Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its."— Előadás másolata:

1 Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its sensitivity to life cycle elements Pákolicz Orsolya, Boksai Daniella, Erdélyi Éva BGF-BCE Dr.SzaboneDr.Erdelyi.Eva@kvifk.bgf.hu

2 Mennyiben járul hozzá egy élelmiszeripari termék a környezetterheléshez, illetve előállítása során hozzájárulhatunk-e a széndioxid kibocsátás csökkentéshez? Az élelmiszer széndioxid „lábnyomát”, mint új fogalmat emlegetik, de ez alatt elsősorban a termékek szállításával, a környezetre gyakorolt terhet fejezik ki a termelőtől a fogyasztóig vezető úton. Az élelmiszer-előállítás környezeti hatásainak vizsgálata ennél sokkal összetettebb feladat: számba kell venni a termelés során felhasznált energia mennyiségét, ide értve a hűtést, a fűtést, az élelmiszerek csomagolásának mennyiségét, minőségét is, stb. teljes élettartam során keletkező szén-dioxid karbon-védjegy termékjelölés

3

4 az ökológiai lábnyom: azt a területet jelenti, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia...). a vízlábnyom: megmutatja, hogy egy fő mennyi édesvizet használ fel, beleértve azt is, hogy az életszínvonala biztosításához indokolt termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. a szénlábnyom: valamely termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok, szén-dioxid egyenértékben kifejezett, együttes mennyisége

5 A karbonlábnyom számítás öt fő lépése 1. A termék „belső életének” analízise

6 2. Nyersanyag térkép készítése

7 3. Kezelhető adatbázis létrehozása 4. Elsődleges és másodlagos adatok összegyűjtése 5. Az üvegházhatású gázok mértékének kiszámítása a nyersanyag térkép alapján term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) term é k sz é nl á bnyoma= = bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

8 Mintatermékek Esettanulmányok Érzékenység vizsgálat PÉLDÁK

9 Barna rizs – fehér rizs

10 term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

11 term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g)

12 piramispiramis

13 term é k sz é nl á bnyoma= = Bevitt adat (t ö meg/egys é g/kWh/km) × Emisszi ó s t é nyező (*CO2 emisszi ó /egys é g) Dr.SzaboneDr.Erdelyi.Eva@kvifk.bgf.hu


Letölteni ppt "Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its."

Hasonló előadás


Google Hirdetések