Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

készítette: Györgyi Péter, Nagy Milán, Gorondi András, Kiss Kevin

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "készítette: Györgyi Péter, Nagy Milán, Gorondi András, Kiss Kevin"— Előadás másolata:

1 készítette: Györgyi Péter, Nagy Milán, Gorondi András, Kiss Kevin
Drogok készítette: Györgyi Péter, Nagy Milán, Gorondi András, Kiss Kevin

2 Tiltott drogok A drogok azon fajtája amelynek terjesztése, használata orvosi alkalmazáson kívűl tiltott.

3 Halucinogén (Pszichedelikus) drogok
Ezeknek a drogoknak a hattása alatt a fogyasztó elveszti a tér és időérzékét. Ezt akár pár gramm is okozhatja. A legismertebb halucinogén drog az LSD. Az LSD-t bélyegben is forgalmazzák. Folyékony LSD

4 Függőségei Pszichológiai függőség. Ugyanakkor többszöri fogyasztás esetén még szakértői segítséggel is nagy gondot okozhat. Pánikrohamok, extrém szorongás. A depresszió és a skizofrénia súlyosbodhat.

5 Kigyógyulás Ahhoz, hogy valaki kigyógyuljon a drog függősége alól, először a fogyasztó problémáját kell kezelni (depresszió stb.)

6 Megjelenési formái. Mikrodot: apró gömböcskék különböző színezésben. A mikrodot általában nagyobb dózist tartalmaz, mint a bélyeg. Zselé: zselés állapotú anyag, főleg a szemhéj alá vagy az orrba juttatják, a nyálkahártyán keresztül gyorsabban szívódik fel. Bélyeg: körülbelül negyedakkora, mint egy átlagos postai bélyeg. Rajta általában a nevére utaló rajzocska található a megfelelő elnevezéssel. A leggyakoribb adagok 100 és 300 mikrogramm közé esnek.

7 Előállítása: Az LSD-hez ma leginkább bélyeg ("blotter";) formájában lehet hozzájutni. A bélyeg egy kb. 0,5 x 0,5 cm-es itatóspapír-darabka, amelyet LSD-vel impregnálnak.

8 A készítés módja: Egy több száz bélyegre elegendő itatóspapírlapot perforálnak, a papírra rányomtatnak valamilyen ábrát vagy ábrákat (Buddha, napocska, varázsló, Superman stb.), majd az egész lapot beáztatják előre meghatározott mennyiségű LSD-oldatba.

9 Bejuttatása: Szájon át, a bélyeget nyelv alá helyezik vagy nyelvvel a szájpadláshoz nyomják. Szippantják por alakban vagy injekciózhatják oldat formájában is. Létezik hagyományos kapszulás, illetve tablettás kiszerelésben is.

10 Hatása: A szájon át fogyasztás esetén kb. egy-másfél óra alatt "jön be";. Maga a "trip"; (LSD-utazás) átlagos dózis esetén 8-12 óráig tart, ezt követi egy kb. egy napig tartó reintegráció. Az enyhe befolyásoltság érzete több napig, sőt, hetekig, hónapokig is eltarthat. A hatás intenzitása és időtartama az elfogyasztott dózistól és a fogyasztó érzékenységétől függ, egyes személyekben már mikrogramm is érzékelhető hatást vált ki.

11 Testi tünetek: Pupillatágulat, szapora szívverés, vércukorszint-emelkedés, magas vérnyomás, emelkedett testhőmérséklet, remegés, hidegrázás, fejfájás, pirulás, gyakori vizelési inger, hányás, rosszullét, étvágycsökkenés, koordinációs zavarok, rohamszerű rángatózás.

12 Pszichés tünetek: Az első fázisban a feszültségérzést először érzelmi felszabadultság kíséri nevetési ingerrel vagy sírással, hőmérséklet-érzékelési zavarok lépnek fel (1-2 órával a bevételt követően). Ez a felfutás (coming up) fázisa. Később színes látási hallucinációk és víziók, a fényérzékelés felerősödésének és megzavarodásának érzete jelentkezik.

13 Történelem: A szert 1938-ban fedezte fel Albert Hofmann, a svájci Sandoz cég vegyésze, miközben egy rozson élősködő gombafaj, az anyarozs (Claviceps purpurea) gyógyhatású vegyületeit próbálta elkülöníteni. A szer hallucinogén hatása csak 1943-ban derült ki, amikor Hofmann szervezetébe is bekerült egy kisebb mennyiség. Tudósok, költők, írók, a beatnemzedék tagjai is, köztük Aldous Huxley, Allen Ginsberg és Ken Kesey is kipróbálták a szert, Huxley két könyvet is szentelt a pszichedélikus élménynek (Az észlelés kapui, Menny és pokol).


Letölteni ppt "készítette: Györgyi Péter, Nagy Milán, Gorondi András, Kiss Kevin"

Hasonló előadás


Google Hirdetések