Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében."— Előadás másolata:

1 Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében EFOP FŐNIX- ME

2 A mesék személyiségformáló ereje
Dia címsor Havasi Virág A mesék személyiségformáló ereje Miskolc, Főnix Közéleti Akadémia 2019. február 28.

3 Mit tudnak a mesék? A mese igaz szó
A képzelet és valóság összefonódásaiként születtek, születnek, vágyainkból, fantáziáinkból, érzelmeinkből, ösztöneinkből Tudást- gyakran szimbólumokba rejtetten- közvetítenek a világról, értékeket jelenítenek meg Motivációt erősítenek (mert a mesékben a jó elnyeri jutalmát, érdemes útra kelni, megküzdeni, stb ) A mesék megszínesítik az életünk esztétikájukkal és fantáziavilágukkal, szórakoztatnak, megnyugtatnak, megvigasztalnak. A mesék közvetítették a vallásos tudat elemeit, a történelmi emlékezetet, a hiedelemvilágot, a társadalmi emlékezetet, személyes élményeket. A bennük megfogalmazódó bölcsességek révén választ találhat a hallgató saját problémáira.

4 Milyen mesék? Népmesék Személyes történetek
A múltban a mesemondás és hallgatás gyakran közösségi eseményhez kötődött (pl. halottvirrasztáskor, csoportos munkavégzés és annak szünetei, téli esték, fonóbeli együttlét, stb.). A mesemondás a generációk közötti kommunikáció eszköze is volt A mese helye és szerepe mára megváltozott, funkcióit részben más jelenségek vették át. A mese a gyermekvilág rész lett Ma a mese újrafelfedezésének időszakát is éljük, érdeklődnek iránta pedagógusok, pszichológusok, tudatos szülők Képzelet/hallgatott mese, Képalkotás, mesehallgatási transz Családi történetek ismerete- önbecsülés, reziliencia (alkalmazkodóképesség) A gyerekkel nőjön a történet, átkeretezés Babanapló, fotókra megjegyzések, időkapszula Akkor működik egy közösség, ha vannak közös történetek, ezért alkalmakat kell teremteni a történetek keletkezésére. Az ellenség az a személy, akinek a történetét nem ismerem Történetek-választörténetek Mese slam, personal story telling Esti mese tárgya a gyerek saját élete is lehet

5 életkor terápiában Állatmesék (300: életbölcsesség, társadalmi fonákság, erkölcs igazság) Rövidebb: 3-4 Terjedelmesebb: 4-5 Felszínre kerüljön, kimondódjon a probléma, gyorssegély Egyén-közösség, másság Tükör (saját negatív tulajdonság) Morális kérdések Tündérmesék (450) 5-6 A sorsot megfordító, változásra késztető Legendamesék (100) Közvetlen környezetről: 3-4 Felszínre kerüljön, kimondódjon a probléma Novellamesék (150) Testrészekről szóló 3-4 Igazságos király, okos legény/leány: 4-5 Aktuális élethelyzettel rokonítható Rászedett ördög (200: verseny, társulás, rászed 5-6, kamaszkor Falucsúfolók (150) Tréfás mesék 4-5 Tükör (saját negatív tulajdonság Hazugságmesék (125) Félénk, szorongó páciensek képzeletének felszabadítása, terápia alkotó fázisa Formulamesék (400) 3-4 Nyelvi tartalommal kapcsolatfelvételt tesz lehetővé

6 Intelligencia területek (Howard Gardner)
Nyelvi Logikai-matematikai Téri Zenei Testi-kinesztéziás Interperszonális Intraperszonális Naturalista A „nagy kérdések” intelligenciái: Spirituális (örök értékek felismerése, boldogság) Egzisztenciális (ki vagyok én és mi végre vagyok itt a földön)

