Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaElek Vincze Megváltozta több, mint 9 éve
1
Projekt neve: Egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat innovatív módon mikrokapszulázott formában tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz család kidolgozása GOP-1.1.1-11-2012-0485 Projekt leírás: A projektben egyedi bioaktív hatóanyag kombinációkat tartalmazó, humánklinikai vizsgálatokkal igazoltan egészségvédő hatású ásványvíz családot fejlesztünk ki, illeszkedve azon piaci trendhez, ami a magas hozzáadott értékű és egyben ízesített italok iránti fokozódó keresletben nyilvánul meg. Az ásványvizek piaci még a válság éveiben is igen stabilnak mutatkozik, az ízesített, speciális ásványvizek szegmense viszont jelentős expanzión megy keresztül. A speciális jelleg egészségvéső hatással való ötvözése még igen kevésé nyert teret, holott a legnagyobb fogyasztói igény itt jelentkezne. Az általunk alkalmazott egészségvédő komponensek tényleges hasznosulásának elősegítése érdekében specifikus mikrokapszulákat alkalmazunk, melyek egyedi összetételét kísérleti úton dolgozzuk ki 8 eltérő komponens 16 különböző kombinációjának tesztelése alapján. Ily módon nem csak a hatóanyagok védelme valósul meg, hanem azokat a felszívódás helyére juttatva nagyban növelni tudjuk a biológia hasznosulás hatásfokát. Újonnan kifejlesztett termékeink így válnak igazán funkcionálissá és magas hozzáadott értékűvé, amelynek érvényesülést átfogó humánklinikai vizsgálatokkal is megerősítünk. A biológiailag hasznos komponensek intakt állapotban való megőrzésük érdekében speciális tartályos zárókupakot fejlesztünk ki, melyben az érzékeny, de jótékony vegyületek a felhasználásig elkülönítetten tárolhatóak. Ily módon megakadályozható, hogy a hatóanyagok a vizes oldatban degradálódjanak, így a termék veszítsen íz értékéből és biológiai hatékonyságából. A biológiailag aktív komponensek közvetlenül a fogyasztás előtt célszerű a vízhez adni. A korábban kifejlesztett, szabadalmi oltalommal védett tartályos záró elemet adaptáljuk és továbbfejlesztjük az általunk kifejlesztett prototípusokra. A tervezett új élelmiszer prototípusok az alábbiak: Ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, illetve azok felszívódását segítő prebiotikus hatású anyagokkal dúsított ásványvíz. A kupakban helyezzük el a palack felbontásakor a vízbe kerülő szilárd, vízoldható hatóanyagokat (Ca;Mg,Zn; Mn; Cu; Fe és prebiotikum kombinációk). Optimált összetételű színes növényi anyag kivonatot lebegő emészthető gyöngyökben tartalmazó funkcionális ásványvíz változat. A víz funkcionalitását kalcium, D-vitamin, továbbá antioxidánsokban gazdag növényi hatóanyag-kivonat eredményezi. Ez utóbbit 8 növény összehasonlító elemzése alapján választjuk ki, és a legnagyobb antioxidáns aktivitású kombinációt alkalmazzuk. A lebegő hatóanyag "gyöngyöket" továbbfejlesztett alginátos mikrokapszulászási eljárással állítjuk elő. Gyümölcs-liofilizátumok, illteve szelén és jód felhasználásával készített funkcionális ásványvíz változat, melyhez a legkedvezőbb hatóanyag profillal jellemezhető gyümölcsökből állítunk össze egyedi összetételt és növény-kombinációt. Eltérő hatóanyagokat különböző színű mikrokapszulában tartalmazó funkcionális ásványvíz változat. A víz funkcionalitását adó anyagra, azaz az elvárt hatásra a gyöngy színe utal (prebiotikus - sárga; nyomelempótló -kék; antioxidáns - piros). Ezen túlmenően négy egyéb, új műszaki prototípust is kifejlesztünk: Továbbfejlesztett és optimált mikrokapszulázási eljárás. Új, xantin-oxidáz és polifenol-oxidáz enzimek működésén alapuló, hordozható bioszenzorikus mérőműszer, mely alkalmas a termékek antioxidáns aktivitásának on-line monitorozására a gyártástechnológia és a tárolás során. A termékek és hatóanyagok tényleges biológiai hatásának becslésére alkalmas komplex emésztési modell, mely a négy lépésből álló emésztési folyamatot átfogóan jellemzi, illetve 12 eltérő emésztést segítő enzim, kofaktor, valamint hattagú mikrobiota alkalmazására épül. többlépcsős extrakciós eljárást dolgozunk ki az egyedi fűszernövényekből történő hatóanyag kivonás hatékonysága növelése céljából, valamint ennek eredményeként létrejön egy folyamatos extrakció végrehajtására képes kaszkád rendszerű extrakciós berendezés. Kedvezményezett: Aqua-Plastech Kft., 4251 Hajdúsámson, Diósvár dűlő 23. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4. NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMOK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 1139 BUDAPEST, VÁCI ÚT 83. www.szechenyi2020.huwww.szechenyi2020.hu http://www.magzrt.hu/http://www.magzrt.hu/
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.