Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Törzsek-Cikkek A cikkek menüpont alatt végezhetjük a cikkelemek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A cikktörzsben vesszük fel a cikkek állandó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Törzsek-Cikkek A cikkek menüpont alatt végezhetjük a cikkelemek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A cikktörzsben vesszük fel a cikkek állandó."— Előadás másolata:

1 Törzsek-Cikkek A cikkek menüpont alatt végezhetjük a cikkelemek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A cikktörzsben vesszük fel a cikkek állandó jellemzőit mint pl. a cikk neve, vonalkódja, mennyiségi egysége, stb. A cikktörzsön belül a cikkeket csoportokba sorolhatjuk. Ezek a csoportok szabadon, tetszés és igény szerint alakíthatóak.

2

3 Cikkcsoportok kezelése
A cikktörzs elemei tetszőleges módon csoportosíthatóak, egy cikk akár több csoportba is sorolható, ezáltal elérhető, hogy a bizonyos közös tulajdonságokkal rendelkező cikkek azonos módon legyenek kezelve. A cikkcsoportok fa-szerkezetbe vannak rendezve. Ha valamely cikket hozzárendelünk egy adott csoporthoz, akkor az adott cikk az adott csoport fölé rendelt csoportoknak is tagja lesz. Amennyiben egy cikket kiveszünk a csoportból akkor az adott csoport alá rendelt csoportokból is kivesszük. A program indulásakor automatikusan létrehoz 5 alapvető cikkcsoportot. Ezek a következőek: Termékek: szabályos cikkek amelyek készletezhetőek azaz terhelhetőek és eladhatóak. Alapanyagok: olyan cikkek amelyekből gyártási művelet segítségével más cikkek hozhatóak létre. Szolgáltatások: olyan cikkek amelyek nem készletezhetőek, azaz csak az értékesítési műveletekben vehetnek részt Göngyölegek: üvegek, rekeszek, ládák stb., - ugyanúgy kezelhetőek mint a termékek. Csomagok: olyan cikkek melynek értékesítésekor más cikkek kerülnek tehermentesítésre (pl. akciós csomagok amelyek egy cikként szerepelnek, de értékesítéskor több más cikk kerül levonásra)‏ Ezek a főcsoportok nem változtathatóak. Cikk a létrehozása pillanatában valamelyik főcsoport alá kerül besorolásra és ez a kötődés a későbbiekben nem szüntethető meg. Egy cikkelem amely például a termékek alá tartozó valamely cikkcsoporthoz lett rendelve, nem rendelhető a szolgáltatások alá. Új csoportot vagy alcsoportot az Új csoport vagy Új alcsoport gombra kattintva hozhatunk létre. A kettő között a különbség annyi, hogy az Új csoport a kiválasztott csoporton belül hoz létre egy új csoportot (azaz e kiválasztott csoporttal azonos szinten). A fõcsoportokkal azonos szinten további csoportok nem hozhatóak létre ! A cikkcsoportok szabadon törölhetőek az 5 alapvető cikkcsoport kivételével. A csoport törlésekor a csoportba tartozó cikkek automatikusan a törölt csoport fölé tartozó cikkcsoportba sorolódnak át.

4 Cikkek kezelése Cikket a cikktörzs ablak főmenüjében a Új cikk gombra kattintva hozhatunk létre. Az új cikk létrehozása előtt a baloldali cikkcsoport listában ki kell jelölni egy csoportot (legalább az alapcsoportok közül egyet) amelyhez az új cikk tartozni fog. A cikk a gomb megnyomása után azonnal létrejön a kiválasztott alapcsoportnak megfelelően Új termek / alapanyag / szolgáltatás / csomag név alatt. A cikklista az új cikkelemhez gördül és a jobb oldali alapadatok ablakban elkezdhetjük a cikk adatainak a feltöltését. A cikktörzs ablak főmenüjében a Cikk Törlése gombra kattintva a cikket törölhetünk. Cikk törlése - csak akkor lehetséges ha a cikknek nem volt semmilyen forgalma. A cikktörzsben a cikkelemekkel kapcsolatos alábbi műveletek végezhetőek el:

5 1. ALAPADATOK 1.1. Az Alap -ba tartoznak az alábbi jellemzők: Cikkszám: minden cikkhez hozzárendelhető egy 20 karakter hosszúságú tetszőleges azonosító, amely akár ismétlődhet is (ezt a lehetőséget a program nem zárja ki) a cikk gyorsabb azonosítása céljából. Használata nem kötelező. Megnevezés: a cikk megnevezése, ahogyan azt a számlákon és egyéb bizonylatokon látni szeretnénk. Vonalkód: a cikk egyértelmű azonosítására alkalmas max. 13 karakter hosszú (EAN13) kód. Amennyiben a terméken nem található ilyen kód, adhatunk egy legfeljebb 5 karakter hosszúságú gyorskódot. Saját vonalkód létrehozásánál ügyelni kell arra, hogy ez a vonalkód ne kezdődjön 2 -es számjeggyel olyan rendszerekben ahol mérlegkódot is használunk. Vámtarifaszám: a törvényi előírásoknak megfelelően szükséges megadni a termék ezen besorolását. Legördülő ablak megnyitásával kiválasztjuk a rögzített vámtarifaszámot vagy felveszünk újat. Áfa: legördülő ablak megnyitásával kiválasztjuk a rögzített áfa csoportot vagy felveszünk újat. Mennyiségi egység: legördülő ablak megnyitásával kiválasztjuk a rögzített mennyiségi egységet vagy felveszünk újat. Kiszerelés: a kiszerelés az egységáras polccimkék elkészítéséhez, illetve általában az egységárak előállításához szükséges adat. Kiszerelés egysége: a kiszereléshez rendelt mennyiségi egység. Nem feltétlenül azonos a cikk mennyiségi egységében, hiszen pl. a doboz mosószert darabra adjuk, de az egységárát kilogramm vagy liter viszonylatában kell megadnunk. Tervezett árrés: százalékban megadott adat, tájékoztató jellegű. Tört mennyiség: ha kijelöljük, akkor a program kezeli a 1 -nél kisebb, azaz tört mennyiségeket. Kimért árú esetében kell bejelölni. Tizedesek: amennyiben a tört mennyiséget jelöltük ki, itt van lehetőség a nyilvántartás pontosságának beállítására. Minimális készlet: ha bejelöljük, akkor a program hiánylistát készít amely a Jelentések - Készlet menüpont alatt található. Min. mennyiség: ha a készlet az itt megadott érték alá kerül a termék a minimum listára kerül. Cikk nem aktív: szezonális jellegű, vagy beszüntetett termékek esetében használjuk. Cikk csak a cikktörzsben található Minden cikk gomb lenyomása után. Általános kedvezmény nem érvényes (Partner %): a partnerhez hozzárendelt százalékos kedvezményt a kijelölt termékre a rendszer nem érvényesíti.

6 1.2. Az Egyéb -be tartoznak az alábbi jellemzők:
Gyártói kód: a termék eredeti gyártói neve. Gyártói név: a termék eredeti gyártói kódja. Göngyöleg: ha a termékhez göngyöleg is tartozik itt be kell jelölni. Kód: a termékhez rendelt göngyöleg kódja. Mérleg plu.: kimérős árú esetében, ha a mérleget a program segítségével szeretnénk programozni, akkor ki kell jelölni a terméket a mérlegre való küldéshez. PLU Kód: kód (PLU) amelyen a termék a mérlegen szerepel. Kompenzáció (%): kompenzáció számolásának engedélyeztetése. Amennyiben őstermelőktől vásárolunk árút akkor számolhatunk el kompenzációt. Mértéke: kompenzáció mértéke százalékban megadva. Jövedéki nyilvántartás: termék jövedéki besorolása. Jöv. adó mértéke: jövedéki adó mértéke százalékban megadva. Gyártási szám: a termékhez beszerzéskor/eladáskor gyári számot vagy más egyedi azonosítót rendelhetünk. Ez hasznos lehet pl. garanciális kérdések megoldásában. Garancia vállalás: a termékhez garanciális időt rendelhetünk. Gar. idő (hónap): garanciális idő hónapokban megadva. Kiszállítás: a termék eladáskor a program felkínálja a kiszállítási jegyzékre való rögzítést. Csomagolóeszköz KT kódja: göngyöleges árú esetében, a termékhez hozzárendelhető a környezetvédelmi termékdíj kódja. Űrtartalom: a termék űrtartalma literben megadva.

7 1.3. Az Extrá -ba tartoznak az alábbi jellemzők:
Pontgyűjtés engedélyezése: ha a termék értékesítése pontszerzéssel jár, akkor itt kell engedélyezni a pontgyűjtést. Pontok: az első mezőbe a pontok számát rögzítjük, a másodikban a pontokhoz tartozó értéket. A bizonylaton megjelenítendő piktogramok (max. 32x32): a termék tulajdonságait piktogramok segítségével is jelölhetjük, melyet a számlán és egyéb bizonylatokon is feltüntethetünk. Ha a termék például növény akkor piktogrammal megjeleníthetjük az öntözési igényt, szükséges fényviszonyokat ... Színkód: a termék színe. Származási ország: ebben a mezőben a termék származását rögzíthetjük. Gyűjtő: ebben a mezőben rögzíthetjük a gyűjtő kódot, mely segíti a termék származásának pontosabb azonosítást. Méret: a termék mérete.

8 1.4. A Leírás -ba tartoznak az alábbi jellemzők:
Cikk leírása: a cikkhez adhatunk egy rövid leírást, amely segíthet a cikk későbbi beazonosításában. Megjegyzés a számlán: a cikkhez adhatunk egy megjegyzést amelyet a számlán és egyéb bizonylatokon is feltüntethetünk. Például a termékhez egy év helyszíni garancia tartozik.

9 1.5. A Kép menüpont: A cikkhez rendelhetünk képet is, ami a későbbiekben alkalmas lehet a cikk pontosabb beazonosítására. A képet a Kép kiválasztása gomb megnyomásával kereshetjük meg és a Rendben gomb megnyomásával mentjük el az adatbázisba.

10 2. ÁRAK Az árak a cikktörzsben is meghatározhatóak akárcsak az árazás / belistázás menüpont alatt. 2.1. Az Alapárak menüpont: Ez a menüpont alapértelmezett beszerzési és eladási árakat tartalmaz. Beszer.: az első mezőbe a cikk nettó beszerzési árát, a másodikban a bruttó beszerzési árat rögzítünk. Ha az egyik mezőt kitöltöttük akkor a program automatikusan kitölti a másikat. Eladás: az első mezőbe a cikk nettó eladási árát, a másodikban a bruttó eladási árat rögzítünk. Ha az egyik mezőt kitöltöttük akkor a program automatikusan kitölti a másikat. Az OK gomb megnyomásával mentjük el a bevitt adatokat.

11 2.2. A Telephelyek menüpont:
Ez a menüpont telephere vonatkozó beszerzési és eladási árakat tartalmaz. Ha a rendszerben alapár és telephelyi ár is szerepel akkor a program eladáskor a megfelelő telephelyi árat használja. Rákattintunk a telephelyek fülre. Új gombra kattintva létrehozunk egy új telephely árat. Eladási árak: ha erre a mezőre kattintunk akkor a rendszer az eladási árakat rögzíti vagy kimutatja. Beszerzési árak: ha erre a mezőre kattintunk akkor a rendszer a beszerzési árakat rögzíti vagy kimutatja. Telephely: kiválasztjuk a telephelyet legördülő ablak megnyitásával. Ár: bal oldali mezőbe a nettó árat, jobb oldali mezőbe a bruttó árat visszük fel. Érvényes: időkorlátos ár engedélyezése. Az első mezőbe az időkorlát kezdetét, a másodikban az időkorlát végét rögzítjük. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott árat.

12 2.3. A Partnerek menüpont: Ez a menüpont partnerre vonatkozó beszerzési és eladási árakat tartalmazza. Rákattintunk a Partnerek fülre. Új gombra kattintva létrehozunk egy új partner árat. Eladási árak: ha erre a mezőre kattintunk akkor a rendszer az eladási árakat rögzíti vagy kimutatja. Beszerzési árak: ha erre a mezőre kattintunk akkor a rendszer a beszerzési árakat rögzíti vagy kimutatja. Partner: kiválasztjuk a partnert legördülő ablak megnyitásával. Ár: bal oldali mezőbe a nettó árat, jobb oldali mezőbe a bruttó árat visszük fel. Érvényes: időkorlátos ár engedélyezése. Az első mezőbe az időkorlát kezdetét, a másodikban az időkorlát végét rögzítjük. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott árat.

13 2.4. A Partnercsoportok menüpont:
Ez a menüpont partnercsoportokra vonatkozó beszerzési és eladási árakat tartalmazza. Rákattintunk a Partnercsoport fülre. Új gombra kattintva létrehozunk egy új partnercsoport árat. Eladási árak: ha erre a mezőre kattintunk akkor a rendszer az eladási árakat rögzíti vagy kimutatja. Beszerzési árak: ha erre a mezőre kattintunk akkor a rendszer a beszerzési árakat rögzíti vagy kimutatja. Csoport: kiválasztjuk a partnercsoportot legördülő ablak megnyitásával. Ár: bal oldali mezőbe a nettó árat, jobb oldali mezőbe a bruttó árat visszük fel. Érvényes: időkorlátos ár engedélyezése. Az első mezőbe az időkorlát kezdetét, a másodikban az időkorlát végét rögzítjük. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott árat.

14 3. KÉSZLET Ebben vagy a Jelentések / készlet menüpontban megtekinthető a készleten lévő mennyiség az adott árucikkből. Legördülő menü segítségével kiválaszthatjuk, hogy a program a teljes készletet vagy a kiválasztott telephely raktáron lévő készletet jelenítse meg. Paraméter: ha a terméknek van alábontása (paramétere) akkor a rendszer a készletet alábontva jeleníti meg. Az alap szó ebben a mezőben jelzi hogy a terméknek nincs alábontása. Készlet: ebben a mezőben a rendszer a kiválasztott készletfajtát (teljes készlet, rendelt, foglalt, bizományban kapott, bizományban adott) jeleníti meg. Foglalt: ebben a mezőben látható a vevők által rendelt mennyiség az adott termékből. Rendelt: ebben a mezőben látható a beszállítóktól rendelt mennyiség az adott termékből.

15 4. PARAMÉTEREK Paraméterek a cikk tovább bontását különböző jellemzők mentén, pl. ruházat-méretsorok összerendelését biztosítja. A cikk további megbontása olyan jellemzők mentén ami szükségesség teszi a különálló készletnyilvántartást, de nincs hatással az árra és az egyéb cikkhez fűződő adatokra. Ha rákattintunk a Bővített nézet gombra (bekapcsoljuk) a cikktörzs középső ablakában a rendszer megjeleníti a termék alábontását (paramétereit). Ha még egyszer rákattintunk a Bővített nézet gombra (kikapcsoljuk) a cikktörzs középső ablakában a termékeket látjuk.

16 Új gombra kattintva létrehozunk egy új paramétert.
Paraméter: a cikk paraméterének megnevezése, ahogyan azt a számlákon és egyéb bizonylatokon látni szeretnénk. Vonalkód: a cikk egyértelmű azonosítására alkalmas max. 13 karakter hosszú (EAN13) kód. Amennyiben a terméken nem található ilyen kód, adhatunk egy legfeljebb 5 karakter hosszúságú gyorskódot. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Módosít gombra kattintva a rendszer módosítja a kiválasztott adatott. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott adatott.

17 5. SZORZÓKÓDOK Szorzókódok biztosítják a cikk gyűjtőcsomagolásának nyilvántartását. Ha egy termék több különböző vonalkódon szerezhető be akkor itt rögzíthetők a különböző vonalkódok, ebben az esetben a szorzó mezőbe egyest kel írni. Új gombra kattintva létrehozunk egy új szorzókódot. Vonalkód: a cikk gyűjtőcsomagolásának egyértelmű azonosítására alkalmas max. 13 karakter hosszú (EAN13) kód. Amennyiben a gyűjtőcsomagoláson nem található ilyen kód, adhatunk egy legfeljebb 5 karakter hosszúságú gyorskódot. Paraméter: ha a cikknek van paramétere, akkor a kiválasztott paraméterhez itt rendeljük hozzá a gyűjtőkódot, egyéb esetben a mező üres marad. Szorzó: a gyűjtőcsomagolásban található mennyiség. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Módosít gombra kattintva a rendszer módosítja a kiválasztott adatott. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott adatott.

18 6. Csomagok Ez a menüpont fejlesztés alatt van.

19 7. NORMATÍVOK Ha a cikk gyártási (összeállítási) művelettel hozható létre, vagy bontási művelettel szétbontható alkotó elemeire, akkor itt adjuk meg az alkotó cikkelemeket és azok mennyiségét gyártás esetén vagy százalék arányt bontás esetén. Új gombra kattintva létrehozunk egy új alkotócikket. Paraméter: ha az alkotócikknek van paramétere, akkor itt megadhatjuk, egyéb esetben a mező üres marad. Mennyiség (gyártás): itt adjuk meg az egy darab késztermék előállításához szükséges alkotó cikk mennyiségét. A fent látható példában egy tojásos szendvics gyártásához negyed (0,25) tojást használunk fel. Bontás esetén a mező üres marad. Százalék (bontás): itt adjuk meg az egy darab bontásra szánt termék alkotó cikkek százalékos arányát. Például ha félsertést szeretnénk szétbontani és a sertés comb a félsertés 20% át képzi, akkor a mezőbe 20 írunk be. Gyártás esetén a mező üres marad. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Módosít gombra kattintva a rendszer módosítja a kiválasztott adatott. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott adatott.

20 8. PARTNER CIKKSZÁM Megrendeléseknél, szállítóleveleknél, számlázásnál szükség lehet a partner által alkalmazott cikkszámok használatára. Partner cikkszám segíthet a cikkelem pontos beazonosításában, bizonylatok rögzítésénél a partner cikkszámra tudunk keresni. Léteznek partnerek akik követelik a saját nyilvántartásban szereplő cikkszámok feltüntetését a bizonylatokon. Új gombra kattintva létrehozunk egy új partner cikkszámot. Partner: kiválasztjuk a partnert legördülő ablak megnyitásával. Cikkszám: a partner által használt cikkszám. Ok gombra kattintva a rendszer rögzíti a bevitt adatokat. Módosít gombra kattintva a rendszer módosítja a kiválasztott adatott. Töröl gombra kattintva a rendszer törli a kiválasztott adatott.


Letölteni ppt "Törzsek-Cikkek A cikkek menüpont alatt végezhetjük a cikkelemek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A cikktörzsben vesszük fel a cikkek állandó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések