Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Népi játékok a XIX. században.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Népi játékok a XIX. században."— Előadás másolata:

1 Népi játékok a XIX. században

2 Arany János : Családi kör
1851. április 10. ng&id=131&gb=hang..vers

3 Téli néphagyomány 58ef9251-a2e1-4bb bf879f5e604b&v=1&b=5

4 Játéktípusok A különböző típusok és típuscsoportok végső soron négy nagy tömböt alkotnak, az eszközös, a mozgásos, a párválasztó és a szellemi játékok tömbjét.

5 Ha a különböző társadalmi rétegekhez tartozó gyermekek játékszereit vesszük figyelembe. Minden egyes játékszert maguk (vagy szüleik, testvéreik) készítettek el, boltban, városban szinte semmiféle játékot nem vásároltak.

6 Játékszernek azokat a különböző anyagokból (növényi, állati alapanyagok, fa, kő, papír, fém stb.) készültek.

7 Tárgykészítő játékok Virágkoszorú Nyaklánc Állatfigurák növényekből
Vesszőparipa Csutkarozi készítés Töklámpa Papírsárkány

8 Parittya Fűzfasíp Kereplő Surrogató

9 ESZKÖZÖS ÜGYESSÉGI JÁTÉKOK
Játékeszközöket nem maguk a gyerekek készítik

10 Kacsázás Szappanbuborék-fújás Abroncshajtás Ugrókötelezés Cicázás

11 A falhoz verő szintén országosan elterjedt játék
A falhoz verő szintén országosan elterjedt játék. „Egyelőre, két kettőre” kezdetű mondókájának legrégibb lejegyzése 1835-ből való. Egyénileg is játszható, de érdekesebb, ha többen vannak, mert akkor lehet versenyezni. Az első játékos a falhoz dobja, majd elkapja a labdát . Közben mondja: Egy kéz (egy kézzel kell elkapni). Két kéz (két kézzel kell elkapni). Sima (elkapás előtt két kezét a tenyerével összesimítja). Csattanós (elkapás előtt tapsol egyet). Szájbavágós (elkapás előtt egyik kezét a szájához veri). Fülbehúzós (elkapás előtt mindkét kezével megfogja a fülét). Jaj, de karcsú vagyok én (elkapás előtt csípőre teszi a kezét). Lábas (egyik lába alatt dobja a falhoz a labdát). Hátas (háta mögött dobja a falhoz a labdát). Kisegyes (elkapás előtt ugrik egy kicsit). Nagyegyes (elkapás előtt nagyot ugrik). Forgós (elkapás előtt egyet fordul maga körül).

12 Mozgásos játékok Ugró iskola Adj király katonát!

13 Fogócskák Lipem-lopom a szőlőt.. Kinn a bárány…

14 Csuhébabák

15 Csuhébaba készítés lépései

16 Nemez A nemeznek mágikus erőt tulajdonítottak. Nemezből kivágott és kivarrt istenek óvták a jurta lakóit, melyeket a jurták falain felfüggesztve találunk. Úgy tartották, a nemezen alvás erőt ad. A törzsfőket nemezen emelték magasba megválasztásukkor, és a menyasszonyok is nemezszőnyegen ültek a szertartás alatt. Ha valaki hosszú útra indult, nemezszőnyegre ültették, hogy utazása során szerencsével járjon. A fehér nemez a legértékesebb, a tisztelet jele volt.

17 A törzsfőket nemezen emelték magasba megválasztásukkor, és a menyasszonyok is nemezszőnyegen ültek a szertartás alatt. Ha valaki hosszú útra indult, nemezszőnyegre ültették, hogy utazása során szerencsével járjon. A fehér nemez a legértékesebb, a tisztelet jele volt. A takarók kalákában készülnek, rokonok, szomszédok jönnek segíteni. A kevésbé mintás oldalt használják hétköznapokon, a díszesebb oldalt ünnepnapokon. Ezeket a takarókat vagy az ágyak letakarásához, vagy a földre szőnyegnek használták. A legősibb minták a Nap és a Hold volt.

18 Leggyakoribb színek a narancssárga, a vörös és a barna voltak.
A nemezből készült tárgy a melegséget, nyugalmat hozza el gazdájának. A nemez megállítja az időt, időtlen. Tapintása puha, kellemes, hívogat, vegyél magadra, használj! Egy nemezeléssel eltöltött nap ugyan fáradságos, de a végeredmény magáért beszél. Elsősorban hőállóságát használja ki. Színházak függönyei lángállósága miatt készül ebből az anyagból.

19 Nemezelés folyamata

20

21 Nemeztolltartó

22

23


Letölteni ppt "Népi játékok a XIX. században."

Hasonló előadás


Google Hirdetések