Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Dr. Drexler Dóra, Papp Orsolya, Dezsény Zoltán, Földi Mihály, Pászti Tímea FoodLawment Roadshow
2
Tematika Mi az ökológiai mezőgazdaság?
Az ökológiai gazdálkodás helyzete a világban és Magyarországon Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) bemutatása Bekapcsolódási lehetőségek
3
Mi az ökológiai mezőgazdaság?
Az ökológiai gazdálkodás a talajok és az élővilág épségének, valamint az emberek egészségének megőrzését célzó termelési rendszer. Természetes folyamatokon alapul és kerüli a káros hatású anyagok alkalmazását. Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Így törekszik a környezet megóvására, és – a társadalmi, gazdasági szempontokat is figyelembe véve – az egészséges életformát elősegítő mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtésére (IFOAM). IFOAM = Ökológiai gazdálkodásban érdekelt szervezeteket tömörítő globális ernyőszervezet.
4
A bioterületek változása földrészek szerint (2000-2009)
Óceániában és Latin-Amerikában azért ilyen magas a bioterületek aránya, mert ezek nagyrészt gyepek, extenzív területek. A diagramon látható, hogy a növekedésben Európa jelentős szerepet vállal. FiBL/IFOAM Survey 2011, based on data from governments, the private organic sector and certifiers
5
Az ellenőrzött ökológiai termesztésű területek Európában (2009)
2009-ben Európában összesen 9.3 millió ha ellenőrzött területen közel gazdaság folytat ökológiai gazdálkodást. Európában a teljes mezőgazdasági terület 1.9%-a, míg az Európai Unióban 4.7%-a áll ökológiai művelés alatt. A Világ teljes bioterületének 25%-a Európában található. A térképen szereplő országok sötétebb színe jelzi a bioterületek nagyobb arányát (ha). 9,3 millió ha nagynak tűnik, de = összesen csak 2%-a a termőterületeknek. A világ bioterületének mintegy negyede található Európában. Európa teljes mezőgazdasági területének 98 %-án vegyszeres termesztés folyik! FiBL/IFOAM Survey 2011, based on data from governments, the private organic sector and certifiers
6
Ellenőrzött öko területek hazánkban
1988-tól 2004-ig határozott növekedés látszik, 2004 óta stagnál vagy csökken. Ennek több oka van, de főleg a támogatások hiánya, mert a biogazdálkodás igencsak támogatásérzékeny ágazat. Source: Biokontroll Hungaria, Hungaria Öko Garancia, Eurostat
7
Az ellenőrzött ökológiai területek alakulása hazánkban
Üzemek száma (db) Növekedés (%) Terület (ha) Mezőgazd. Terület (ha) 2004 1 842 4 14 2,267 2005 1 935 5 - 3 2,191 2006 1 974 2 - 5 2,092 2007 2 024 - 0,4 2,090 2008 2 066 + 0,4 2,093 2009 2 292 11 + 18,9 2,3 2010 2 062 - 10 130 717 - 10,4 2,1 Ez a dia ugyanazt mutatja, mint az előző, csak számokban. Látszik, hogy 10 %-kal csökkent mind az üzemek száma, mind az ellenőrzött terület. A hazai teljes mezőgazdasági területnek mindössze 2 %-a ellenőrzött bio! Forrás: Solti 2011
8
elődeink megfigyelései
Miért van szükség ökológiai kutatásokra? az ökológiai gazdálkodás tudásbázisa: Jelenkori gazdák tapasztalatai Ha már van bevált gyakorlat az ökológiai gazdálkodásra, miért van szükség egy újabb kutatóintézetre? Mert csak az újabb tapasztalatokkal, eredményekkel lehetséges az állandóan változó környezettel szoros összefüggésben történő ökológiai gazdálkodás fejlődése. Mert ugyan vannak kutatóintézeteink, agrár témában is, de kevesen végeznek magas szintű tudományos kutatást célzottan a biotermesztés témájában. Az innováció szükséges a hagyományos ismeretek mellé. Hagyomány, elődeink megfigyelései Kutatóintézetek kísérleteiből származó eredmények
9
Az ökológiai gazdálkodás létjogosultsága
Környezet - Bioszféra Termelő Fogyasztó Kereskedő
10
Nemzetközi színvonalú, az ökológiai mezőgazdaságot és élelmiszeripart kutató és fejlesztő intézmény - az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet (ÖMKI) - létrehozása és működésének megalapozása Magyarországon.
11
Céljaink Nemzetközi színvonalú tudományos kutatás erősítése az ökológiai szemléletű mezőgazdaság- és élelmiszeripar területén Hatékonyan működő, oktatást és szaktanácsadást elősegítő rendszer megteremtése Gyakorlatban is alkalmazható módszerek, technológiák kidolgozása Az ökológiai gazdálkodás és élelmiszeripar magyarországi továbbfejlődésének és hosszú távú versenyképességének elősegítése Ezekkel a tevékenységekkel szeretnénk tudományosan megalapozni és előmozdítani a hazai ökológiai szemléletű agrár-, és élelmiszeripar hozzájárulását a fenntartható mezőgazdasághoz, az egészséges életmódhoz, az élelmiszerbiztonsághoz, a biodiverzitás védelméhez és a klímastabilitás megvalósításához.
12
Tervezett és folyamatban levő tevékenységek
Egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés PhD és posztdoktori programok - meglévő tudományos kapacitás fejlesztése „On-farm” kísérletek beállítása a különböző termőhelyi adottságokkal rendelkező gazdaságokban (pl. tájfajták, tápoldatok vizsgálata) Szaktanácsadás, ismeretterjesztés, képzés PhD és posztdoktori programunk révén támogatjuk a hazai kutatóintézetek és egyetemek meglévő tudományos kapacitásának fejlesztését.
13
Tájfajták: hazai genetikai sokféleség megőrzése
A képen a Tápiószelei Agrobotanika Intézet és Növényi Diverzitás Központ területén található tájfajták (köles, paradicsom, marharépa) szerepelnek. Az ott található génbank feladata a különleges, régi fajták génbanki megőrzése. Nemtudomka szilva, nagydobosi sütőtök, milotai dió, dévaványai holdbab, pónyik alma…
14
ÖMKi honlap
15
Bekapcsolódási lehetőségek
On-farm kísérletek Diplomamunka Kérdőíves felmérés Hírlevél feliratkozás Konferencia
16
Köszönjük szépen a figyelmet!
2100 Gödöllő, Isaszegi út 200. Köszönjük szépen a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.