Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Protokolláris vendéglátás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Protokolláris vendéglátás"— Előadás másolata:

1 Protokolláris vendéglátás

2 Hivatalos fogadás Álló alkalmak: nagy létszámúak
nem kell rangsorrendet alkalmazni állófogadás, koktélparti, garden party, buffet-dinner Ültetéses alkalmak reggeli: munkareggeli, villásreggeli (8-10 óra között) ebéd: munkaebéd, díszebéd (12-14 óra között) vacsora: munkavacsora, díszvacsora (20-22 óra között)

3 Állófogadás a hivatalos életre jellemző
a meghívottaknak névre szóló meghívó időpontja: délután és esti órák (délben is!) napközben: félünnepélyes, este: ünnepélyes alkalom 10-15 perces késés megengedett vendégek fogadása: házigazda a terem bejáratánál bal oldalon percig  üdvözlés + rövid kézfogás, NEM BESZÉLGETÜNK!

4 Állófogadás étkezés előtt házigazda pohárköszöntője + legfontosabb vendégek köszöntése a pohárköszöntő rövid legyen! italok felszolgálása – pincérek tömény, fehér ill. vörös bor, pezsgő ételek - a terem közepén lévő asztalokon hidegtálak, saláták, sajtok, gyümölcsök, apró darabos meleg étel asztal szélén: tányérok, evőeszközök, szalvéták tányérra: többször keveset elve!

5 Állófogadás

6 Állófogadás a fal melletti asztalok - az elhasznált tányérok, poharak elhelyezésére szolgálnak Nem jóllakni megyünk, hanem ismerkedni, beszélgetni! Távozás: szabadon, de a kávé felszolgálása után illik

7 Koktélparti a fogadás szerényebb formája a vendégek meghívót kapnak
a rendezvény rövid kb. fél óra időpontja: késő délelőtt, vagy késő délután érkezés – távozás: kötetlen öltözet: kötetlen – hivatali ruha vendégek fogadása: a bejáratnál a házigazda

8 Koktélparti az italok felszolgálása: pincérek
az ételválaszték: egyszerű, falatkák, sajtok, pástétomok Az ételeket tálcán hordozva a pincérek kínálják a vendégeknek Egyszerre csak egy-egy falatkát illik elfogyasztani, tányér nincsen

9 Kerti összejövetel (Garden-party)
Lehet fogadás vagy koktélparti Kertben bonyolítják!! Érkezés – távozás: fogadás szokásai legyen egy olyan hely ahová a vendégek rossz idő esetén beférnek

10 Buffet-dinner az álló és ültetéses alkalmak keveréke
az ültetéses vacsorát helyettesíti, de annál kötetlenebb a teremben: büfé asztal + asztalok és székek a meghívott vendégek részére ültetési rend nincs a vendégek fogadása: az állófogadásnak megfelelően

11 Buffet-dinner A pohár köszöntő elengedhetetlen
Ételek: túlsúlyban vannak a meleg ételek a büfé asztalnál szednek a vendégek és az asztaloknál fogyasztják el Ital felszolgálása: pincérek halk zene is szólhat

12 Buffet-dinner rövid műsort is szervezhetünk a vendégeknek, de az étkezés megkezdése előtt be kell fejezni Dohányzás: csak akkor, ha van az asztalon hamutartó és a mellettünk ülőket nem zavarja távozás a fővendég távozása után illik

13 Ültetéses alkalmak

14 Ültetéses alkalmak jellemzői
Kötöttebbek, mint az álló alkalmak Mindenkor érvényesülnek a vendéglátás, rangsorolás, terítés, felszolgálás, asztal melletti viselkedés szabályai!

15 Villásreggeli Ritka alkalom Reggel 9-10 órai kezdés
Ha a házigazda és vendég napközbeni programja nem teszi lehetővé a beszélgetést Ételválaszték: reggeli és ebéd közé sorolható Hideg és meleg ételek Vendég szállodájában

16 Munkaebéd nincs protokoll ültetés
fővendég – főhelyen és vele szemben vagy mellette a vendéglátó étteremben történik esetleg cég étterme időtartama: 1-1,5 óra a la carte étkezés – ha 5-6 főnél nem nagyobb a létszám

17 Díszebéd, díszvacsora ünnepélyes alkalom  külön teremben történjen!
meghívó küldése visszajelzés a részvétel / távolmaradás  ültetés miatt fontos  asztalon üres teríték nem lehet érdemi megbeszélés nem lehetséges  szomszéd a protokoll szabályok szerint

18 Díszebéd, díszvacsora vendéglátó: kezdés előtt perccel a helyszínen  vendégek fogadása vendégek érkezése: meghívás időpontjában – pontosság! vendégfogadás: ajtóban aperitif elfogyasztása állva házigazda hívására – asztalhoz ülés + fővendég helyére kísérése hely megtalálása: ültető kártya / ültető tabló

19 Díszebéd, díszvacsora az asztaltól felállni csak az étkezés végén
menükártya teríték mellett pohár: vizes, fehérboros, vörösboros ültető kártya: desszert-evőeszköz fölé damaszt szalvéta balról, étkezés előtt ölünkbe tesszük evőeszköz sorrendje: kívülről befelé

20 Díszebéd, díszvacsora Pohárköszöntő  felszolgálni, kínálni nem szabad
Sorrend: vendéglátó (előétel előtt), díszvendég (főétel előtt) Pohárköszöntő alatt inni, dohányozni, beszélgetni illemsértés

21 Díszebéd, díszvacsora Pohárköszöntő felépítése:
A fővendég és felesége, a többi női és férfi résztvevő megszólítása A fővendég és a vendégek üdvözlése Az alkalom méltatása Az alkalomhoz illő mondanivaló kifejtése A jókívánságok kifejezése

22 Díszebéd, díszvacsora étkezés vége: kávé után megjelenés megköszönése
először a vendég távozik vendégeket bejáratig kísérni díszétkezésen sajtó nincs!

23 Díszebéd, díszvacsora Menüsor:
A: hideg előétel – leves – főétel – desszert – kávé B: leves – meleg előétel – főétel – sajt – desszert – kávé C: leves – főétel – desszert – kávé

24 Díszebéd, díszvacsora Italsor:
Aperitif: pálinka, unicum, whisky, száraz pezsgő, Tokaji száraz szamorodni Előételhez: száraz fehér vagy vörösbor Főételhez: fehér húshoz (szárnyasok, sertés) – fehér száraz bor; vörös húshoz (marha, vad) – száraz vörösbor Desszerthez: tokaji aszú, édes pezsgő Kávéhoz: konyakot SÖRT NEM KÍNÁLUNK FEL!!

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Protokolláris vendéglátás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések