Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert"— Előadás másolata:

1 Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
A-vitamin Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert

2 Fogalma A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: Zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin) Vízben oldódó vitaminok

3 HATÁSA a szürkületben való látás felfrissíti, feszessé teszi a bőrt
 zavartalan növekedés, a csontok és fogak egészséges fejlődését

4 HIÁNYA farkasvakság vagy szürkületi vakság
 a bőr megvastagszik érdessé, szárazzá válik egyes daganatok kialakulása

5 TULADAGOLÁS Felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. a bőr sárgára színeződhet Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!

6 A-VITAMIN FORÁSOK állati belsőségek máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája

7 A-VITAMIN FORÁSOK  ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika,

8 ÉRDEKESÉGEK zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését Vakság Az A-vitamin a májban raktározódik


Letölteni ppt "Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert"

Hasonló előadás


Google Hirdetések