Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Protokolláris vendéglátás
2
Hivatalos fogadás Álló alkalmak: nagy létszámúak
nem kell rangsorrendet alkalmazni állófogadás, koktélparti, garden party, buffet-dinner Ültetéses alkalmak reggeli: munkareggeli, villásreggeli (8-10 óra között) ebéd: munkaebéd, díszebéd (12-14 óra között) vacsora: munkavacsora, díszvacsora (20-22 óra között)
3
Állófogadás a hivatalos életre jellemző
a meghívottaknak névre szóló meghívó időpontja: délután és esti órák (délben is!) napközben: félünnepélyes, este: ünnepélyes alkalom 10-15 perces késés megengedett vendégek fogadása: házigazda a terem bejáratánál bal oldalon percig üdvözlés + rövid kézfogás, NEM BESZÉLGETÜNK!
4
Állófogadás étkezés előtt házigazda pohárköszöntője + legfontosabb vendégek köszöntése a pohárköszöntő rövid legyen! italok felszolgálása – pincérek tömény, fehér ill. vörös bor, pezsgő ételek - a terem közepén lévő asztalokon hidegtálak, saláták, sajtok, gyümölcsök, apró darabos meleg étel asztal szélén: tányérok, evőeszközök, szalvéták tányérra: többször keveset elve!
5
Állófogadás
6
Állófogadás a fal melletti asztalok - az elhasznált tányérok, poharak elhelyezésére szolgálnak Nem jóllakni megyünk, hanem ismerkedni, beszélgetni! Távozás: szabadon, de a kávé felszolgálása után illik
7
Koktélparti a fogadás szerényebb formája a vendégek meghívót kapnak
a rendezvény rövid kb. fél óra időpontja: késő délelőtt, vagy késő délután érkezés – távozás: kötetlen öltözet: kötetlen – hivatali ruha vendégek fogadása: a bejáratnál a házigazda
8
Koktélparti az italok felszolgálása: pincérek
az ételválaszték: egyszerű, falatkák, sajtok, pástétomok Az ételeket tálcán hordozva a pincérek kínálják a vendégeknek Egyszerre csak egy-egy falatkát illik elfogyasztani, tányér nincsen
9
Kerti összejövetel (Garden-party)
Lehet fogadás vagy koktélparti Kertben bonyolítják!! Érkezés – távozás: fogadás szokásai legyen egy olyan hely ahová a vendégek rossz idő esetén beférnek
10
Buffet-dinner az álló és ültetéses alkalmak keveréke
az ültetéses vacsorát helyettesíti, de annál kötetlenebb a teremben: büfé asztal + asztalok és székek a meghívott vendégek részére ültetési rend nincs a vendégek fogadása: az állófogadásnak megfelelően
11
Buffet-dinner A pohár köszöntő elengedhetetlen
Ételek: túlsúlyban vannak a meleg ételek a büfé asztalnál szednek a vendégek és az asztaloknál fogyasztják el Ital felszolgálása: pincérek halk zene is szólhat
12
Buffet-dinner rövid műsort is szervezhetünk a vendégeknek, de az étkezés megkezdése előtt be kell fejezni Dohányzás: csak akkor, ha van az asztalon hamutartó és a mellettünk ülőket nem zavarja távozás a fővendég távozása után illik
13
Ültetéses alkalmak
14
Ültetéses alkalmak jellemzői
Kötöttebbek, mint az álló alkalmak Mindenkor érvényesülnek a vendéglátás, rangsorolás, terítés, felszolgálás, asztal melletti viselkedés szabályai!
15
Villásreggeli Ritka alkalom Reggel 9-10 órai kezdés
Ha a házigazda és vendég napközbeni programja nem teszi lehetővé a beszélgetést Ételválaszték: reggeli és ebéd közé sorolható Hideg és meleg ételek Vendég szállodájában
16
Munkaebéd nincs protokoll ültetés
fővendég – főhelyen és vele szemben vagy mellette a vendéglátó étteremben történik esetleg cég étterme időtartama: 1-1,5 óra a la carte étkezés – ha 5-6 főnél nem nagyobb a létszám
17
Díszebéd, díszvacsora ünnepélyes alkalom külön teremben történjen!
meghívó küldése visszajelzés a részvétel / távolmaradás ültetés miatt fontos asztalon üres teríték nem lehet érdemi megbeszélés nem lehetséges szomszéd a protokoll szabályok szerint
18
Díszebéd, díszvacsora vendéglátó: kezdés előtt perccel a helyszínen vendégek fogadása vendégek érkezése: meghívás időpontjában – pontosság! vendégfogadás: ajtóban aperitif elfogyasztása állva házigazda hívására – asztalhoz ülés + fővendég helyére kísérése hely megtalálása: ültető kártya / ültető tabló
19
Díszebéd, díszvacsora az asztaltól felállni csak az étkezés végén
menükártya teríték mellett pohár: vizes, fehérboros, vörösboros ültető kártya: desszert-evőeszköz fölé damaszt szalvéta balról, étkezés előtt ölünkbe tesszük evőeszköz sorrendje: kívülről befelé
20
Díszebéd, díszvacsora Pohárköszöntő felszolgálni, kínálni nem szabad
Sorrend: vendéglátó (előétel előtt), díszvendég (főétel előtt) Pohárköszöntő alatt inni, dohányozni, beszélgetni illemsértés
21
Díszebéd, díszvacsora Pohárköszöntő felépítése:
A fővendég és felesége, a többi női és férfi résztvevő megszólítása A fővendég és a vendégek üdvözlése Az alkalom méltatása Az alkalomhoz illő mondanivaló kifejtése A jókívánságok kifejezése
22
Díszebéd, díszvacsora étkezés vége: kávé után megjelenés megköszönése
először a vendég távozik vendégeket bejáratig kísérni díszétkezésen sajtó nincs!
23
Díszebéd, díszvacsora Menüsor:
A: hideg előétel – leves – főétel – desszert – kávé B: leves – meleg előétel – főétel – sajt – desszert – kávé C: leves – főétel – desszert – kávé
24
Díszebéd, díszvacsora Italsor:
Aperitif: pálinka, unicum, whisky, száraz pezsgő, Tokaji száraz szamorodni Előételhez: száraz fehér vagy vörösbor Főételhez: fehér húshoz (szárnyasok, sertés) – fehér száraz bor; vörös húshoz (marha, vad) – száraz vörösbor Desszerthez: tokaji aszú, édes pezsgő Kávéhoz: konyakot SÖRT NEM KÍNÁLUNK FEL!!
25
Köszönöm a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.