  ízületvédelem  beteg és család oktatása  Orvosi diagnózis  Funkcionális, pszichés és szociális állapotfelmérés  Rehabilitációs célok meghatározása  Rehabilitációs terv (rövid- és hosszútávú)  Team értekezleten értékelés  Eredmények dokumentálása, betegkövetés  Személyi és tárgyi feltételek biztosítása  Finanszírozás biztosítása  Szakmai protokollok  Támogató interdiszciplináris szakmai háttér Gyógyszerész Nap2013.06.05.

13 Rehabilitációs Intézet Orosháza Rehabilitációt leggyakrabban igénylő reumatológiai betegségcsoportok, fogyatékosság fennállása esetén 1. Krónikus gyulladások (RA, SPA) akut shubját követő residuális funkciókiesés, vagy fokozatos funkcióromlás 2. Nagyízületeket érintő arthrosis 3. Degeneratív gerincbetegségek, súlyos funkcióromlással járó gerincdeformitások 4. Osteoporosis és következményes csigolya compressio 5. Akut reumás betegségek, ill. történések utáni állapotok - radiculitist követő gyöki – elsősorban - motoros kiesési tünetek - akut arthritisek - aetiológiától független – következtében kialakult contractura, izomatrophia - acut bursitis, periarthritis folytán létrejött contractura - alagút szindrómák okozta motoros funkció zavarok Gyógyszerész Nap2013.06.05.

14 Rehabilitációs Intézet Orosháza A reumatológiai rehabilitáció célja és sajátosságai  A rehabilitáció célja az akut folyamatok, illetve a krónikus gyulladásos vagy degeneratív betegségek akut fellángolása után a kiesett mozgásfunkciók helyreállítása, kompenzatórikus fejlesztése, pótlása, ezzel együtt a munkaképesség, önellátás javítása, a mindennapi élettevékenységek képességének lehetőség szerinti helyreállítása, a komplex fizioterápia segítéségével. Ehhez megfelelő team munka, psychés vezetés, egyénre szabott tervszerű program szükséges.  A rehabilitáció eredményessége nagymértékben függ a kezelésbevétel időpontjától, szakszerűségétől, következetes kivitelétől és időtartamától. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

15 Rehabilitációs Intézet Orosháza Rehabilitálhatóság feltételei  Fizikai terhelhetőség(főleg a mozgásterápia és segédeszköz használat szempontjából)  Szellemi igénybevehetőség ( a rehabilitáció döntő része tanulási, ill. újratanulási folyamat)  Motiváció / kooperációs készség (eredményes rehabilitáció nem nélkülözheti a rehabilitálandó személy aktív közreműködését). Gyógyszerész Nap2013.06.05.

16 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció eszközrendszere I. Team A rehabilitációs tevékenység szervezettségét és összehangoltságát a multidiszciplináris, team megközelítés biztosítja. A rehabilitációs team munkáját rehabilitációs szakorvos koordinálja. A team tevékenységében valamennyi résztvevő feladata jól körülhatárolt, amit önállóan, de egymást kiegészítve és együttműködve látnak el. A team tevékenységében valamennyi résztvevő feladata jól körülhatárolt, amit önállóan, de egymást kiegészítve és együttműködve látnak el. Ápolás a fekvőbeteg ellátásban feladat:önellátási feladatok, segédeszköz használat gyakoroltatása, egészségnevelés, felvilágosítás. Ápolás a fekvőbeteg ellátásban feladat:önellátási feladatok, segédeszköz használat gyakoroltatása, egészségnevelés, felvilágosítás. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

17 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció eszközrendszere II. Mozgásterápia cél: - az aktív izületi mobilizáció előkészítése - izomerő fokozása - contractura ill. izomspasmus oldása megrövidült izmok nyújtása - aerob kapacitás növelése - beszűkült izületi mozgáspálya növelése - állóképesség javítása - izomerő fokozása - contractura ill. izomspasmus oldása megrövidült izmok nyújtása - aerob kapacitás növelése - beszűkült izületi mozgáspálya növelése - állóképesség javítása - mozgáskoordináció javítása - mozgáskoordináció javítása Gyógyszerész Nap2013.06.05.

18 Rehabilitációs Intézet Orosháza GYÓGYTORNA Gyógyszerész Nap2013.06.05.

19 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció eszközrendszere III. Fizioterápia egyéb elemei: elektro-, mechano-, hydro-, balneoterápia cél: fájdalomcsillapítás hyperemizálás, izomspasmus csökkentése, contractura oldás izomerősítés izomspasmus csökkentése, contractura oldás izomerősítés Ergoterápia cél: a mindennapi élettevékenységekhez szükséges mozgásminták begyakorlása, izületekkel való ökonomikus bánásmód megtanítása Ergoterápia cél: a mindennapi élettevékenységekhez szükséges mozgásminták begyakorlása, izületekkel való ökonomikus bánásmód megtanítása Gyógyszerész Nap2013.06.05.

20 Rehabilitációs Intézet Orosháza FIZIKOTERÁPIA Gyógyszerész Nap2013.06.05.

21 Rehabilitációs Intézet Orosháza HYDROTERÁPIA Gyógyszerész Nap2013.06.05.

22 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció eszközrendszere IV. Psychoterápia Cél: depressio, szorongás, feszültség oldása, a betegség elfogadtatása, a vele való együttélés kialakítása Cél: depressio, szorongás, feszültség oldása, a betegség elfogadtatása, a vele való együttélés kialakításaDietetika Segédeszköz ellátás Gyógyszerész Nap2013.06.05.

23 Rehabilitációs Intézet Orosháza SEGÉDESZKÖZÖK Gyógyszerész Nap2013.06.05.

24 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció eszközrendszere V. Ortopéd műszerészet Ortopéd műszerészet feladat: a javasolt segédeszköz megfelelő minőségben való kiszolgáltatása a segédeszköz betegre való adaptálása és a használat megtanítása feladat: a javasolt segédeszköz megfelelő minőségben való kiszolgáltatása a segédeszköz betegre való adaptálása és a használat megtanítása Rehabilitációs műszaki tevékenység Rehabilitációs műszaki tevékenység cél: az otthoni környezetnek a beteg egyéni szükségleteihez való adaptálása, akadálymentes környezet kialakítása cél: az otthoni környezetnek a beteg egyéni szükségleteihez való adaptálása, akadálymentes környezet kialakítása Gyógyszerész Nap2013.06.05.

25 Rehabilitációs Intézet Orosháza AKADÁLYMENTES KÖRNYEZET Gyógyszerész Nap2013.06.05.

26 Rehabilitációs Intézet Orosháza A rehabilitáció eszközrendszere VII. Szociális munka Szociális munka Foglalkozási rehabilitáció feladat: segítség nyújtása abban, hogy a mozgásszervi betegségben szenvedő egyén megfelelő átképzéssel vagy a munkakörülmények adaptálásával ismét munkaképessé váljon (jelenleg igen kevés az erre a feladatra képzett szakember) Oktatás, felvilágosítás és a rehabilitációs cél tudatosítása Foglalkozási rehabilitáció feladat: segítség nyújtása abban, hogy a mozgásszervi betegségben szenvedő egyén megfelelő átképzéssel vagy a munkakörülmények adaptálásával ismét munkaképessé váljon (jelenleg igen kevés az erre a feladatra képzett szakember) Oktatás, felvilágosítás és a rehabilitációs cél tudatosítása Gyógyszerész Nap2013.06.05.

27 Rehabilitációs Intézet Orosháza Kötelező feltételrendszer I. 1. Személyi feltételek A rehabilitációs teamet alkotó, szakirányú képzettséggel A rehabilitációs teamet alkotó, szakirányú képzettséggel rendelkező szakemberek: rendelkező szakemberek: - rehabilitációs szakorvos - rehabilitációs szakorvos - (reumatológus szakorvos) - ápolónő - gyógytornász - fizioterápiás asszisztens - gyógymasszőr - gyógyfoglalkoztató terápeuta - pszichológus - ortopédműszerész - szociális munkás - (reumatológus szakorvos) - ápolónő - gyógytornász - fizioterápiás asszisztens - gyógymasszőr - gyógyfoglalkoztató terápeuta - pszichológus - ortopédműszerész - szociális munkás - adminisztrátor - adminisztrátor Gyógyszerész Nap2013.06.05.

28 Rehabilitációs Intézet Orosháza Kötelező feltételrendszer II. Kötelező feltételrendszer II. 2. Tárgyi – technikai feltételek 2. Tárgyi – technikai feltételek - akadálymentes környezet kialakítása - akadálymentes környezet kialakítása - folyosókon kapaszkodó korlátok elhelyezése - a kórtermekben az ágyak között kellő távolság biztosítása a - folyosókon kapaszkodó korlátok elhelyezése - a kórtermekben az ágyak között kellő távolság biztosítása a járókerettel ill. kerekesszékkel való szabad mozgás érdekében járókerettel ill. kerekesszékkel való szabad mozgás érdekében - fürdőszobában csúszásgátló burkolat, kapaszkodók, WC magasító - fürdőszobában csúszásgátló burkolat, kapaszkodók, WC magasító ülőke, kerekesszékkel történő közlekedés biztosítása, ülőke, kerekesszékkel történő közlekedés biztosítása, - kisebb létszámú csoport részére is alkalmas méretű, kellően - kisebb létszámú csoport részére is alkalmas méretű, kellően felszerelt tornaterem, elektro,- foglalkozásterápiás, pszichológus felszerelt tornaterem, elektro,- foglalkozásterápiás, pszichológus helyiségek, helyiségek, - minta-, méretvétel, ill. próba céljára alkalmas ortopéd - minta-, méretvétel, ill. próba céljára alkalmas ortopéd műszerészeti helyiség műszerészeti helyiség Gyógyszerész Nap2013.06.05.

29 Rehabilitációs Intézet Orosháza Rehabilitációt, gondozást igénylő reumatológiai kórképek Rehabilitációt, gondozást igénylő reumatológiai kórképek  Reumatoid arthritis és más autoimmun betegségek  Spondylitis ankylopoetica, SNSA  Degeneratív nagyizületi és gerinc betegségek  Osteoporosis Gyógyszerész Nap2013.06.05.

30 Rehabilitációs Intézet Orosháza Reumatoid arthritis  Ismeretlen eredetű krónikus, szimmetrikus, progresszív, deformáló sokízületi gyulladás.  Előfordulás: a leggyakoribb polyarthritis a lakosság 1-2 %-át betegíti meg, a nők megbetegedése háromszor gyakoribb a férfiakénál. Bármely életkorban jelentkezhet, de leggyakrabban 35 év körül kezdődik.  Az RA lappangva kezdődik, típusos esetben a beteg két oldali kézfájdalomról, más izületeinek fájdalmáról, reggeli kézmerevségről, kézgyengeségről, ujjainak duzzanatáról, általános gyengeségről panaszkodik.  Terápia: bázisterápiás szerek, nonsteroid és steroid gyulladás csökkentők, intraarticularis steroid, fizioterápia. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

31 Rehabilitációs Intézet Orosháza RA I. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

32 Rehabilitációs Intézet Orosháza RA II. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

33 Rehabilitációs Intézet Orosháza RA III. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

34 Rehabilitációs Intézet Orosháza Reumatoid arthritis II. Rehabilitációra akkor kerül sor, ha a folyamat akut exacerbaciója, hosszabb interkurrens betegség, vagy ortopédiai műtétek után a mozgásfunkciók nagymértékben csökkennek. Teendők:  mozgásterápia, elektroterápia – stádiumtól függően  rehabilitációs célú műtétek ( synovectomia, osteotomia, arthroplastica, arthrodesis, rekonstrukciós műtétek) rekonstrukciós műtétek)  segédeszközzel való ellátás – adaptáció –  Szociális intézkedések: házi betegápolás, akadálymentesítés, munkahely adaptációja, átképzés stb.  Gondozás Gyógyszerész Nap2013.06.05.

35 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza Spondylarthritis ankylopoetica Az SPA, vagy Bechterew kór elsősorban a csigolya közti és sacroiliacalis izületek idült gyulladása, mely változó intenzitással zajlik, a szalagok elmeszesedéséhez, az izületek csontos ankylosisához vezet. Etiológiája ismeretlen, multifaktorális eredetűnek tartják. Részben örökletes, részben környezeti tényezők felelősek a kórkép kialakulásáért. Előfordulás: elsősorban a férfiak betegszenek meg (90%), főleg fiatal korban (16-40 év). A lakosság közel 0,4 %-ban fordul elő. A családi halmozódás nem ritka. Tünetek: általános tünetek, recidiváló iridocyclitis, ágyéki, háti, vagy keresztcsonttáji fájdalom, hajnali kulminációval, stb. Milyen anamnesztikus adatokat értékeljünk a korai stádiumban? 16-40 éves férfinél ismétlődő, nehezen befolyásolható lumbago vagy ischialgia, éjszakai derékfájdalom, mely mozgásra javul, perifériás izületi fájdalom, vagy duzzanat elsősorban alsó végtagok, nagyizületein, iritis, iridocyclitis, a sarok, esetleg szegycsont, ülőgumó, symphysis fájdalom pozitív családi anamnésis. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

36 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza SPA I. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

37 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza SACROILEITIS Gyógyszerész Nap2013.06.05.

38 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza SPA II Gyógyszerész Nap2013.06.05.

39 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza SPAIII. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

40 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza DISH SY. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

41 Mozgásszervi Rehabilitációs Szakág Orosháza Spondylarthritis ankylopoetica II. Rehabilitációra akkor kerül sor, ha a beteg funkcionális kapacitása nagyfokban csökken,a gerincmozgások nagyfokú beszűkülése a mindennapi élettevékenységben is gátolja, gerincmozgások nagyfokú beszűkülése a mindennapi élettevékenységben is gátolja, a váll és a csípőizületek nagyfokú mozgáskorlátozottsága, a gerinc merevsége mellett a váll és a csípőizületek nagyfokú mozgáskorlátozottsága, a gerinc merevsége mellett az önellátás komoly akadályává válik. az önellátás komoly akadályává válik. Teendők: - fájdalomcsillapítás ( akut tünetek fellobbanásakor erélyes - fájdalomcsillapítás ( akut tünetek fellobbanásakor erélyes gyulladáscsökkentés ) gyulladáscsökkentés ) - izomspasmus csökkentése a gerinc izomzatában - izomspasmus csökkentése a gerinc izomzatában - az egyes gerincszakaszokban észlelhető mobilitás megtartása, - az egyes gerincszakaszokban észlelhető mobilitás megtartása, illetve javítása illetve javítása - a légzésfunkció javítása, az aerob kapacitás növelése - a légzésfunkció javítása, az aerob kapacitás növelése - a perifériás izületek mozgásfunkciójának javítása - a perifériás izületek mozgásfunkciójának javítása - segítség nyújtás a mindennapi élettevékenység kivitelezésében, az - segítség nyújtás a mindennapi élettevékenység kivitelezésében, az önellátásban. önellátásban. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

42 Rehabilitációs Intézet Orosháza Degeneratív jellegű mozgásszervi elváltozások  Az arthrosis lényege: az izületi porc degenerálódása, mely nagyfokú destrukcióhoz, majd, a progresszió során annak szinte teljes eltűnéséhez vezet, gyulladásos és reparativ folyamatok kíséretében.  Előfordulás: a népesség közel 30 %-a érintett. Legnagyobb jelentősége a teherviselő izületek arthrosisának van. Legnagyobb jelentősége a teherviselő izületek arthrosisának van. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

43 Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

44 Primer arthrosis  Etiológia: nem az öregedés okozza.  Genetikai tényezők: 40-60%  Oka nem ismert Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

45 Szekunder arthrosis  ízületi dysplasiák,  anyagcsere betegségek,  ízületi sérülések,  túlterhelés,  hypermobilitás,  alulterhelés Tünetek:  mechanikus fájdalom,  indítási fájdalom,  csontos deformitás,  instabilitás, mozgáskorlátozottság Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

46 Rehabilitációs Intézet Orosháza  Károsodás: az ízületek mozgáskorlátozottsága, csökkent izomerő, csökkent teherbírás, depresszió  Tevékenységek és részvétel akadályozottsága: önellátás, családi szerep, ügyintézés, munkaképesség, társas kapcsolatok, közösségi szerep  A rehabilitáció célja: a lehető legjobb egyéni funkció és részvételi szint elérése  A rehabilitálhatóság feltételei: nincs gyulladásos epizód, compliance  Állapotfelmérés (szomatikus, funkcionális, pszichés állapot és terhelhetőség): fizikális vizsgálat, belgyógyászati státusz, WOMAC, Beck, járásidő, életminőség index (EQ-5D, SF36), FNO  Alapbetegség krónikus kezelésének folytatása: NSAID, chondroprotektív szerek, gyógytorna  Szövődmények megelőzése és kezelése: gyógytorna, antiporotikum, PPI, testsúlykontroll, CV rizikófaktorok csökkentése,ortopéd műtét ALSÓ VÉGTAGI NAGYÍZÜLETI ARTHROSIS Gyógyszerész Nap2013.06.05.

47 Rehabilitációs Intézet Orosháza ALSÓ VÉGTAGI NAGYÍZÜLETI ARTHROSIS  Rehabilitációs célok: –Önellátás elérése: gyógytorna, fizioterápia, balneoterápia, ízületvédelem, oktatás, ortopéd műtét –Erőnlét javítása: gyógytorna, balneoterápia (vízalatti torna, úszás) –Mobilitás biztosítása: gyógytorna, segédeszköz, kísérő, utiköltség –Állapot elfogadtatása: oktatás, felvilágosítás, pszichotherápia, lelki gondozás, család bevonása, önsegítő betegszervezet –Segédeszközök biztosítása: ADL, ortézis, autó, lakás, munkahely –Munkaképesség fenntartása ill. visszaállítása: ergoterápia és a fentiek  Szociális intézkedések kezdeményezése: Házi betegápolás, ebéd, bevásárlás, parkolási engedély, akadálymentes épített környezet, lakás átalakítás, átképzés stb.  Gondozás: kontrollvizsgálat, Ergoterápiás, gyógytorna kontroll, betegszervezet Gyógyszerész Nap2013.06.05.

48 Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

49 Rehabilitációs Intézet Orosháza Arthrosis Gyógyszerész Nap2013.06.05.

50 Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

51 Rehabilitációs Intézet OrosházaGyógyszerész Nap2013.06.05.

52 Rehabilitációs Intézet Orosháza Arthrosis II. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

53 Rehabilitációs Intézet Orosháza Dysplasia coxae cong. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

54 Rehabilitációs Intézet Orosháza Csipőarthrosis, necr.cap.fem. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

55 Rehabilitációs Intézet Orosháza Coxarthrosis Gyógyszerész Nap2013.06.05.

56 Rehabilitációs Intézet Orosháza Csípő protésis Gyógyszerész Nap2013.06.05.

57 Rehabilitációs Intézet Orosháza Térd total protézis Gyógyszerész Nap2013.06.05.

58 Rehabilitációs Intézet Orosháza Spondylarthrosis I. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

59 Rehabilitációs Intézet Orosháza SPONDYLARTHROSIS II. Gyógyszerész Nap2013.06.05.

60 Rehabilitációs Intézet Orosháza SPONDYLOLISIS Gyógyszerész Nap2013.06.05.

61 Rehabilitációs Intézet Orosháza Osteoporosis I. Az osteoporosis a csont szerves és szervetlen állományának egyenlő arányú megfogyása, vagyis a csontozat tömegének csökkenése, mely a csontok törésének fokozott veszélyével jár. A primer osteoporosis formái: - postmenopauzális osteoporosis ( 40-50 év) Oestrogénkiesés következtében fokozódik a csont resorpcio Oestrogénkiesés következtében fokozódik a csont resorpcio - senilis osteoporosis ( 65-70 év) Ostreoblastok csökkent működése Ostreoblastok csökkent működése Jelentősége: csípőtáji, valamint a csigolyák kompressziós törése Gyógyszerész Nap2013.06.05.

62 Rehabilitációs Intézet Orosháza OSTEOPOROSIS Gyógyszerész Nap2013.06.05.

63 Rehabilitációs Intézet Orosháza Osteoporosis II. Rehabilitációra van szükség törések utáni állapotban, vagy abban az esetben, ha a beteg mozgásfunkciója, teljesítőképessége a megfelelő gyógyszeres és fizioterápiás kezelés ellenére romlik. Teendők:  fájdalomcsillapitás  mozgásterápia ( fontos a korai mobilizálás) a törzset stabilizáló izomcsoportok erősítése ( has,- hát, farizomzat), tartáskorrekció, koordinációs gyakorlatok, aerob kapacitás, állóképesség fejlesztése: séta, kerékpározás, úszás. a törzset stabilizáló izomcsoportok erősítése ( has,- hát, farizomzat), tartáskorrekció, koordinációs gyakorlatok, aerob kapacitás, állóképesség fejlesztése: séta, kerékpározás, úszás.  segédeszköz ellátás: támbot, járókeret, gerincfűző, csípővédő  életviteli tanácsok Gyógyszerész Nap2013.06.05.

64 Rehabilitációs Intézet Orosháza Az orvosi rehabilitációs tevékenység végezhető: - kiemelt rehabilitációs centrumban, szakkórházban - kórházi rehabilitációs osztályon - járóbeteg szakellátás keretében (fiziotherápiás centrum) - alapellátás - lakókörnyezetben Gyógyszerész Nap2013.06.05.

65 Rehabilitációs Intézet Orosháza Hogy az adott egyén rehabilitációja hol történik meg, azt befolyásolja: - alapbetegsége és annak súlyossága - a rehabilitációt szükségessé tevő funkciózavar mértéke, annak helyreállíthatósága, vagy pótolhatósága - kísérő betegségek fennállása, és azok súlyossága, melyek a rehabilitációt ellenjavalják - a rehabilitálandó egyén közlekedő képessége - a rehabilitációs szolgáltatás (személyi, tárgyi feltételek ) lehetőségei, elérhetősége - a rehabilitálandó személy otthoni, családi környezete - a rehabilitálandó személy szándéka - infrastruktúra Gyógyszerész Nap2013.06.05.

66 Rehabilitációs Intézet Orosháza Köszönöm a figyelmet! Gyógyszerész Nap2013.06.05.


Letölteni ppt "Rehabilitációs Intézet Orosháza Reumatológiai rehabilitáció Dr. Floszberger Péter Gyógyszerész Nap 2013.06.05."

Hasonló előadás


Google Hirdetések