7 Meseország térképe

8 A kedvenc mese Játsszunk utazást (ismétlés) Hamupipőke A kisgömböc
Feladat: mi maradt ki a meséből? Pilinszky János: Fabula Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy magányos farkas. Magányosabb az angyaloknál. Elvetődött egyszer egy faluba, és beleszeretett az első házba, amit meglátott. Már a falát is megszerette, a kőművesek simogatását, de az ablak megállította. A szobában emberek ültek. Istenen kívül soha senki olyan szépnek nem látta őket, mint ez a tisztaszívű állat. Éjszaka aztán be is ment a házba, megállt a szoba közepén, s nem mozdult onnan soha többé. Nyitott szemmel állt egész éjszaka, s reggel is, mikor agyonverték.

9 Kádár Annamária mesei tízparancsolata
Lássam meg és fogadjam el a csodákat, varázslatot. Éljek szerendipikusan (az értékes dolgok megtalálásának képessége). Merjek elindulni. Ha nálam a hamuban sült pogi és atyai-anyai áldás, baj nem érhet, a többi majd kialakul. A saját utam keressem, azon haladjak, ne siessek, a rövidítések, kényelmesebb megoldások zsákutcák. Segítsek, ha kérik, sőt fel is ajánlhatom a segítséget. Tudjak segítséget kérni, elfogadni. A jóság, hitelesség, őszinteség néha az adott pillanatban nem éri meg, de az égig érő fára felkapaszkodni csak így lehet.

10 6. Tiszteljem az ellenségeim, szemtől-szemben küzdjek
6. Tiszteljem az ellenségeim, szemtől-szemben küzdjek. Fogadjam el a vereséget, én sem vagyok legyőzhetetlen. 7. Küzdjek azért, ami fontos, ne adjam fel, ha elveszítek egy csatát. 8. Mutassam ki érzelmeim, így sebezhető leszek, mégis sebezhetelen. 9. Ne ítéljek felszínesen, a gebe gyakran elvarázsolt paripa. 10. Ne féljek a veszteségtől és kudarctól, ezek az utazás részei és gyakran többet tanulunk belőle, mint a sikerekből.

11 Mese értelmezések

12 Szervezetek A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület országos népmesemondó találkozókat és népmese konferenciákat szervez, meseesteket tart, mesés programjaival részt vesz az Ördögkatlan fesztiválon, és mesemondókat képez A Meseközpont,/ Világszép Alapítvány: a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek támogatása és mesékkel való megismertetése, családi mesedélutánok, táborok gyermekotthonban élő kamasz lányoknak és külön kamasz fiúknak, nevelőszülős családoknak, nevelőszülőknél élő kamasz gyerekeknek, kisiskolásoknak és ovisoknak, felnőtteknek szóló meseestek, önkéntes mesélő képzés (Palóznak, Budapest, Miskolc, Nagybarca, Halmaj, Gencsapáti, mesélnek családok átmeneti otthonában, idősotthonokban, iskolákban)

13 Holnemvolt Mesemondó Alapítvány: mesemondó slam, mesemondó műhelyek (workshopokat), meseköreiben külföldi mesemondókat fogad és 2011-től megrendezi a Holnemvolt Fesztivált Szávitri alapítvány: Aranyalma mesekonferencia, meseestek, „Színrelépő” Boldizsár Ildikó, Antalfai Márta, Bajzáth Mária

14 Itt a vége, fuss el véle! „Az ember közösségi lény, és a történetmesélés, a „rólunk-nekünk szóló” történetek megosztása univerzális emberi igény. A népmese közösségteremtő és -megtartó erejével a csodás tájak és történések között is a legvalóságosabb valóságba visz, és ha sűrű, sötét erdőben járnánk, akkor is reményt ad.” (mesekozpont.hu ) Az emberekben benne van „a történet iránti éhség és közösség iránti vágy. Mesélni és mesét hallgatni mindenki tud, lehet mesélni a szívünk alatti magzatnak és a túlra indulónak.” (Bajzáth Mária)


Letölteni ppt "Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések