Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa"— Előadás másolata:

1 Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa
EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa

2 AZ EGÉSZSÉG AZ EMBER TESTI, LELKI, SZOCIÁLIS FUNKCIÓINAK MINŐSÉGÉVEL HATÁROZHATÓ MEG, AMI AZ EMBERNEK ÖNMAGÁVAL ÉS MÁSOKKAL VALÓ KAPCSOLATÁBAN, SZEMÉLYES ÉS TÁRSAS HELYZETEIBEN A SIKERESSÉGET BIZTOSÍTJA” Bedworth

3 Az egészségmegőrzés 12 pontja
1. Egészséges táplálkozás 2. Több mozgás 3. Stressztűrés, stresszkezelés 4. Balesetmegelőzés 5. Kiegyensúlyozott szerelmi élet 6. Nem dohányzás 7. Mérsékelt alkoholfogyasztás 8. Drogtagadás 9. Időben orvoshoz fordulás 10. Együttműködés az egészségüggyel 11. Környezettisztelet 12. Személyi higiénia

4 1. Egészséges táplálkozás
Hidrogénezett növényi olaj /margarin/ Veszélyes! NE! Zsírszegény sütési-főzési módokkal készítsük az ételeket, pl. párolás, gőzben főzés, són sütés

5 Milyen legyen táplálkozásod?
Sószegény Zöldfűszerek Minél kevésbé feldolgozott Adalékmentes Amit lehet nyersen Rendszeres Változatos Mértékletes Kiegyensúlyozott Másfél-két liter folyadék

6

7 2. Több mozgás A kisgyermek szaladgál, a kisiskolás fut, kirándul, az iskolás beül a képernyő elé, ..és ott nézi, mások hogyan sportolnak.

8 Ne legyél tunya! Mozogj rendszeresen! Naponta 20 perc, vagy hetente kétszer másfél óra mozgás, sport, fizikai munka. Séta, futás, foci, kézi, kosár, úszás, jóga..BÁRMI

9 3. Stressztűrés, stresszkezelés
Meg kell tanulni alkalmazkodni a stresszhez. Feszültségek, konfliktusok nélküli élet nincs, de számos olyan módszer létezik, amellyel a káros stresszhatásokat kiszűrhetjük életünkből (pl. autogén tréning, agykontroll vagy más relaxációs eljárások), kezelhetjük őket. Munka - pihenés – alvás összhangja egyiket se vigyük túlzásba, legyen mind elegendő

10 4. Balesetmegelőzés A balesetek többnyire elkerülhetők.
Különösen a serdülők, fiatalok veszélyeztetettek, mert keresik a veszélyt, nincs félelemérzetük, unatkoznak, és felelősségérzetük kialakulatlan, gyakran figyelmetlenek, szórakozottak. Légy körültekintő, óvatos, gondold át előre mit teszel, minek mi lehet a következménye, mérd fel a balesetveszélyes helyzeteket. A szabályok betartásával és körültekintéssel sok baleset megelőzhető!

11 5. Kiegyensúlyozott szerelmi élet
Itt lelhetők fel leginkább a tabuk, s a meg nem értés káros hatásai. Kornak megfelelő „lépcsőfok”: plátói szerelem, szerelem, szemezés, ismerkedés, puszi, ölelés, csókok, simogatás,…. petting,…. szeretkezés… szüzesség érték szex és szerelem együtt, kivárás, hűség és felelősségvállalás Számos veszélyt jelentenek a szexuális úton terjedő betegségek, a felelőtlenség s az ezekből következő testi, lelki sérülések.

12 6. Nem dohányzás A dohányzás életet rövidít.
Sokan azt hiszik, hogy ettől lesznek felnőttesek. Sokszor nem tudnak nemet mondani. Nagyon veszélyes a passzív dohányzás is!

13 7. Mérsékelt alkoholfogyasztás
Fontos a mérték, fontos tudni, hogy mikor és hogyan kell megállni. Mértékletes fogyasztás: napi 1-3 dl bor vagy fél liter sör Tudni kell ésszerűen nemet mondani. 18 év alatt nem javasolt még a mértékletes alkoholfogyasztás sem!

14 8. Drogtagadás A drog életet ront és rövidít.
Kokainnal, koffeinnel és egyebekkel a dermesztő stresszt, a bénító nyomást próbálja az ember enyhíteni. A tudósok egyre bizonyítják, hogy ezek tartós használata milyen nagy károkat okoz, de közben kiderült, hogy a szervezetünk is „termel” ezekhez hasonló „drogot”.

15 ENDORFIN?! Igen! „Boldogság-hormont” termel a szervezetünk.
Az egészséges szervezet előállítja a jó közérzetet és jó kedvet előidéző saját anyagait, melyeknek védelmező és egészséget előmozdító hatása is van → a szervezet meggyógyítja önmagát

16 Milyen „drogokat” készít a szervezetünk?
Narkotikumok – fájdalomcsillapítók Pl. beütöd kezed, lábad hirtelen fájdalom után jótékony zsibbadás, atléta csontja eltörik, nem érzi a fájdalmat a verseny végéig az adrenalin löket harcra, menekülésre teszi képessé az embert.

17 Ha a félelem, harag, negatív emóció tartósan fennáll, túlterheli a szervezetet, kimerülést okoz, legyengíti a szervezetet.

18 Ha a negatív pusztító, a pozitív gyógyító?
A tudósok a pszicho-neurológia területén sok olyan anyagot találtak, melyek a pozitív emóciók hatására keletkeznek az agyban. Öröm, nevetés, szeretet, hála, hit + értelmes egészséges életmód = endorphin termelődés fájdalomcsillapítás, gyógyulás segítés, immunrendszer erősítés, jó közérzet. A sok rossz érzés, hatás, gondolat megbetegíti az embert, de a jó, pozitív érzések, hatások segítik a gyógyulást.

19 Hogyan segíthetjük a boldogság-hormon termelődését?
1.MOZGÁS 2.POZITÍV GONDOLKODÁS

20 POZITÍV?! A konfliktusok megoldása, feloldása
A gyűlölet és neheztelés száműzése A szeretetteljes, nagylelkű, hálás beállítottság gyakorlása Vidámság, nevetés Emberekkel való kapcsolatok, barátság, családi szeretet Erős hitre találás Önbizalom # Mindezek lökésszerűen felgyorsítják agyunkban az endorphin termelését, felerősítik a szervezet betegségekkel való szembenálló képességét.

21 Kommunikáció! Beszéljük meg!
Bármi gond, baj van, ha megbeszéled valakivel, már fél siker. Megfogalmaztad, szavakba öntötted a problémádat más kívülről másképp látja, innen már csak egy lépés a megoldás. Nem mindegy hogyan fogalmazzuk meg! Van akinek félig üres(-), van akinek félig tele(+) a pohár. Önnek 10% esélye van a gyógyulásra – Az az érzésem, hogy a tíz személy közül ön lesz az az egy, aki legyőzi ezt a betegséget. + Fontos! Nemcsak kapni, adni is jó!

22 9. Időben orvoshoz fordulás
Ha a bajt időben felismerik, könnyebb a segítség és gyorsabb a gyógyulás. Szűréseken való részvétel! Csomó, dudor, seb, váladékozás, vérzés, fájdalom, köhögés, rekedtség,… bármilyen változás tested működésében, ami aggaszt, szokatlan. Bármilyen szokatlan tünet esetén fordulj szakemberhez!

23 10. Együttműködés az egészségüggyel
Az egyén együttműködése nélkül az érted dolgozó egészségügy nem lehet hatásos, hiszen a legfontosabb gyógytényező saját magad vagy. Az orvos, az egészségügyi szakember javaslatait, tanácsait neked kell megvalósítani, betartani – mi /eü dolgozók/ csak „irányt mutatunk”.

24 11. Környezettisztelet Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!
A Földet nem a szüleinktől, nagyszüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől, unokáinktól kaptuk kölcsön. Figyelj otthon, úton, iskolában! Takarékosság, környezettisztelet és védelem, energiahatékonyság stb….

25 rendszeres tisztálkodás!
12. Személyi higiénia Fontos a napi, rendszeres tisztálkodás!

26 A babáknak még jó „babaszaguk” van.
Serdülőkorban kezdenek működni a verejtékmirigyek, minden testrészünkön van belőlük sokezer, bizonyos helyeken több is, és bizonyos testrészeken még speciális váladékot termelő mirigyek is vannak, ha a testváladékokat nem megfelelően távolítjuk el magunkról, akkor „szagosak” leszünk. A nem jószagú = kellemetlen kiközösítés, perifériára kerülés

27 Az egészségmegőrzés 12 pontja
1. Egészséges táplálkozás 2. Több mozgás 3. Stressztűrés, stresszkezelés 4. Balesetmegelőzés 5. Kiegyensúlyozott szerelmi élet 6. Nem dohányzás 7. Mérsékelt alkoholfogyasztás 8. Drogtagadás 9. Időben orvoshoz fordulás 10. Együttműködés az egészségüggyel 11. Környezettisztelet 12. Személyi higiénia

28 banán keserűcsoki kakaó FONTOS A MÉRTÉK!

29 ENDORFIN MOZGÁS POZITÍV GONDOLKODÁS és TETTEK SZERETET EMPÁTIA

30 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések