Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tegyél most a szájad egészségéért! AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tegyél most a szájad egészségéért! AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA"— Előadás másolata:

1 Tegyél most a szájad egészségéért! AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA
Mondd ”Ááá” ! Tegyél most a szájad egészségéért! 2019. Március 20 AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA TÁJÉKOZTATÁS

2 Világszintű szövegkörnyezet
Az Egészséges Száj Világnapja minden évben március 20. napján kelt megünneplésre. Ezzel az alkalommal az elég világon népszerűsítésre kerül a szájhigiénia fontossága az egész szervezet számára és feltüntetésre kerülnek a nagyon jó szájhigiénia előnyei, kortól függetlenül. Miért fontos az Egészséges Száj Világnapja? Mert az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ lakosságának 90% szenved szájbetegségekben az élete során és ezek közül sok elkerülhető lenne a kormány, az egészséget népszerűsítő egyesületek és társaságok által finanszírozott megelőzési, vizsgálati és kezelési programok által.

3 Világszintű szövegkörnyezet
A lakosság szájhigiéniája területén tett, világszintű nagy előrelépések ellenére, a száj egészségére vonatkozó problémák a világ számos közösségében fontosak maradnak – főleg a fejlett és fejlődés alatt álló országok hátrányos helyzetű csoportjai körében. A társadalmi-viselkedési és környezeti tényezők jelentős szerepe a szájbetegségekben számos járványtani kutatásban és tanulmányban feltüntetésre került. Az Egészséges Szák Világnapja alkalmával, a Fogorvosok Világszövetsége arra buzdít minden érdekelt felet, hogy ismerje el és emelje ki a száj egészségének fontosságát egy egészséges társadalom érdekében.

4 Szájbetegségek A fogszuvasodások és a parodontosis betegség jelen pillanatban a leggyakoribb fertőzéses betegségeket jelentik az egész világon. Ezen betegségek széles elterjedése szorosan összefügg az életstílussal és főleg a magas cukor-, alkohol- és dohányfogyasztással, de a hiányos szájhigiéniával is. Sőt, a szájbetegségek jelentős mértékben függenek az egészségügyi állapottal szembeni magatartástól is. Ez pedig szorosan összefügg a társadalmi-gazdasági tényezőkkel, mint például az oktatás és a jövedelmek. A fogbetegségek következménye a fájdalom és a szenvedés, de a munkahelyről és iskolából való hiányzás is, kezelés hiányában pedig komolyan károsítják egy személy életminőségét.

5 MI AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ (Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása)
Az egészséges száj a fogbetegségek és az idült arcfájdalmak, a garat-száj rák, szájgyulladások, örökletes fogyatékosságok, mint például a nyúlajak vagy farkastorok, fogínybetegségek, fogszuvasodások és fogvesztések és más, szájat vagy szájüreget érintő betegségek hiányát jelenti. (Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása)

6 MI AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ (A Fogorvosok Világszövetségének meghatározása)
Az egészséges száj magában foglalja a beszéd, mosolygás, szaglás, ízlelés, érintés, rágás, nyelés és az arckifejezés által számos érzelem kifejezésének képességét, bizalommal és fájdalom, kellemetlen érzés vagy összetett koponyai-arci megbetegedés nélkül. (A Fogorvosok Világszövetségének meghatározása)

7 SZÁJBETEGSÉGEK Különösen fontos közegészségügyi problémát jelentenek, jelentős társadalmi és gazdasági költséggel rendelkezve; A fogszuvasodások, a parodontosis betegség, a fogak elvesztése, a száj nyálkahártyájának sérülései, a garat-száj rák, a HIV/SID szájon át történő megnyilvánulásai, a nekrózisos fekélyes szájnyálkahártya gyulladás vagy oro-dentális traumák jelentős hatással vannak az egyénekre és társadalmakra gazdasági és életminőség-csökkentési tekintetben; Ha elhanyagoltak vagy időben nem kerülnek kezelésre, ezek a szervezet súlyos egészségügyi problémáinak kiinduló pontjai lehetnek; mikroorganizmusok, mint például a sztreptokokkuszok, Helicobacter pylori, amelyek nagy mennyiségben jelen vannak a szájüreg szintjén. Gyulladások esetében bejuthatnak a véráramba és a következőket okozhatják: trombózis, szívinfarktus vagy agyi érkatasztrófa; idült agyhártyagyulladás, agytályog; bőrbetegségek; terhességi szövődmények; gyomorfekély; ízületi fájdalmak.

8 KOCKÁZATI LAKOSSÁGI CSOPORTOK
gyermekek fiatalok terhesek idősek

9 KOCKÁZATI TÉNYEZŐK A HIÁNYOS SZÁJÁPOLÁS és a fogorvos rendszeres felkeresésének hiánya fogínybetegségekkel és fogszuvasodásokkal társul. A cukorban és zsírban gazdag és rostokban, vitaminokban és esszenciális ásványi anyagokban szegény ÉTREND fogszuvasodásokkal és a fogak korai elvesztésével társul. A DOHÁNYZÁS számos betegséget von maga után, beleértve a garat-száj rákot, a fogak körüli és a szájüreg más szöveteinek megbetegedéseit, a fogak elvesztését. A TÚLZOTT ALKOHOLFOGYASZTÁS növeli a szájüreg-rák megjelenésének kockázatát. Az alkohol jelentős kockázati tényező számos társadalmi probléma és testi bántalmazás tekintetében, amely gyakran az arc vagy fogak töréseihez vezet. A megfelelő VÉDELMI BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK ELMULASZTÁSA bizonyos sportok gyakorlása vagy motoros járművek használata arctraumák okozója lehet.

10 Ismerje fel a szájbetegségeket
Fogszuvasodás A fogszuvasodás egy olyan megbetegedés, amely akkor jelentkezik, amikor a patogén csírák elszaporodnak a szájüregben, bakteriális plakkhoz vezetve. Ez a fogakon és az ínyeken alakul ki, az általunk fogyasztott élelmiszerekben és üdítőkben található cukrokból táplálkozva, jelenség, amelynek következtében savak termelődnek. Ezek a savak megrongálhatják a fogzománcot, fogszuvasodásoknak nevezett üregek megjelenéséhez vezetve. Kezelés hiányában a fogszuvasodások fájdalmakat, fertőzéseket vagy fogvesztéseket okozhatnak. Szuvasodása lehet, ha a következő jelek egyikét észleli: ►Az élelmiszerek gyakran a fogak közötti résekbe “szorulnak” ►Kellemetlen érzés vagy fájdalom a szájban ►Nehézségek bizonyos élelmiszerek elfogyasztásában ►Érzékenység a forró, hideg vagy akár édes élelmiszerekre ►Rossz lehelet ►Foltok a fogakon, a kezdetben fehérek, majd egyre sötétebb színűek 

11 Ismerje fel a szájbetegségeket
Fogíny-betegségek A fogíny-betegségek az ínyek gyulladását jelentik, amelyek a kezdeti szakaszokban fogínygyulladást képeznek és paradontosis betegségig fejlődhetnek (előrehaladott szakasz), amely károsítja az íny és csont szöveteit. A fogínygyulladástól eltérően, a paradontosis betegség okozta károsodások visszafordíthatatlanok és állandóak. A paradontosis betegségnek súlyos következményei lehetnek, mint például rágási- és beszédproblémák és a fogak elvesztése, nagymértékű hatással a jólétre és az életminőségre   Fogíny-betegségekben szenvedhet, ha a következő jelek egyikét észleli:  ►Piros és gyulladt, enyhén vérző ínyek (pl. fogmosás vagy öblítés közben) ►Fogaktól eltávolodott ínyek ►Rossz lehelet ►Genny a fogak és ínyek között ►Kieső vagy mozgó fogak

12 MEGELŐZÉS Az egészséges száj népszerűsítése egyéni és közösségi szinten egy költséghatékony stratégiát képez a szájbetegségek terhének csökkentésére és az egészséges száj és az életminőség megőrzésére. A legtöbb szájbetegség megelőzhető, ami csökkentheti a fájdalmat, szenvedést és az egészségügyi ellátások költségeit. Ezért minden erőfeszítés a megelőző intézkedések népszerűsítésére és alkalmazására okos befektetést jelent. A szájbetegségek megelőzése és vizsgálata a társadalom fontos prioritásait kell képezze. A megelőzési és vizsgálati stratégiák elsősorban a fő kockázati tényezőknek való kitétel szintjének csökkentését és egy egészséges életstílus népszerűsítését célozzák meg.

13 MEGELŐZÉSI ÉS VIZSGÁLATI STRATÉGIÁK
Elsősorban a következőket célozzák meg: a fő kockázati tényezőknek való kitétel szintjének csökkentését és; egy egész életen át tartó egészséges életstílus népszerűsítését.

14 MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK
A cukortartalom csökkentése az étkezések során; Kiegyensúlyozott táplálkozás; Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása; A dohányzásról való lemondás; A gyermekek és fiatalok dohányzástól való elbátortalanítása; Az alkoholfogyasztás csökkentése; Egy alacsony, de állandó szintű fluormennyiség biztosítása a szájüregben. A fluor az ivóvízből, sóból, szájvízből vagy fluoros fogkrémből és a fluor fogorvos által szakszakszerűen történő alkalmazásából nyerhető.

15 MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK
Helyes szájápolás; A fogorvos rendszeres felkeresése (legalább évente kétszer); A tiszta ivóvízhez való hozzáférés biztosítása egy jobb általános higiénia és megfelelő szájhigiénia érdekében A megfelelő védőfelszerelések tényleges használata bizonyos sportok gyakorlása vagy járművek használata esetében; A szülők nevelése a szájápolásra vonatkozóan a terhesség alatt és az életkor a fogorvos első felkeresésekor A szülők bátorítása, hogy a gyermekeikkel együtt mossanak fogat helyes szokások korai életkorban való kialakulása érdekében; A szájüreg-rák és a rák előtti sérülések megelőzése a fogápolási szakemberek szűrési programokban, korai diagnózisba, megfelelő beavatkozásokba való bevonása által olyan kockázati tényezők megjelenése esetében, mint a dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás.


Letölteni ppt "Tegyél most a szájad egészségéért! AZ EGÉSZSÉGES SZÁJ VILÁGNAPJA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések