Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés"— Előadás másolata:

1 Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Biokontroll Hungári a Nonprofit Kft. Képzése Csarnai Erzsébet

2 Hatályos jogszabály 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete
4/2010. (VII. 5.) VM rendelete

3 Kistermelő Falusi vendégasztalt üzemeltet.
Kis mennyiségű általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el. Kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el. Kis mennyiségű általa jogszerűen kifogott hallal közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el. Falusi vendégasztalt üzemeltet. Meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére. Természetes személy (egyéni vállalkozó, őstermelő)

4 Fogalmak Elsődleges termelés Alaptermék Feldolgozatlan termék
Feldolgozott termék Kistermelő gazdaságában nevelt állat Régión belüli Gazdaság helye Falusi vendégasztal Biztonságos hőkezelés

5 A kistermelõ által végezhetõ szolgáltatások
Füstölés (a szolgáltatást végző kistermelő gazdaságának helyén) Aszalás, szárítás, őrlés (a szolgáltatást végző kistermelő gazdaságának helyén) Terménytisztítás (a szolgáltatást igénybe vevő kistermelő gazdaságának helyén) Olajos magvak és gyümölcsök, zöldségek préselése, pasztörizálása (a szolgáltatást igénybe vevő kistermelő gazdaságának helyén)

6 A kistermelõ által végezhetõ szolgáltatások
Megfelelően kialakított hely a falusi vendégasztal helyén vagy rendezvényen: Állat vágása és húsának feldolgozása, Ételkészítés (beleértve kenyér, tészta, befőtt, lekvár, pogácsa).

7 Értékesítési lehetőségek
Nem állati eredetű alapterméket, mézet méhészeti termékeket, élő halat valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, illetve a régió belüli vagy a gazdaság helyétől 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, vagy a vásárló kérésére házhozszállítással. Egyéb állati alapterméket (élő állat, tej, tojás, belezett hal), előállított élelmiszert saját gazdaságának helyén, illetve a régió belüli vagy a gazdaság helyétől 40 km távolságon belüli piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, vagy kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek , vagy a vásárló kérésére házhozszállítással. Levágott sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát a saját gazdaságának helyén a végső fogyasztónak, illetve a régió belüli vagy a gazdaság helyétől 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

8 Értékesítési lehetőségek
Falusi vendégasztalt üzemeltethet. Kiskereskedelmi és vendéglátó létesítmény kistermelői árut kizárólag a végső fogyasztónak értékesíthet.

9 Kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer
biztonságáért, minőségéért, nyomonkövethetőség biztosításáért, dokumentálásáért.

10 Regisztráció Kormányhivatal MGSZH kerületi hivatalánál bejelenteni a tevékenységet (név, gazdaság helye, értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezése) Nyilvántartásba vétel, regisztrációs szám kiadása Hatósági állatorvosi bizonyítvány (állati eredetű alap-, feldolgozatlan és feldolgozott termék) Kereskedelmi tevékenység folytatása esetén a helyi jegyzőnél

11 HATÓSÁGI ÁLLATORVOSI BIZONYÍTVÁNY
az állati eredetû termékek kistermelõi termeléséhez, elõállításához, illetve feldolgozásához Ügyiratszám: Kistermelõ regisztrációs száma: Kistermelõ neve, címe: Gazdaság helye: Értékesíthetõ alaptermékek köre: Értékesíthetõ feldolgozatlan, illetve feldolgozott termékek köre: Értékesítés területe: Hatósági állatorvos neve: Igazolom, hogy az állatállomány részt vesz a kötelezõen elõírt mentesítési programban, illetve a tejtermelõ állatállomány gümõkór- és brucellózismentes. Ezen igazolás a kiállítástól számított 1 évig hatályos, a kistermelõ kérelmére évente meghosszabbítható. év hónap nap P. H. hatósági állatorvos”

12 Vágás és húsvizsgálat Baromfi és nyúlféle: állomány és húsvizsgálat a gazdaság helyén Levágott baromfi és nyúlféle húsvizsgálata a gazdaság helye szerinti piacon, vásáron, Sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc, emu: csak engedélyezett vágóhídon vagy vágóponton

13 HÚSSZÁLLÍTÁSI IGAZOLÁS
kistermelõ által levágott vagy levágatott állatok húsához Ügyiratszám: Kistermelõ neve, címe: Gazdaság helye: A levágott állat faja, kora hónapban: Az állat egyedi azonosítójának száma: Értékesíteni kívánt termék megnevezése: Értékesíteni kívánt termék mennyisége: Értékesítés helye: Vágás helyének neve, címe és nyilvántartási/engedély száma: Alulírott állatorvos igazolom, hogy az állatokat a levágást megelõzõen, valamint azok húsát a levágás után megvizsgáltam, a kötelezõ laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztettem, és a vizsgált állatok húsát emberi fogyasztásra alkalmasnak találtam. Hatályosság: kiállítástól számított 3 nap, az elõírt tárolási, szállítási és értékesítési feltételek esetén. Jogosult/hatósági állatorvos neve (nyomtatott betûvel): Jogosult állatorvos magánállatorvosi bélyegzõjének száma: év hónap nap P. H. állatorvos

14 Hússzállítás Sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc, emu
Meleg hús és belsőség szállítható, ha a vágást követő 2 órán belül megkezdődik a hűtésük. friss hús 0 és +7 ºC, a belsőség 0 és +3 ºC közötti hőmérsékleten A húst nem lehet fagyasztani!

15 Baromfihús nem fagyasztható, tilos festeni,
baromfihúst és más állat húsát nem lehet egyidőben egy helyen feldolgozni, húsukat elkülönítetten kell tárolni.

16 Vágás falusi vendégasztal keretében
Állat kora Mennyiség Bejelentés 48 órával a vágás előtt Trichinella vizsgálat Fagyasztható a hús

17 Adatlap Kistermelői bio lilahagymás sajt (nyers tejből készült)
a) A kistermelő neve, címe Példa Jázmin 1234 Település, utca, 01. b) Az élelmiszer-előállítás helye c) Az élelmiszer megnevezése Kistermelői bio lilahagymás sajt (nyers tejből készült) d) Az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása Bio tej, bio lilahagyma, só, kultúra, oltóenzim. e) Fogyaszthatósági/minőség-megőrzési időtartam Fogyaszthatósági időtartam: 4 nap. f) Tárolási hőmérséklet 0-+10 °C közötti Település, március 04. ………………………………………… kistermelő aláírása

18 Csomagolt élelmiszer értékesítése
Kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmények részére: A termék jelölése Kistermelői bio lilahagymás sajt félkemény, zsírdús (nyers tejből készült) ellenőrzött ökológia gazdálkodásból Tömege: 330 g Fogyasztható (nap/hónap): Tárolási hőmérséklet: 0 és +10 °C közötti hőmérsékleten. Összetevők: tej*, lilahagyma* 8%, étkezési só, kultúra, oltóenzim. * Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Kistermelő: Példa Jázmin Biokontroll HU-ÖKO-01 1234 Település utca Magyar-mezőgazdaság

19 Csomagolt élelmiszer értékesítése
A gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhoz szállítással értékesítve A termék jelölése: Kistermelői bio lilahagymás sajt félkemény, zsírdús (nyers tejből készült) Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tömege: 330 g Fogyasztható (nap/hónap): Tárolási hőmérséklet: 0 és +10 °C közötti hőmérsékleten. Kistermelő: Példa Jázmin Biokontroll HU-ÖKO-01 1234 Település utca Magyar-mezőgazdaság

20 Csomagolatlan élelmiszerek
Jelölése kiskereskedelmi létesítményben az árusítás helyén, a kihelyezett termék előtt : Kistermelői bio magvas kenyér Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Biokontroll HU-ÖKO-01 Kistermelő: Példa Jázmin 1234 Település, utca 3.

21 Adatlap Termelői bio vegyes virágméz a) A kistermelő neve, címe
Példa Jázmin 1234 Település, utca, 01. b) Az élelmiszer-előállítás helye c) Az élelmiszer megnevezése Termelői bio vegyes virágméz d) Az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása Bio vegyes virágméz e) Fogyaszthatósági/minőség-megőrzési időtartam Minőség-megőrzési időtartam: 12 hónap. f) Tárolási hőmérséklet °C közötti hőmérséklet, napfénytől védve. Település, november 05. ………………………………………… kistermelő aláírása

22 Csomagolt méz értékesítése
Kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmény számára, a gazdaság helyén, piacon, vásáron, rendezvényen, engedélyezett ideiglenes árusító helyen, valamint házhoz szállítással értékesítve A méz jelölése Termelői bio vegyes virágméz Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Tömege: 1000 g Minőségét megőrzi (nap, hónap, év): Tárolás: °C közötti hőmérsékleten, napfénytől védve. Kistermelő: Példa Jázmin 1234 Település utca Biokontroll HU-ÖKO-01 A méz eredete: Magyarország Magyar-mezőgazdaság

23 Étkezési tyúktojás értékesítése
A gazdaság helyén vagy házhozszállítással: maximum 50 tojótyúk tartása esetén nem kell kód a tojásra. Kiskereskedelmi létesítményben: kell a kód.

24 Dokumentálás Takarmány-adalékanyag nyilvántartás
Állatgyógyászati készítmény felhasználás Növényvédő-szer felhasználás Termelési nyilvántartás Hússzállítási igazolás Élelmiszer előállítási nyilvántartás

25 Élelmiszer-higiénia követelmények
Alaptermék előállítása (rendelet 4. sz. melléklete) Élelmiszer előállítás és szolgálatatások (852/2004/EK rendelet és az 5. sz. melléklet) Falusi vendégasztal (852/2004/EK rendelet)

26 KÖSZÖNÖM FIGYELMETEKET!


Letölteni ppt "Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések