Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadás és szeminárium 1. Bevezetés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadás és szeminárium 1. Bevezetés"— Előadás másolata:

1 Előadás és szeminárium 1. Bevezetés
Biológiai embertan Előadás és szeminárium 1. Bevezetés

2 Oktatási cél: A tárgy a szak szempontjából mutatja be az élettudományok biológia részének fő témaköreit. I. A felvilágosodás előtti élettudomány emberképei: az antik görög, római, a középkori és a reneszánsz tudás emberfogalma. Az antik természetfilozófia és a keresztény teológia emberképe. II. A biológia, az állattan, az embertan emberről alkotott ismeretei. A romantika, a materializmus, a pozitivizmus és a neopozitivizmus, a holisztikus világkép emberképe. III. 1. Az emberi test. 2. A test szerveződési szintjei. 3. Evolúció .

3 Ismeretkörök : Bevezetés. Korai mediterrán civilizációk. Az antropológiai történeti alapzatai. Antikvitás. Irodalom: Kerényi Károly. Az isteni orvos. Európa. Bp – 28l Források Hippokratész: Orvosi eskü. C. Plinius Secundus: A természet históriája. A növényekről. Az antropológiai történeti alapzatai. Keresztény középkor.. Források: Hildegard von Bingen: Okok és gyógymódok Albertus Magnus: Az állatokról. Balassi Kiadó, Budapest, 1996. Az antropológiai történeti alapzatai. A reneszánsz. Forrás: Agrippa: Szatíra az orvosokról. Erasmus: Az orvostudomány dicsérete. Kalligram. Pozsony, 2002. Erasmus: Az orvostudomány dicsérete. Agrippa: Szatíra az orvosokról. Kalligram, Pozsony, 2002. Az antropológiai történeti alapzatai. Az iszlám Források: ibn Tufajl: A természetes ember Az antropológia történeti alakzatai. A felvilágosodás. Források. Paulus Zacchias: A házastársi kötelességről. Európa. Bp. Descartes Az antropológia történeti alakzatai. A század. Összegzés I. 8. Történeti antropológia irodalom: Stroch, Volker – Welsch, Ulrich: Evolúció. (Az ember evolúciója c. fejezet) Springer, Budapest, 1995. 9. Történeti antropológia Irodalom: Wells, S.: Az embr útja. Akkord Kiadó. Bp – 94. 10. Történeti antropológia 11. Történeti antropológia. Az emberi test. 12. Történeti antropológia legújabb eredményei. 13 Antropológia, kulturális antropológia 14. A kurzus összefoglalása 15. Értékelés

4 A félév aláírásának feltétele(i):
A szabályzatnak megfelelő óralátogatás. Az elmaradt gyakorlatok pótlása. A források és az irodalom ellenőrzött ismerete. Minimumkövetelmények elsajátítása. 2 sikeresen teljesített zárthelyi dolgozat.

5 Vizsgára bocsátás feltétele(i):
Egy forráselemzésen alapuló annotáció (4.000 n) – leadás az 1. zh-ig valamint esszé (minimum n + locusgyűjtemény). Leadás: a vizsgaidőszak előtti 3. héten. A Kutatásmódszertan és tudományos írás c. kurzuson elsajátított ismeretek ellenőrzése.

6 Irodalom Bereczkei Tamás: A belénk íródott múlt. Dialóg Campus, Pécs, 1998. Schultheisz Emil: Az orvoslás kultúrtörténetéből. Magyar Tudománytörténeti Intézet, Budapest, 1997. Stroch, Volker – Welsch, Ulrich: Evolúció. (Az ember evolúciója c. fejezet) Springer, Budapest, 1995. Wilson, Edward O.: Minden egybecseng. Az evolúciós gondolat. Typotex Kiadó, Budapest, 2003 Junker, Thomas: A biológia története. Corvina, Budapest. 2007

7 A félév aláírásának feltétele(i):
A szabályzatnak megfelelő óralátogatás. Az elmaradt gyakorlatok pótlása. A források és az irodalom ellenőrzött ismerete. Minimumkövetelmények elsajátítása. 2 sikeresen teljesített zárthelyi dolgozat. Vizsgára bocsátás feltétele(i): Egy forráselemzésen alapuló esszé (minimum n + locusgyűjtemény). Leadás: a vizsgaidőszak előtti 3. héten. A Kutatásmódszertan és tudományos írás c. kurzuson elsajátított ismeretek ellenőrzése.

8 Az esszé (20.000 n + jegyzet, irodalom)
Tárgy: Egy antik vagy keresztény középkori mű (minimum 15 ív) emberről alkotott képe (forráselemzés) A mű kiválasztása. (szept. 1 hete) 2. Locusgyűjtés. A műből azon fragmentumok összegyűjtése, amelyek hozzájárulnak a kérdés megválaszolásához. (okt. 15. leadás) 3. Személyes konzultáció (fogadó órán) 4. Esszé elkészítése. (bibliográfia, jegyzet)

9 A lábjegyzet leírása A reneszánsz művészet történetének olvasókönyve. XV. század. Szerk. Hajnóczi Gábor Budapest, 2004, Balassi. = Hajnóczi Gábor szerk. 2004, xx. A reneszánsz szimbolizmus . Ikonográfia ; Emblematika ; Shakespeare. Szerk. Fabiny Tibor, Pál József, Szőnyi György Endre. Szeged, 1998, JATEPress /Ikonológia és műértelmezés, 2.) = Fabinyi Tibor - Pál József - Szőnyi György Endre 1998, xx. A táguló világ magyarországi hírmondói : század. Vál. Waczulik Margit. Budapest, 1984, Gondolat /Nemzeti könyvtár/ = Waczulik Margit 1984, xx. Abafi Lajos: A szabadkőművesség története Magyarországon. Budapest, 1993, Akadémiai. = Abafi Lajos 1993, xx.

10 A használt irodalom leírása
A reneszánsz művészet történetének olvasókönyve. XV. század. Szerk. Hajnóczi Gábor Budapest, 2004, Balassi. A reneszánsz szimbolizmus . Ikonográfia ; Emblematika ; Shakespeare. Szerk. Fabiny Tibor, Pál József, Szőnyi György Endre. Szeged, 1998, JATEPress /Ikonológia és műértelmezés, 2.) A táguló világ magyarországi hírmondói : század. Vál. Waczulik Margit. Budapest, 1984, Gondolat /Nemzeti könyvtár/ Aarne, Antti -Thompson, Stith: The Types of the Folk-Tale. Helsinki, 1961, Suomalainen Tiedeakatemia. /Folklore Fellows Communications, 184./. Abafi Lajos: A szabadkőművesség története Magyarországon. Budapest, 1993, Akadémiai.

11 Javasolt szempontok Arisztotelész világképe struktúrájához történő viszonyítás. (A lokusok hierarchia szerinti elrendezése) A felvilágosodás tudományképének alakulatai. A nemzetállami törekvések következtében kialakuló elképzelések.

12 Következő előadásra/szemináriumra
Elemzendő mű kiválasztása Források elolvasása Hippokratész: Orvosi eskü és az Emberi természet C. Plinius Secundus: A természet históriája. Az égitestekről

13 Csimpánz és ember. Kéz és fül

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Beavatási vagy sámánisztikus szertartás kéznyomai. Kelet-Borneó. Kb. i
Beavatási vagy sámánisztikus szertartás kéznyomai. Kelet-Borneó. Kb. i. e veddo-ausztralid őslakók, prehisztorikum

26 57 tenyérnyom

27 méhek

28 Egy algériai barlangfestmény (Taszil), i. e. 6-1. évezred

29 Irodalom: Fage, Luc-Henri (2005) Múltról mesélő kezek. National Geographic. Magyarország. 3. évf Simon, Claus Peter (2006) Apró különbség. Geo. 2. évf – 61.

30

31 http://nti.btk.pte.hu/geczi/index3 Fotó adatbázis
Tisztelt felhasználó! Reméljük, elégedett lesz oldalunk működésével. Ha netán problémája lenne valamivel, jelezze a - címre, vagy jelentse személyesen a Neveléstudományi Intézetben a B/128-as szobában minden kedden és csütörtökön 16-tól 17 óráig. (Vagy ha ott nem vagyok, akkor valahol a titkárságon leszek!) Dógi Tamás webmester Kereshetnek MSN-en is, a címen.    Fotó adatbázis menü Belépés Regisztráció Elfelejtett jelszó    


Letölteni ppt "Előadás és szeminárium 1. Bevezetés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések