Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A rákos daganatok kialakulása, jellemzői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A rákos daganatok kialakulása, jellemzői"— Előadás másolata:

1 A rákos daganatok kialakulása, jellemzői

2 A rákos daganatok kialakulása
A daganat sejtek normális sejtekből keletkeznek. Ennek első, kezdeti lépéseként az ép sejtek eredeti örökítő-anyaga megváltozik, ami a rákos elfajulás irányába tereli a sejtet. A változást valamilyen rákkeltő tényező hozza létre. Pl.: kémiai anyag, sugárzás, vírus vagy napfény

3 Mitől függ, hogy jó vagy rosszindulatú?
A daganat rosszindulatúvá válása sok esetben erősen függ a daganat méretétől. Mindebből következik, hogy valamennyi daganatra, így a jóindulatúakra is érvényes, hogy elengedhetetlen a minél korábbi diagnózis és kezelés.

4 Jóindulatú vagy rosszindulatú?
A jóindulatú (benignus) tumor soha nem ad áttétet, a helyén marad, és a környező sejtektől, szövetektől saját kötőszövetes tokban elhatárolódva növekszik. Eltávolítása után a beteg maradéktalanul gyógyultnak tekinthető. Leggyakoribb képviselői a méh simaizom-tumorai, a miómák stb. A rosszindulatú (malignus) tumor sejtjei képesek arra, hogy a primer tumorról leszakadva a vér, nyirokrendszer és közvetlenül a szövetek útján újabb helyekre vándoroljanak a szervezetben. Az elszabadult sejtek útközben elpusztulhatnak, az immunrendszer megsemmisíti őket, vagy pedig megtelepszenek, és osztódni kezdenek; ekkor beszélünk áttétről (metasztázisról).

5 Rosszindulatú rák Ha a hámszövetből indulnak ki akkor karcinómáknak nevezzük. Ha kötőszövetekből akkor szarkómának nevezzük.

6 A leggyakoribb rákos megbetegedések:
Emlőrák Tüdőrák Vastag- és végbélrák Melanoma Méhnyakrák Prosztatarák Gégerák Májrák

7 Emlőrák Okai: Az emlőrák keletkezésében feltétlenül szerepe van az ösztrogén hormonoknak. A szervezet ösztrogén-terhelése legtöbbször cikluszavarra, az ovuláció elmaradásának hiányára vezethető vissza. A tüszőrepedés elmaradása esetén nem keletkezik sárgatest, a ciklus során csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem.

8 Emlőrák tünetei: A legfontosabb az idegentest-érzés, a szövetszaporulat kitapintható. A daganat bőrrel történő összekapaszkodása behúzódásokat okoz, az emlőbimbót befelé fordíthatja, helyzetét fixálja. Később a bőr kifekélyesedik. A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, alakja is megváltozik.

9 Emlőrák megelőzése: Amint látható, az emlőrák korán felfedezve csaknem teljesen gyógyítható, a rákellenes hatóanyagok fejlesztésével folyamatosan javulnak az eredmények. Ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy - természetesen a daganat típusától függően - a korai stádiumban nagyobb az esélye, hogy az emlőket is sikerül megmenteni. Semmiképp nem szabad megspórolni az emlőszűrést.

10 Tüdőrák A tüdőrák (hörgőrák) a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értjük, szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első a nőknél a második helyet foglalja el.

11 Tüdőrák okai: Az elsőszámú főbűnös nyilvánvalóan a dohányzás és a dohányfüsttel a tüdőbe jutó rákkeltő anyagok. A férfiak tüdőrákjának 85 %-át, a nők tüdőrákjának 75 %-át bizonyíthatóan a cigaretta okozza. Bizonyos ásványok, vegyszerek tartós belégzése szintén okozhatja a betegséget, de messze nem olyan gyakorisággal, mint a dohányzás. A vegyi anyagokkal összefüggésben kialakuló tüdőrák rendszerint foglalkozási ártalom nyomán jelentkezik. Természetesen genetikai tényezők is szerepet játszanak, amelyek hajlamosíthatnak a rákra, és ugyancsak emiatt kerülhetik el a tüdőrákot olyanok is, akik pedig szintén módszeresen pusztítják tüdejüket.

12 Tüdőrák megelőzése Ne dohányozzunk!!!

13 Vastag- és végbélrák A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

14 Vastag és végbélrák tünetei:
A székelési szokások megváltozásáról és hasfájásról a betegeknek alig több mint 10%-a számol be, valószínűleg ezek a tünetek nem olyan feltűnőek. A leggyakoribb jellemző tünetek a hasmenés vagy éppen székrekedés - gyakran egymást váltva jelentkeznek -, továbbá az élénk színű, véres széklet, a hasgörcsök, puffadás, gyors, nem szándékos fogyás. A véres széklet az egyik legjellemzőbb tünet, ami származhat ugyan vérző aranyeres csomóktól is, nem szabad azonban pusztán ebben bízva kivizsgálás nélkül hagyni.

15 A vastag-és végbélrák megelőzése:
A vastagbél-rák az egyik legjobban szűrhető rákfajta, így éves kor fölött, különösen azoknál, akik valamiért veszélyeztetettek, ajánlott.

16 Bőrrák vagy melanoma: A bőrrákok a leggyakoribb rákféleségek, legtöbb formájuk azonban gyógyítható. A leginkább a napfénynek kitett bőrterületeken, legtöbbször a sokat napon tartózkodó és világos bőrű embereken alakulnak ki.

17 A bőrrák tünetei: A bőrrák leginkább a nap által ért bőrterületeken jelenik meg. Figyelmeztető jele lehet bármely módosulás az anyajegyek vagy más bőrelváltozások méretében, színében, alakjában, vagy szerkezetében, illetve nem gyógyuló sérült vagy gyulladt bőrfelület. A melanoma, a legveszélyesebb bőrdaganat úgy jelenik meg, mint megváltozott meglévő anyajegy vagy szabálytalan szélű - kiemelkedő vagy lapos -, kis, sötét, színes folt, ami vérezhet és kisebesedhet, illetve fényes, kemény, sötét kiemelkedések csoportja, és ceruzaradírnál nagyobb átmérő.

18 Nem jobb későn mint soha
Az elsődleges tumor mielőbbi felfedezése és eltávolítása azért fontos, mert minél tovább növekedik, annál valószínűbb, hogy valóban áttétet is képez. A teljes gyógyulás csak valamennyi tumoros góc felszámolásával érhető el, de amennyiben a primer daganatot nem fedezik fel idejében, ez már nem mindig lehetséges. Ilyenkor a betegség halálos kimenetelű.

19 Előjelek a ráknál: Fáradtság és teljesítménycsökkenés az utóbbi időben. Súlyveszteség. Hat hétnél tovább tartó változás az emésztésben; váltakozó hasmenés és székrekedés, ceruzavékony széklet. Undorodás bizonyos ételektől (pl. hústól). Vérhányás. Nyálkás vagy véres széklet. Vér a vizeletben

20 Előjelek a ráknál: Köhögéskor vérnyomok. Tartós fájdalmak.
Csomók a mellben. Csomók a herében. Csomók a nyakon, a hónaljban vagy az ágyék területén. Csontfájdalmak.

21 Magyarországi rákos megbetegedések

22 Vége Köszönöm a figyelmet!!!


Letölteni ppt "A rákos daganatok kialakulása, jellemzői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések