Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SERDÜLŐKORI TERHESSÉG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SERDÜLŐKORI TERHESSÉG"— Előadás másolata:

1 SERDÜLŐKORI TERHESSÉG
Boda Ferencné iskolavédőnő Dévaványa

2 Felgyorsult életünk… Biológiai érettség korán /10-13 évesen első menzesz, első magömlés/ Érzelmi, értelmi, társadalmi érettség később / 18 felett huszonévesen!!!/ És lehet még később vállalsz csak családot, gyermeket

3 Az első együttlét Régebben az volt a kérdés, házasság
előtt lehet-e nemi élet? Ma már ez sajnos nem kérdés, hanem „természetes”, szinte kötelező. A kérdés az, hogy jól van így ??? Barátság, szerelem, és már ott a szex… Jó lenne, ha tényleg várnál az igazira!!!

4 Csak akkor ajándékozd oda magad másnak,
Mikor ideális? Sokan azt mondják, elveszted a szüzességed – Nem mindegy, hogy odaajándékozom vagy elvesztem ?! Önszántamból, tudatosan, felelősen teszem, vagy véletlenül meg esik velem valami?… Csak akkor ajándékozd oda magad másnak, amikor érzelmileg teljesen felkészültél, felelősen átgondoltad és tudod vállalni a következményeket, meghoztad a kellő döntéseket: megfelelő társ, megfelelő hely, megfelelő idő, átgondolt párválasztás, a család és a gyermek vállalása, vagy fogamzásgátlás (Vigyázz! Nincs 100%-os védelem!!!)

5 mindent azonnal megkaphatsz…
Média sugallja mindent azonnal megkaphatsz… Ez nem igaz, de nem hisszük el! A nemi élet is ilyen, tiéd lehet, élheted, de ha túl korán kezdted, csak utólag tudod meg, milyen árat fizetsz érte!

6 Amiről a média hallgat…
„Serdülő koromban nagyon vágytam arra, hogy szeressenek és elfogadjanak. Mindent megtettem azért, hogy népszerű legyek, és mindennél fontosabb volt, hogy szeretve legyek. Rettegtem a visszautasítástól, vagy attól, hogy megmutassam a valódi énem, hátha nem tetszene az, amit látnak. Így soha sem tudtam, hogy engem szeretnek, vagy azt, akit mutatok magamból. 16 évesen szerelmes lettem, és mindent elkövettem, hogy megfeleljek az elvárásainak. Természetesen az övé lettem, hisz jó volt hogy ölelt, simogatott, és addig is úgy éreztem, szeret. Mégis éjszakánként a sötét szobában bámultam a plafont és bőgtem. Mert valahol mélyen arra vágytam, hogy levehessem az álarcot, hogy megosszam vele a félelmeimet, a szorongásaimat, a gondolataimat, de nem mertem vele mást megosztani, csak a testemet, mert féltem hogy el fog utasítani. Rettegtem, hogy el ne veszítsem őt, és közben elveszítettem önmagam.”

7 együtt kell tudnotok vállalni a következményeket!
Miért várj? Mert felelős vagy magadért, a társadért, a tetteidért és együtt kell tudnotok vállalni a következményeket!

8 De a szerelem… Lehetsz tizenévesen is nagyon szerelmes
Nagy ilyenkor a „láng” Sajnos a reális gondolkozás „sérül” /az ész megáll/ A testiség és a saját élvezet egyre jobban előtérbe kerül Csak a vágyak dominálnak Hiányzik az elköteleződés, a másikra való figyelés és a felelősségtudat Tudd, hogy a kamaszkori szerelmek általában rövid életűek. A kudarcot, szakítást fel kell tudni dolgozni - gyakorlás hogy a későbbi negatív élményeket is fel tudd dolgozni.

9 PETTING?! Mindent lehet csak azt nem
Egymás testének megismerése kockázatok nélkül Ha betartjuk a határt örömet okozhatunk egymásnak ?!?!?!

10 És ha mégsem bírod ki? Készülj fel!
Fiúnál mindig legyen óvszer! Figyelj, hogy a lány is használjon valamilyen fogamzásgátlást! Ha odáig juttok, menj nőgyógyászhoz, kérj fogamzásgátlási tanácsot! Tabletta, hüvelygyűrű, krém, zselé, hab stb. Nálad is lehet óvszer!

11 Ha nem készültél fel… Nem volt olyan jó, mint vártad… Fájt…
Csalódtatok egymásban , szakítottatok… Nem gondoltatok a következményekre… Lelki és testi sérülések várhatnak rád! Kimarad a menzesz…

12 Mit tegyél? Beszéld meg anyuval, a szüleiddel!
Végy terhességi tesztet! Menj orvoshoz! Mit tegyél ezután? Neked, nektek kell dönteni! Ez már nem csak a te életed!!!!

13 Várandósság – a baba vállalása
Házasságkötés, háztartás, gyermek ellátása, későbbiekben szakma nélkül nehéz az elhelyezkedés, gyermek mellett sokkal több energia kell a tanuláshoz – estin vagy levelezőn A férjed vagy szülő neveli a gyermeket, te tanulsz Nyílt vagy titkos örökbeadás

14 Abortusz Terhességmegszakítás
Egy új ÉLET-et hívtatok létre. Kész ember érkezik, akinek már mindene megvan, él, érez és csak időre van szüksége… Kezedben a döntés felette! A döntés súlya és végrehajtása kitörölhetetlen nyomot hagy benned!

15

16

17

18 Mezei Mária „Az ötödik napon, kifeszítve a vizsgáló padon, iszonyú szúró fájdalom! Hallom, ahogy vérem kopogva-csobogva csorog... – Így. A víz elfolyt, a magzat elhal. Holnap pontos legyen, a műtét halaszthatatlan! Kecskeméten apám távirata várt: Marcsi azonnal jöjjön haza! Reggel Margit Szegedre, én Tiborral az ölembe fojtott gyermekkel Pestre utaztam. A rendelő üres volt. Leszíjazott. – Nem érzésteleníthetem, csak a fájdalom fokozati különbségei után igazodhatom. Figyeljen és jelezzen! Nem akarok börtönbe kerülni! Az idő megállt. Figyeltem, jeleztem... Mikor a két szőrös kar leemelt, megláttam a vödörben a véres húscsomót, cafattá tépett kis lábakat, s egy csöpp kis kéz utánam nyúlt... – Fiú volt. Most itt a díványon pihenjen egy órát.”

19

20 Mégis vállaltad: jön az a kilenc hónap…
Tinédzserkorban magas az egészségügyi kockázat: vetélés, koraszülés, kis súlyú újszülött, szülés körüli komplikációk…

21 Szülés után

22 puha, jó szagú, szeretnivaló,
1000 öröm Aranyos, szép, puha, jó szagú, szeretnivaló, mosolyog rád, felismer, babázhatsz vele…

23 1000 bánat 24 órás ügyelet Fájhat a szoptatás, a méh visszahúzódása, a gátseb… Alig alszol A baba sír…

24 Később… És néhány év után rájöhetsz, hogy milyen hamar felnőtt lettél, mikor még gyerek lehettél volna… Tanulás, szórakozás helyett Neked komoly döntéseket kell hozni, ha sír, vigasztalni, ha beteg, ápolni, de rád mosolyog, hozzád bújik, Téged hív anyának… A veled egykorúak érettségiznek, főiskolára járnak, mikor Te oviba, majd iskolába viszed kisfiad / kislányod… És itt nincs pihenő, szabadság, ez 24 órás, mindennapos feladat, amit Te vállaltál, nem teheted le, a gyermekért felelős vagy.

25 Stabil párkapcsolat? Ha jönnek a mindennapok, a pelenkacsere és egyéb csúnyaságok, elillanhat a szerelem, ha nincs stabil, érett kapcsolatotok. Tudnod kell, hogy várandósan és szülés után is már nem mindig kívánod a szexet és bizony a fiatal fiúk nem mindig megértőek… A gyermeked csak Rád számíthat, és jó esetben a Párodra, ha kitartott mellettetek a sok gond, sírás miatt. Mert sajnos a fiúk később érnek, és ilyen fiatalon ritkán tartanak ki, nagyon hamar feladják, és akkor ott állsz majd egyedül a gyermekkel, örülhetsz, ha a szüleid segítenek…

26 ismernetek és szeretnetek kell egymást!
Együtt, szeretetben Ezért is lenne jó, ha éretten , stabil párkapcsolatban létesítenél szexuális kapcsolatot! Azzal, akivel már ismeritek egymás rezdülését, nagyon szeretitek egymást minőségileg is jobb a nemi együttlét. Az estleges következmé-nyekre együtt számítotok, együtt készültök, a felmerülő akadályokat együtt veszitek… Mennyivel más együtt, szeretetben, mint egyedül, kétségek közt vergődni. Ehhez nagyon ismernetek és szeretnetek kell egymást!

27 Ne történjenek veled a dolgok, ne sodródj a történésekkel, hanem Te irányítsd az életed és a tested változásait! Megteheted, a Te döntésed! Csak tartsd be a magad állította szabályokat, határokat! Legyenek céljaid és tudj nemet mondani, ha kell!

28 Várom a kérdéseiteket!


Letölteni ppt "SERDÜLŐKORI TERHESSÉG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések