Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
2
Az elhízás A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az elhízás szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el. Egyes adatok szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az USA-ban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak.
3
Elhízottak aránya az európai felnőtt lakosság körében
4
Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás előfordulása.
5
Miért foglalkozzunk ezzel a témával?
Fokozott figyelemre van szükség, mert: Az idült betegségek egyre korábbi időpontban alakulnak ki Ezek tartós megmaradásának veszélye fennáll Javításra van esély (táplálkozás, életmód), de kevésbé túlsúly/elhízás esetén Minél később alakul ki az elhízás a serdülőkorban, annál valószínűbb a megmaradása
6
Az elhízás okai és következményei
Leegyszerűsítve azt szokták mondani, hogy az elhízás fő oka, hogy túl sokat eszünk és túl keveset mozgunk. Milyen következményei vannak az túlsúlynak? - koleszterinszint megnövekedése, - érrendszeri betegségek, - plakkok keletkezése az érfalon, - izületi fájdalmak, - májnagyobbodás, - elzsírosodott máj, - magas vérnyomás, - szívbetegségek, - keringési problémák, - vesebetegségek
7
A reklámok befolyása amit kellene ennünk amit reklámoznak
A gyermekeknek szóló reklámok túlnyomórészt olyan élelmiszerek fogyasztására buzdítanak, melyeket a táplálkozási ajánlások szerint nem vagy csak nagyon ritkán lenne szabad fogyasztaniuk. Zsíros, cukros készítmények Tej, hús, hal Zöldség, gyümölcs Gabonakészítmények
8
Gyorsétermek Tudósok azt állítják, hogy a gyorséttermekben való étkezés az agy szabálytalan működéséhez vezethet, ami a gyerekek rosszabb tanulmányi eredményeihez és egyéb különféle zavarokhoz vezethet. Az ilyen ételekből ugyanis a vitaminok mellett a zsírsavak és ásványok is hiányoznak, amelyek az agy működésében döntő szerepet játszanak. Az efféle tápláléktól való jóllakottság ugyanakkor korlátozza a tápláló anyagok bevitelét, amelyek a koncentrálóképességben elengedhetetlenek. (Az ilyen ételeket üres kalóriáknak nevezzük)
9
Üres kalóriák és tápanyaghiányok
Az üres kalóriákkal nemcsak az a baj, hogy növelik az elhízás veszélyét, hanem az is, hogy elfoglalják az egészség megőrzéséhez fontos táplálékok helyét és ez tápanyaghiányokhoz vezet!
10
A helyes táplálkozás
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.