Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaIldikó Vassné Megváltozta több, mint 10 éve
1
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export
2
Könnyű szabályozású ágazat Előállítási szabályok: termelő és feldolgozó üzemek Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1906/90 sz.előírása
3
Exporttámogatások A termelői ár magasabb a világpiaci árnál Exportvisszatérítést adnak Az igazgatási bizottság általában havonta ülésezik Három havonta kötelező felülvizsgálni a kulcsokat (%)
4
GATT beavatkozás 2000-től a támogatási összeget 21 %-al A támogatott mennyiséget 36 %-al kell csökkenteni A csökkent kereteket sem használjuk ki
5
Az export visszatérítés folyamata A kereskedő engedélyt kér a nemzeti intervenciós hivataltól Pénteken továbbítják az igazgatási bizottsághoz Brüsszelbe Összevetik a GATT lehetőségekkel a kérvényeket Megállapítják a mértéket A kereskedő minimum 12 hónapja már folytatnia kell a kereskedelmet a sertéságazatban
6
Folytatás Biztosítékot kell a kereskedőnek letenni a szándék komolyságának érdekében Az export lebonyolítása után a dokumentumokat (export engedély, Vám dokumentumok) be kell mutatni az intervenciós hivatalba 2-3 hét alatt megtörténik a kifizetés
7
Importszabályozás Alapja a vámok GATT megállapodás szerint 2000-től 36%- al csökkentett vámok (minden termékcsoportban minimum 15%) Kedvezményes vámszint külön megállapodásra
8
Mechanizmusa Negyedévenként hírdetik meg a kedvezményes vámtétel mennyiségi nagyságát EU tagállamok kereskedői vehetnek rajta részt Intervenciós Hivatal fogadja be a pályázatokat A bizottság dönt Brüsszelben
9
folytatás Normál vámtétel megfizetése esetén nem kell engedély Túl alacsony importár esetén lehetőség van pótvám kivetésére is
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.