Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szállodagazdálkodás és vezetés I

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szállodagazdálkodás és vezetés I"— Előadás másolata:

1 Szállodagazdálkodás és vezetés I
Dr. L. Juhasz PhD

2 Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás
Szállodavezetés alapjai „Vezetés” Szállodavezetés és vezetés tudomány kapcsolata, klasszikus vezetés fogalma, Szállodavezetés fogalma, szállodavezetés lehetőségei és keretei, komplexitása, vezetői döntések 2. előadás Szállodagazdálkodás „Gazdálkodás” Szervezetek gazdálkodási céljai, szállodagazdálkodás Szálláshely szolgáltatás piaci jellemzői, Megvalósíthatósági terv felépítése 3. előadás Szállodavezetés tárgya „Szálloda” Szálláshely szolgáltatás, üzemeltetésének jogi feltételei, Szállodák osztályba sorolása és szakmai csoportositása Szállodák marketing terve 4. Előadás Szállodák tevékenységei „Program” Szállodaipar fejlődése, hazai viszonyok, jövő szállodái, Vendégglobalizáció, működtetési program, alaptevékenységek, általános tevékenységek, 5. előadás Szállodák értékesitése „Értékesités” Értékesítés fogalma, folyamata, célja, disztribúció, csatornák, szobafoglalás, rendszerek, folyamata 6. előadás Szállodák üzemeltetési konstrukciói „Üzemeltetés” tulajdonosi konstrukciók, szállodai befektetések előnyei és hátrányai, üzemeltetési formák, tulajdonjog gyakorlásának eszközei, beruházások, szállodaipar szereplői (tulajdonos, üzemeltető, szállodavezetés), jogi formák Dr. L. Juhasz PhD

3 Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás
Szünet és ZH 7. Előadás Éves üzleti terv a szállodákban „Tervezés” Éves üzleti terv felépitése, Elkészités folyamata és résztvevői, tervezési módszerek, Budget szerkesztése eltérő tulajdonosi konstrukciójú szállodáknál 8. Előadás Szállás tevékenység bevétel gazdálkodása „Termék” Eladott szoba, turizmus alanyai, vendég, szálláshely kiválasztás, Szegmentáció (nemzetiség, kor, nem, szociális helyzet, motiváció), vendégéjszaka, vendégstatisztika, mutatószámok, 9. előadás Szállodai vendéglátás bevétel gazdálkodása „Vendéglátás” szegmensek, eladott étkezések, árak, sajátosságai, rendeleti szabályozás, statisztikai rendszer felépítése, bevételi terv felépítése, mutató számok, 10. előadás Típus és egyéb tevékenységek bevétel gazdálkodása „Tipus” típusok (gyógy, wellness, sport, üdülő, konferencia, apartman) adottságok, sajátosságok, szegmensek, egyéb bevételek, bevételi terv, 11. előadás Egyéb bevételek „Egyéb” Szállás, vendéglátás, egyéb bevételek adottságok, sajátosságok, szegmensek, bevételi terv, Dr. L. Juhasz PhD

4 Szállodavezetés és gazdálkodás I. – Előadás
Szálloda éves bruttó bevételgazdálkodás „Bevétel” szálloda bruttó bevételi terv felépítése, tevékenységek, összetétel, részarány, bevétel növelés vezetői döntései, termelékenység fogalma és növelésének vezetői döntései 13. előadás Szállodavezetés és környezet „Környezet” Környezeti hatások és vezetés, környezeti hatások, Makrogazdasági, Szatelit számla, turizmus állami és civil szervezetei, Turizmus fejlesztési programjai Dr. L. Juhasz PhD

5 Dr. L. Juhasz PhD

6 Dr. L. Juhasz PhD

7 Szállás tevékenység kapacitás példa
Dr. L. Juhasz PhD

8 Szállás tevékenység kapacitás példa
Szoba foglaltsag % eladhato / eladott Atlagar / revpar Arkapacitas % Atlagar / RR Szobakapacitas Ft / Maximalis bevetel 0.6667 ADR / Szk Ft RR x eladhato x ADR x Bevetel / ADR eladott / = = 48 % x 1.2 / / 48 % Dr. L. Juhasz PhD

9 Szállás tevékenység kapacitás példa
? Dr. L. Juhasz PhD

10 Szállás tevékenység kapacitás példa
Bevételkapacitás % árkapacitás % x szobafoglaltság % Bruttó Bevétel / Maximális bevétel 46 % 10 szobafoglaltság % 65 % Bruttó bevétel 73,000 * 0,65 = 47,450 * 17,000 = 806,650 árkapacitás % Átlagár / RR Maximális bevétel RR * eladható 23,800 * 73,000 = 1,737,400 46 7,000 / 9,800 0, 0,71 * 0,65 = 46,15 = 46 % 806,650 / 1,737,400 = 0, = 46 % Dr. L. Juhasz PhD

11 ÁFA 20 % Dr. L. Juhasz PhD

12 Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa
Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 ELÁBÉ Bevétel - árrés Bevétel Bruttó / 1,2 Árrés Árrés adag * adag 75,555 90,666 / 1,20 64,222 815 * 78,840 ELÁBÉ Bevétel - árrés Haszonkulcs % Bevétel / ELÁBÉ - 100 11,333 75,555 – 64,222 ÁFA 20 % 75,555 / 11,333 0,66667 567 % 0,6667 * 100 Dr. L. Juhasz PhD

13 ÁFA 20 % Dr. L. Juhasz PhD

14 Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa
Szállodai gazdálkodás és vezetés Vendéglátás tevékenység statisztikai mutatószámai példa Arres % Arres / Bevetel Arres % / bevetel Arres % 100 – Elabe % Bevetel ACR / adag 71 100 / 29 1.389 * 71 % Dr. L. Juhasz PhD

15 Szállodai gazdálkodás és vezetés
Köszönöm 2006 / 2007 Dr. L. Juhasz PhD


Letölteni ppt "Szállodagazdálkodás és vezetés I"

Hasonló előadás


Google Hirdetések