Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Várható Adóváltozások 2009

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Várható Adóváltozások 2009"— Előadás másolata:

1 Várható Adóváltozások 2009

2 Várható változások a személyi jövedelemadóban

3 Cégautóadó 2009. február 1-jétől a személyi jövedelemadóban megszűnik a cégautó adó. 2009. február 1-jétől a gépjárműadóról szóló törvény szerint kell az új szabályok szerint a cégautó adót fizetni.

4 Új cégautóadó Az adó tárgya:
Az a gépjármű, amely az Szja tv. fogalmi meghatározása szerint, személygépkocsinak minősül és nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás, értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el. Nem vonatkozik az adófizetési kötelezettség a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsira. Az átalányadózó egyéni vállalkozó és az evás egyéni vállalkozó személygépkocsijára sem vonatkozik az adófizetési kötelezettség.

5 Új cégautóadó Mentes az adó alól a különös méltányolást érdemlő helyzetben lévő személygépkocsi, például háziorvosi ellátáshoz szükséges személygépkocsi. Az adó alanya – a vagyoni típusú adókhoz hasonlóan – főszabály szerint a személygépkocsi járműnyilvántartás szerinti tulajdonosa, pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi esetén azonban a lízingbe vevő. Az adó mértéke havonta: 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi 7000 Ft, az a) pont alá nem tartozó személygépkocsi esetén 15 000 Ft

6 Adómentes béren kívüli juttatások
2009. január 1-jétől az egyes béren kívüli juttatások adómentességére vonatkozó 400 ezer forintos korlát megszűnik. 2009. február 1-jétől iskolarendszerű képzés esetén a munkáltató által vállalt képzési költség adómentesen egy évben a minimálbér két és félszeresénél nem lehet több. Két átmeneti szabály: a január 1-je előtt megkezdett iskolai rendszerű képzések átvállalt költségét adóalapba nem számító tételként kell figyelembe venni; a december 31. után, de február 1-je előtt megkezdett iskolai rendszerű képzések esetében a rendelkezéstől eltérően az adóévben átvállalt költségeknek a 400 ezer forintot meg nem haladó részét kell adóalapba nem számító tételként figyelembe venni.

7 Adómentes béren kívüli juttatások
2009. február 1-jétől művelődési intézményi szolgáltatás adómentesen jellemzően egy évben a munkavállalónak, a személyesen közreműködő tagnak és annak közeli hozzátartozójának adható éves szinten a minimálbérnek megfelelő összegben. 2009. január 1-jétől korlátok nélkül adómentes a könyvtári, a levéltári, a múzeumi, az egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet tevékenységi körébe tartozó ingyenesen nyújtott szolgáltatása (ide nem értve, ha azt más személy megrendelésére teljesíti).

8 Kiküldetési rendelvénnyel való elszámolás
A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kapott összeget. Az utazási költségtérítés összege nem haladhatja meg a kiküldetési rendelvény szerinti kilométer távolság, az üzemanyag fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár, valamint 9Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapján kifizethető összeget.

9 Adóbevallás Adóhatóság közreműködésével egyszerűsített bevallás
Új lehetőség már a adóév után is Nem változik bevallás adóhatóság közreműködése nélkül munkáltatói adómegállapítás a munkáltató döntése alapján

10 Adókedvezmények Az egyes jogcímekre vonatkozó összegszerű egyedi korlátozások megszűnnek és összevont adókedvezmény lesz a jelenleg 3 millió 400 ezer forint éves jövedelemhatárig, de legfeljebb a 100 ezer forint keretbe tartozó hét jogcímű adókedvezmény helyett, egységesen a kedvezményalap 30 százaléka lehet adókedvezmény a 100 ezer forintos adókedvezményi kereten belül. Új elem egyes háztartási szolgáltatások igénybevételét igazoló számlák bevonása a kedvezmény-alapba. Egyszerűsödnek az egyes kedvezményekre vonatkozó részletszabályok, például a tandíjra történő befizetés, ha a hallgató nem halasztottan kívánja érvényesíteni, bárki figyelembe veheti, akit a hallgató kérésére az igazoláson feltüntetnek.

11 Adókedvezmények A tartós adományozás többlet-kedvezményének visszafizetési kötelezettsége csak a megelőző három évben érvényesített összegre korlátozódik, és csak akkor áll fenn, ha a tartós adományozás meghiúsulása az adományozó magánszemélynek felróható. Átmeneti rendelkezések biztosítják, hogy a kedvezmények szabályainak a változása ne eredményezze a jogosultság szűkítését.

12 Adókedvezmények Háztartási kedvezmény
A 3 millió 400 ezer forint éves jövedelemhatárig, de legfeljebb a 100 ezer forint keretbe tartozó kedvezményként a számla értékének 30 százaléka lehet az adókedvezmény. A háztartással kapcsolatos szolgáltatások a következők: lakásfelújítással, -korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatás, gyermekfelügyelet, gyermekgondozás, háztartás-vezetés, házi ápolás, háztartási nagygépek karbantartása, javítása, a lakás, a lakóház tüzelőberendezésének, fűtésrendszerének, hideg- és melegvízrendszerének karbantartása, javítása.

13 A falusi vendégfogadás adómentessége
A magánszemély falusi vendéglátásból származó jövedelméből adómentes: az évi 400 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész, ha a bevétel kizárólag alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységből származik; az évi 800 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész, ha a bevétel kizárólag falusi szállásadó-vendéglátási tevékenységből származik; az évi 1 millió 200 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész, ha a bevétel az a)-b) pontban említett tevékenységekből vegyesen származik.

14 Egyéb adómentes juttatások
Árvaellátásra tekintettel kapott özvegyi nyugdíj adómentessé válik évtől visszamenőleges hatállyal. A bingójáték adómentessé válik. Adómentes a január 1-je előtt alapított, a magyar kultúra, tudomány, művészet és sport érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató, és kimagasló eredményekért nyilvános jelölés alapján odaítélt szakmai díj, ez vonatkozik a korábban ilyen címen nyújtott juttatásokra is. Szépkorúak jubileumi juttatása.

15 Osztalék adózása Megszűnik az 35%-os kulcs, egységesen az osztalékjövedelem adókulcsa 25 százalék és már a év után megállapított osztalékra is lehet alkalmazni. Az egyéni vállalkozó esetében is megszűnik az osztalékalap után a 35%-os kulcs és amelyet a év után megállapított osztalékalapra is lehet alkalmazni.

16 Kamatjövedelem Kamatjövedelemnek a szokásos piaci kamatnak megfelelő kamat minősül. Az esetleg túlvont kamatadó az adóbevallásban rendezhető.

17 Árfolyamnyereség Az örökléssel, ajándékozással megszerzett értékpapír átruházása esetén a kifizető megszerzésre fordított értékként figyelembe veheti annak forgalmi értékét, ezzel az adó túlvonását eredményező esetek száma jelentősen csökken.

18 Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők adózása
Egyéni vállalkozó estében a fejlesztési tartalék igénybevételénél, a 10%-os adókulcs alkalmazásánál nem lesz feltétel, hogy az adómegtakarítást belföldi pénzforgalmi bankszámlán ténylegesen lekössék, ehelyett egy olyan nyilvántartás vezetése elégséges, amely követhetővé teszi ezeknek a pénzforrásoknak a jogszerű felhasználását. Az átalányadózás-választásának értékhatára jelentősen (általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra, a kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra) emelkedik.

19 Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők adózása
Az őstermelői átalányadózás értékhatára évi 7 millió forintról 8 millió forintra emelkedik. Az átláthatóság érdekében az átalányadózó egyéni vállalkozóknak és mezőgazdasági őstermelőknek számlatartási kötelezettségük lesz. Őstermelő maradhat az, aki saját gazdaságban termelt bort értékesít és a kiszerelés legkisebb mértéke 0,5 liter lehet a jelenlegi 2 liter helyett. Megszűnik az osztalékalap utáni adó esetében a 35%-os kulcs, egységesen az osztalékjövedelem adókulcsa 25 százalék és már a év után megállapított osztalékra is lehet alkalmazni.

20 Egyéb módosítások: Adóterhet nem viselő járandóság
A szociális gondozói díj évi 120 ezer forintos összege 180 ezer forintra emelkedik. Az elismert munkavállalói értékpapír juttatási program keretében adható juttatás összeghatára évi 500 ezer forintról évi 1 millió forintra emelkedik. Termőföldet adómentesen eladónak nem kell bevallást adnia. A lakáscélú megtakarítási (jellemzően az un. ifjúsági takarékbetét) kedvezmények visszafizettetésének törlése már 2008-ra is. Tagi kölcsön elengedése.

21 Magánszemélyek különadója
Magánszemélyek különadó előleg fizetési szabályai egyszerűsödnek: a különadó-alap azon része után, amely után a kifizető részéről nem történt különadó-előleg levonás, a magánszemélynek nem kell adóelőleget fizetnie, hanem a le nem vont különadó megfizetésére csak a bevallásra nyitva álló határidőig köteles (ez a szabály már a adóévre is érvényes).

22 Köszönöm a figyelmüket !


Letölteni ppt "Várható Adóváltozások 2009"

Hasonló előadás


Google Hirdetések