Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Miller & Maranta avagy egy „svájci duó” munkássága egyetemista szemmel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Miller & Maranta avagy egy „svájci duó” munkássága egyetemista szemmel."— Előadás másolata:

1 Miller & Maranta avagy egy „svájci duó” munkássága egyetemista szemmel

2 Quintus Miller Született: 1961 Okleveles építészmérnök Tagja a zürichi műemléki bizottságnak Professzora a mendrisioi építész egyetemnek Paola Maranta Született: 1959 Okleveles építészmérnök Rieheni városkép bizottság tagja 1994 óta partnerek

3 Bázel

4 Herczog & de Meuron Roger Diener nehéz kezdet + világhírű építészek alkotása

5 Kezdetek 1989-től pályázatokat nyernek Kisebb projekteket visznek végig Nagy hatással van rájuk: Fabio Reinhart Miroslav Sik

6 Aldo Rossi fő műve: A város építészete

7 „Az esztétikai szándék és a jobb életkörülmények kialakítása az építészet két állandó jellemzője. „ (Aldo Rossi) A redukció építészete. A tökéletlen épített környezetben megtalálni a poétikát… Hogyan közvetíthetőek terek, tömegek segítségével: érzések, emlékek, gondolatok. Érthető lesz?

8 Volta Schoolhouse (1999-2000) Az első nagyobb épület

9 A tervről Gyorsan és olcsón kell megépíteni. Egy üzemanyagraktár a szomszédja Egy gyárnegyedben található Forgalmas országút a közelében Az iskolaudvarban fák vannak, se játszótér, se sport pálya --- Az épület egyszerű kubus. De mégis komplex. Idomul a raktárhoz, de láttatja a különbségeket. Még magasabb lesz mint a szomszéd. Betonfelülete minőségibben megmunkált. Ablakai alumíniumból, horizontális sorolásban készültek. Az alsó szinten az ablakok leereszkednek és folyosót alkotnak. Ez a gesztus átmenetet képez a gyárépület ablakai és az iskola négyszögletes ablakai között.

10

11

12 A belső térről 4 bevilágító található az épületben. Ezek látják el természetes fénnyel az osztálytermeket. A négy bevilágító cikk-cakk elrendezésben rendeződik és kijelöl egy egy osztálytermet minden szinten. A belsőfalak csupaszak, gerendák sehol nincsenek.Elsőre úgy tűnik a falak szürkék, de igazából arany és ezüst festés van rajtuk melyet ecsettel vittek fel.Emmiatt különböző időjárások idején különböző színvilág jelenik meg az épületben. A belső ablakok melyek a bevilágítókra néznak nagyon gazdag vizuális élményt adnak. Sok a tükröződés ezért könnyen megtévesztheti az embert. A hangulat nagyban különbözik az épület külsejétől. Maguk az ablakok belülről fakeretesek ezzel is tetézve a kettőséget. A tornacsarnok a pincében található. Ott egészen más a hangulat, hisz nem ér le a természetes fény olyan mértékben.

13

14

15

16 Az osztálytermeknél a tükröződést csökkentették,hogy ne terelje el a figyelmet.

17

18 További épületeik Market Hall (Aarau)

19

20 La Villa Garbald (Castasegna)

21

22 Housing Swartzpark (Bázel)

23

24 Véleményem Úgy érzem az egyetemi oktatásban nagyon hasonló elveket táplálnak belénk mint amiket a Miller & Maranta vall. Az intelligens érzékeny építészet ez ami precízen végig vezet egy gondolatot. Noha néhol kissé visszafogottnak érzem, nekem tetszenek Quintus és Paola művei, csak remélni tudom hogy valamikor én is hasonló magasságba emelkedhetek. Ágó Jakab Mihály Bu2JAJ 2014.04.24.


Letölteni ppt "Miller & Maranta avagy egy „svájci duó” munkássága egyetemista szemmel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések