Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10-es tétel Munkahelyén kiépítettek egy 12 gépes egyenrangú hálózatot. Az Ön feladata a hálózat tesztelése. Készítsen egy tesztelési feladattervet! A teszteredményeket.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10-es tétel Munkahelyén kiépítettek egy 12 gépes egyenrangú hálózatot. Az Ön feladata a hálózat tesztelése. Készítsen egy tesztelési feladattervet! A teszteredményeket."— Előadás másolata:

1 10-es tétel Munkahelyén kiépítettek egy 12 gépes egyenrangú hálózatot. Az Ön feladata a hálózat tesztelése. Készítsen egy tesztelési feladattervet! A teszteredményeket hogyan dokumentálja? Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

2 Első lépésként megvizsgáljuk a hálózat felépítését
Első lépésként megvizsgáljuk a hálózat felépítését. Egyenrangú hálózat esetén a felépítés egyszerű, legtöbbször a számítógépek egy switch-hez kapcsolódnak, és azon keresztül létesítenek kapcsolatot egymással. Fontos, hogy a számítógépek egy hálózatban legyenek, egy esetlegesen becsatlakoztatott router esetén pedig ellenőrizni kell a megfelelő eléréseket a gépek között.

3 Hálózati ezközök: switch: olyan szerkezeti elem, amely útvonalszegmensek időleges egymáshoz rendelésével épít fel kommunikációs útvonalat. HUB: passzív hálózati eszköz, mely a szegmensek kapcsolatát biztosítja. Mivel jelerősítést nem végez, az előírt kábelhosszt nem léphetjük túl. repeater: olyan elektronikus eszköz, amely az adatátvitel során, a csillapítás következtében torzult jelek felismerését, helyreállítását és újraidőzítését végzi. router: egy intelligens eszköz, amely meghatározza a hálózaton áramló adatcsomagok útvonalát. bridge: azonos architektúrájú, de különböző protokollok segítségével működő hálózatok össze kapcsolását teszi lehetővé. modem: olyan eszköz, mely telefonvonalon keresztül teszi lehetővé az adatátvitelt

4 Bővítőhelyek: AGP: Az AGP az angol Accelerated Graphics Port rövidítéséből származik (gyorsított grafikus port). A képek megjelenítéséhez kártya processzora a rendszermemóriát is használhatja. PCI: A PCI (Peripherial Component Interconnect) Előnye, hogy maga a busz hardverfüggetlen, a megfelelő vezérlőáramkörökkel szinte minden korszerű CPU-hoz alkalmazható. Körülbelül 132 MB/s adatátviteli sebesség PCI Express: A PCI-nál az eszközök osztoznak a sínen, míg a PCI Expressnél egy switchen keresztül érik el a sínt.A switch és az eszközök közötti kapcsolatokat link-nek nevezik. Egy PCIe link duál szimplex, azaz az adó és a vevő két egyirányú csatornán keresztül forgalmaz. Körülbelül 2,5 Gbit/s az adatátviteli sebesség. USB: Az Universal Serial Bus (USB; magyarul: univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt. Teljesen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC akár Mac számítógép része.

5 1. Alkalmazások portabilitása
PCMCIA: Elsősorban hordozható számítógépeknél használt memóriakártyabővítő, illetve perifériacsatoló eszköz szabvány . Szabványok: 1. Alkalmazások portabilitása - szükség van arra a képességre, hogy a kifejlesztett alkalmazások új hardver platformon is működjenek, mivel, így a fejlesztéseket nem kell állandóan duplikálni. 2. Adathálózatok - szükség van a digitális adatelérés képességére, amelyek a különböző szintű és megoszlású intézményeknél találhatók meg. 3. Közös környezet - ha az alkalmazások egyszerűbb operatív környezetet igényelnek, akkor a betanulási folyamat csökkenhet és a produktivitás emelkedhet. 4. Programfejlesztési költség - a szabványok fontosak a fejlesztők részére, mivel csökkenti az interfészek igényét a különböző adatformátum, operációs rendszer, plotter stb. felé.

6 A hálózati kártya a számítógépek hálózatra kapcsolódását és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Manapság már az alaplapok többsége integrált formában tartalmazza. A hálózati kártya csatlakozhat a számítógéphez PCI, USB, PCMCIA csatolófelületeken keresztül Telepítés:A hardverhez szükséges illesztőprogramok telepítése. Konfigurálás: egyenrangú hálózat révén, az operációs rendszer betöltését követően konfigurálod az ip címet statikusan, majd a hozzá tartozó osztálytól függő maszk címet Hibajelenségek: -Ip cím duplikáció (akkor léphet fel ha 2 vagy több számítógépnek ugyan az az ip címe a hálózaton belül) -Blokkolás (a tűzfalak bekapcsolása miatt előfordulhat hogy egyes programok nem működnek hálózati környezetben megfelelően.) Illesztő program hiánya, vagy nem megfelelő illesztőprogram megléte.

7 Hálózati erőforrás: PL.: Nyomtató telepítése otthoni hálózaton A nyomtatók otthoni hálózatra való telepítésének leggyakoribb módja az, hogy a nyomtatót önálló eszközként telepítik a hálózatra, majd a hálózatra csatlakoztatott számítógépeken kapcsolatot létesítenek vele. Kapcsolódási tanácsok: Használhat vezeték nélküli nyomtatót: Ezekbe a nyomtatókba egy vezeték nélküli kártya van beépítve, és az áramforráshoz csatlakoznak, nem a hálózathoz vagy a számítógéphez. A vezeték nélküli nyomtatás biztonsági beállításait a nyomtató gyártója határozza meg. A nyomtatót közvetlenül a hálózatra csatlakoztathatja: Ehhez nyomtatóját a hálózati elosztóhoz vagy útválasztóhoz kell csatlakoztatnia. Ezen nyomtatók telepítésének módja attól függ, hogy a nyomtató és a hálózati eszköz Ethernet, univerzális soros busz (USB), vagy más csatlakozótípust használ. Mindenképpen használja a nyomtató gyártója által biztosított telepítési információkat és eszközöket. Több nyomtatót csatlakoztathat közvetlenül a hálózatra: Ehhez szükséges feltétel, hogy a hálózati elosztó vagy útválasztó több nyomtatócsatlakozót is tartalmazzon

8 Adat átviteli közegek:
A számítógép-hálózatok vonatkozásában az összekötõ átviteli közeg természetétõl függõen megkülönböztetünk fizikailag összekötött (bounded) és nem összekötött (unbounded) kapcsolatokat. a fizikailag nem összekötött rendszerek mozgékonyak, könnyen áthelyezhetõk, a hosszú kábelcsatornák helyett elég egy két antennaoszlopot kialakítani, de mivel a jel a széles környezetben terjed, az adatbiztonságra fokozottan kell ügyelni a lehallgatás könnyebb kivitelezhetõsége miatt. a vezetékes rendszerek lehallgatás ellen védettebbek, kisebb távolságokon olcsóbbak lehetnek a telepítési költségei, de a kapcsolódó eszközök sokkal nehezebben helyezhetõk át.

9 A csavart, vagy más néven sodrott érpár.
Két szigetelt, egymásra spirálisan felcsavart rézvezeték. Ha ezt a sodrott érpárat kívülrõl egy árnyékoló fémszövet burokkal is körbevesszük, akkor árnyékolt sodrott érpárról beszélünk.(STP) Általában több csavart érpárt fognak össze közös védõburkolatban. Pontosan a sodrás biztosítja, hogy a szomszédos vezeték-párok jelei ne hassanak egymásra. Koaxiális kábel: A koaxiális kábelek három igen lényeges jellemzõje van: a hullámellenállása, a hosszegységre esõ késleltetési ideje és a hosszegységre esõ csillapítása. A leggyakrabban az 50Ω ιs 75Ω hullαmellenαllαsϊ kαbelt használnak. A hálózatok mûködése szempontjából a nagy késleltetési idõ hátrányos, ezért csökkentésére törekednek. Üvegszálas kábel A jelenlegi legkorszerûbb vezetékes adatátviteli módszer, az üvegszál technológia alkalmazása. Az információ fényimpulzusok formájában terjed egy fényvezetõ közegben, praktikusan egy üvegszálon. A fényforrás egy LED dióda, vagy lézerdióda. Ezek a fényimpulzusokat a rajtuk átfolyó áram hatására generálják

10 Vezeték nélküli számítógépes hálózatok:
A legnépszerűbb WLAN szabványcsalád a WiFi (IEEE ) A WLAN(wireless LAN) rádióhullámot használó vezeték nélküli helyi hálózat, ami szórt spektrum vagy ortogonális frekvencia-osztásos multiplexálás technológia segítségével lehetővé teszi a közeli számítógépek összekapcsolódását. A WiFi és a WLAN nevet gyakran egymás szinonimájaként használják. Zajnak számít minden olyan elektromos energia, amely az átviteli kábelen megjelenve megnehezíti a vevő számára az adó által küldött jelek értelmezését. A TIA/EIA-568-B minősítés eléréséhez a kábeleket többféle típusú zaj szempontjából is tesztelni kell. Az áthallás az adott vezetéken továbbított jelek másik közeli vezetékre való átjutását jelenti. Ha egy vezetéken megváltozik a feszültség, elektromágneses energia keletkezik. Ez az energia úgy sugárzik szét a vezetékből, mint a rádiójelek az adóból. A más közeli vezetékek antennaként viselkedve veszik a szétsugárzó energiát, amely interferál a rajtuk továbbított jelekkel. Áthallást nemcsak szomszédos vezetékek, de különálló, közel elhelyezett kábelek is okozhatnak. A másik kábelből származó áthallást idegen áthallásnak nevezzük. A nagyobb átviteli frekvenciákon az áthallás nagyobb jeltorzulást okoz.

11 Az áthallás ellenőrzése négy különböző teszttel történik
Az áthallás ellenőrzése négy különböző teszttel történik. A kábelteszterek a NEXT értékét úgy ellenőrzik, hogy tesztjelet bocsátanak az egyik érpárra, majd mérik az áthallásjelek amplitúdóját a többi érpárban. A decibelben kifejezett NEXT értéket a tesztjel és a kábel azonos végén mért áthallásjelek amplitúdójának különbsége alapján számítjuk. Ne feledjük, a kábelteszter által kijelzett számérték negatív, vagyis minél nagyobb abszolút értékű számot látunk, annál kisebb a NEXT az érpáron. A Ping egy egyszerű program, amellyel ellenőrizni lehet egy adott IP-cím meglétét és elérhetőségét. A ping rövidítés, a Packet Internet Groper vagy a Packet Inter-Network Groper szószerkezetet jelöli. A név kitalálásakor egyébként egy, a tengeralattjárókon használt szakkifejezésre gondoltak: ugyanígy hívják a víz alatti tárgyakról visszaverődő hangradarimpulzust

12 A fizikai réteg tesztelése:
Vezetéskes hálózaton az információ átvitele feszültség sorozatok formájában történik. A rézkábeleken az adatjeleket a bináris egynek és nullának megfelelő feszültségszintek ábrázolják. Egy LAN csak akkor működhet megfelelően, ha a vevő készülék képes a bitjelek pontos értelmezésére. Helyes és szabványos kábelezéssel növelhető a LAN-ok megbízhatósága és teljesítménye.. A jelek romlását különféle tényezők okozhatják: csillapítás, illesztetlenségek, zajok, különféle áthallások. A csillapítás az összeköttetésen keresztül továbbított jel amplitúdójának csökkenését jelenti. A csillapítás a kábelszakasz hosszával és a frekvenciával arányosan nő. Éppen ezért a kábelek csillapítását a kábelteszterekkel a specifikációban megadott legnagyobb frekvencián szokták mérni. A csillapítást dB-ben adjuk meg, értéke negatív. A képletekben a dB az adott hullám energiájában bekövetkező veszteséget vagy nyereséget képviseli

13 Hálózatfigyelés szoftverrel:
Wireshark:ez egy sniffer program aminek a segítségével szemmel tudjuk követni a hálózaton történő adatáramlást.


Letölteni ppt "10-es tétel Munkahelyén kiépítettek egy 12 gépes egyenrangú hálózatot. Az Ön feladata a hálózat tesztelése. Készítsen egy tesztelési feladattervet! A teszteredményeket."

Hasonló előadás


Google Hirdetések