Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A VIZ Sepsiszentgyörgy 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A VIZ Sepsiszentgyörgy 2013."— Előadás másolata:

1 A VIZ Sepsiszentgyörgy 2013

2 Előfordulása a Földön

3 Előfordulása a Földön A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja. A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete. Korunknak egyik nagy problémája az ivóvizhiány

4 Az ivóvíz

5 Az ivóvíz A közegészségügyi előírások a főzésre, mosogatásra, testi tisztálkodásra szolgáló víztől ugyanazokat a tulajdonságokat követelik meg, mint az ivóvíztől. Az előírások szerint az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ivóvíznek:

6 Az ivóvíz Színtelen, átlátszó:
a vas-oxid-hidrát vörösessé, az algák zöldessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák, baktériumok, agyag, és homok zavarossá tehetik a vizet. Szagtalan: a kén-hidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok, gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is károssá tehetik a vizet.

7 Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat
Az ivóvíz Kellemes ízű: a tőzeges talajból származó vizek úgynevezett mocsárizzel, a magnéziumsók keserű, salétromsavas sók édes, a kloridok sós, a vas tintaízű vizet eredményeznek. Kellemes hőfokú legyen: a legjobb a 10-14 °C-os ivóvíz. Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény: a víz keménységét a benne oldott kalcium és magnéziumsók adják. Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat

8 Az ivóvíz A vizsgálólaboratoriumok ki tudják mutatni a levegőből, a talajból bekerült szennyező anyagok mennyiségét. A vegyi anyagok közül a nitrát-, de különösen a nitritszennyeződés alkalmatlanná teszi, míg a nagyobb mennyiségű fluor a fogak elszíneződését, esetleg fogszuvasodást is okoznak

9 Az ivóvíz Vas- és mangánszennyeződéseket levegőztetéssel, homokrétegen és aktivszénen való átszűréssel javítják. A jódhiánytól golyvát kaphatnak az emberek. Előfordulhat még a fekáliával való fertőzés, ilyen esetekben a kólibaktérium okozta hasmenéssel kell számolnunk, ennek megszüntetésére felforralják, ultraibolya fénnyel besugározzák, vagy ózonizálják, klórozzák, vagy ezüst elektrokatadinezésével tisztítják meg a vizet.

10 Élettani jelentősége Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. Ajánlott a napi legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, ez alapvető igénye szervezetünknek. Két-három napnál tovább az orvostudomány mai állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.

11 Élettani jelentősége A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan része. Nélkülözhetetlen az iparban, a mezőgazdaságban, a háztartásokban, a laboratóriumokban stb.

12 Az alapelemek egyike A mitologia illetve az ókori tudomány több helyen fontos dologként hivatkozik a vízre: Az arisztotelészi négy alapelem (föld, víz, levegő, tűz) egyike.

13 A tisztálkodás fontossága

14 A tisztálkodás fontossága
A mosdatlan emberek viszolygást váltanak ki belőlünk. Ízléses öltözködéssel valóban jó hatást válthatunk ki – messziről. De hogy közelről is megmaradjon a jó hatás, ahhoz elengedhetetlen a test rendszeres ápolása.

15 A tisztálkodás fontossága
Kezdjük talán az ember fejénél, vagyis a hajánál. Ne feledjük el a mosdás utáni kötelező fésülködés kevés. Még azt sem mondható, hogy annyiszor fésülködjünk, ahányszor elmegyünk otthonról. Abból kell kiindulni, hogy a fésülködés nemcsak a haj rendezése, hanem egészségügyi követelmény is. Környezetünket sértjük, ha rendezetlen a hajunk. Gyakran kell tehát fésülködnünk. De nem akárhol. Nyilvános helyen, az asztalnál sohasem szabad fésülködni, szépítkezni, arra való a mosdó.

16 A tisztálkodás fontossága
Az arc ápoltsága szintén a rendezett külső része. A bőr tisztántartására is a víz, szolgál. Külön kell szólni a kamaszodó fiúk és lányok bőrének változásáról. Ekkor a bőrön megjelennek a pattanások. Nem illik és nem is egészséges a pattanások nyomogatása. Legjobb, ha tisztára mossuk, és alkoholtartalmú szerekkel fertőtlenítjük a bőrfelületet.

17 A tisztálkodás fontossága
További fontos testápolási feladat a száj és a fogak ápolása. Egészségünk megőrzése és a jól ápoltság egyaránt megköveteli a fogmosást. Nem árt tehát, ha minden étkezés után megmossuk fogunkat. A dohányosok ezt még sűrűbben tehetik.

18 A tisztálkodás fontossága
A következő fontos és látható testrészünk a kezünk. Ennek rendben tartása szintén fontos feladat. Hogy hányszor kell napjában kezet mosni, azt nem lehet megmondani, hiszen minden étkezés előtt, minden wc használat után, piszkosabb munka befejeztével… stb. Tehát számban nem megadható a szükséges és elégséges kézmosás. Kezünk és körmünk mindig legyen ápolt és tiszta. A férfiak rövidebbre a nők hosszabbra szokták hagyni a körmüket. A túl hosszú köröm veszélyes lehet.

19 A tisztálkodás fontossága
A lábápolás legfontosabb teendője a rendszeres mosás. A tiszta láb tiszta zokniban nem okozhat kellemetlenséget.

20 A mindennapos higiéné Felkelés után alapos mosdásra van szükség. Ez elsősorban egészségügyi követelmény, de nem csak a tisztaságunkat szolgálja, hanem a napközbeni jó közérzetet biztosítja. A tisztálkodás este is szükséges. A mindennapos port ekkor mossuk le. Lehetőség szerint ez is terjedjen ki az egész testre.

21 A kézmosás fontossága

22 A kézmosás fontossága Rendszeres kézmosással számos betegség megelőzhető lenne. Gyakori hiba az embereknél, hogy a kézmosást gyorsan végzik el, így nem alapos. Nagyon sokan csak 5 másodpercig szappanozzák a kezüket és utána gyorsan leöblítik, nem is beszélve arról, hogy a kéztörlés is elmarad. A kézmosás optimális időtartalma 30 másodperc, de azért a kézmosást se kell túlzásba vinni. Egyik véglet se jó, ha nem mosunk rendesen kezet, vagy ha túl sokat mosunk. Ha túl sokat mossuk kezünket, kiszáradhat, kirepedezhet így utat nyújtva a baktériumoknak.

23 Fontos, hogy ápoljuk is és védjük kezünket.
Egyszerű „szabályai” vannak a kézmosásnak, ezek betartásával vagy oda figyelésével megelőzhetjük a baktériumok terjedését. Érdemes az otthonunkban is kellő figyelmet szentelni az alapvető kéz higiéniára, és megtanítani gyermekünket is hogyan mosson kezet. Ha beteg, náthás, influenzás vagy más betegségben szenved, figyeljen oda, hogy alaposan tisztítsa meg kezét a baktériumoktól. Köhögéskor, tüsszentéskor keze helyett inkább zsebkendőt tegyen szája elé.

24 A kézmosás fontossága Tehát érdemes oda figyelni a napi higiénia része ként a kéz higiéniára, hiszen ha kellő figyelmet fordítunk, hogy mindig alaposan mossunk kezet és mindig tiszta törölközőbe törölközzünk, megelőzhetjük és megakadályozhatjuk a kellemetlen betegségeket, fertőzéseket.

25 A kézmosás fontossága

26 Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság , Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12 szám Egészségügyi Nevelés Iroda Tel

27 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A VIZ Sepsiszentgyörgy 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések