Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)"— Előadás másolata:

1 4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
BIM írásbeli vizsgakérdések 1. Egy folytonos sejttömeg-tenyésztés során D=0,6 h-1 hígítási sebesség mellett 10 g/dm3 az elfolyóban mérhetõ sejtkoncentráció (állandósult állapotban). Mekkora a P/O hányados, ha YATP = 11 g/mól ATP és az eredõ oxigénhozam 0,9 g/g. ? (Tételezzük fel, hogy ATP csak a terminális oxidáció során képzõdik!) (10 pont) 2. Milyen fizikai módszereket ismer enzim rögzitésre? Sorolja fel a megismert módszereket és egyiket magyarázza el részletesen. (10 pont) 3. Mutasson meg egyet a koenzimregenerálásra megismert példák közül. (5 pont) 4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)

2 5 . Mutassa meg az(oka)t a "specifitás(oka)t", amely(ek) nem jellemzi(k) az enzimeket:
csoport specifitás sztereo specifitás hõmérsékleti specifitás szubsztrát specifitás (5 pont) aktiv centrum specifitás 6 .Mekkora inhibitor koncentráció okoz 35%-os inhibíciót egy kompetitív inhibitor esetében, ha Ki= mol/dm3 és Km= mol/dm3, valamint a szubsztrát koncentrációja S=10-2 mol/dm (10 pont) 7 . Melyek a kemosztát folytonos fermentáció vezérlő paraméterei (amelyeket tehát mi választunk meg)? bioreaktor hasznos térfogata igen - nem hőmérséklet igen - nem állandósult állapotbeli szubsztrát koncentráció igen - nem higítási sebesség igen - nem betáplált tápoldat szubsztrát koncentrációja igen - nem tápoldat betáplálási sebesség igen - nem biorektor produktivitása igen - nem mikrobakoncentráció igen – nem (4 pont)

3 8. Összekeverünk 5. 10-3 mol/dm3 szubsztrátot és ugyanannyi terméket
8 .Összekeverünk 5*10-3 mol/dm3 szubsztrátot és ugyanannyi terméket. Ha az egyensúlyi állandó 0.03, vajon a szubsztrát alakul e termékké vagy fordítva. Mekkora S és P koncentrációja az egyensúly beállásakor? (10 pont) 9. Irja fel és rajzolja fel az egyik Michaelis féle pH függvény(6 pont) 11.Rajzoljon fel egy növekedési görbét (x - t), és értelmezze a szakaszait.. (10 pont) 13. Értelmezze többféleképpen azt, hogy adott esetben a sterilezés (sterilitás) kritériuma (5 pont)

4 1) Mivel állandósult állapotú a tenyésztés, D=  =0.6 h -1
A két fajlagos sebességből P/O kiszámítható:

5 effektivitás-tényezõ:
észlelt reakciósebesség η = reakciósebesség ha nem lenne transzport ellenállás

6 FIZIKAI MÓDSZEREK 1 BIM SB 2001
ADSZORPCIÓ IONCSERÉLŐN – NEM SPECIFIKUS KÖNNYEN LEVÁLIK (pH) GÉLBE ZÁRÁS MIKROKAPSZULÁZÁS MEMBRÁN „MÖGÉ” ZÁRÁS

7 FIZIKAI MÓDSZEREK 2 BIM SB 2001 GÉLBE ZÁRÁS ALGINÁT KÉPZÉS
PUFFEROLT ENZIM + Na-ALGINÁT Frissen!!! GOLYÓCSKÁK, AMELYEK BEZÁRVA TARTALMAZZÁK AZ ENZIMET ALGINÁT: poli-anhidro-β D-mannuronsav (1→ 4) Hidrofil, kolloid, egyenesláncú polimer Macrocystis pyrifera

8 Sejtes rendszer enzimes rendszer
Koenzim regenerálás BIM SB 2001 NAD+, NADP+,FAD+ NADH, NADPH Sejtes rendszer enzimes rendszer 1.Kapcsolt rendszer - egy termék

9 RESZOLVÁLÁS 2 BIM SB 2001 1. Asszimetrikus szintézis : i-Leu, Lys,Met,Phe,Trp,Val

10 RESZOLVÁLÁS 3 BIM SB 2001 2.Asszimetrikus hidrolízis Aspergillus v. Penicillium L-As-aciláz-zal acilezés As-aciláz D,L- As D,L-acetil-As L-As + D-acetil-As Kromatogr.v Oszeres extr. kristályosítás OH- racemizálás D,L- As

11 RESZOLVÁLÁS 5 BIM SB 2001 3. Speciális módszer glutaminsavra H+

12 6.)

13 8.

14 FEHÉRJÉK: + ÉS - TÖLTÉSŰ OLDALLÁNCOK ← pH
BIM SB 2001 pH hatása 1 FEHÉRJÉK: + ÉS - TÖLTÉSŰ OLDALLÁNCOK ← pH (jelentőségük az aktív centrumban......) ÁTTÖLTÉS MODELL E E- + H+ E E2- + H+ -H+ -H+ E E E2- +H+ +H+ K1= H+E-/E K2= H+E2-/E E0=E+E-+E2- AKTÍV ENZIMHÁNYAD: Y- = E- / E0 MICHAELIS – féle pH függvények: Y= Y2-=

15 pH hatása 2 BIM SB 2001 Y i pH 1 - 2- ! Y= Y2-=

16

17 A mikroba szaporodás alapösszefüggései
BIM SB 2001 x EXPONEN- CIÁLIS FÁZIS LAG SZAKASZ GYORSULÓ NÖVEKE- DÉSI SZAKASZ HANYATLÓ FÁZIS x0 t

18 MI AZ OKA A HANYATLÓ FÁZISNAK?
TÁPANYAG LIMITÁCIÓ TOXIKUS METABOLIT TERMÉK(EK) 3. HELYHIÁNY


Letölteni ppt "4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések