Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói."— Előadás másolata:

1 Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói

2 1. lépés: a pályaválasztás
A helyes döntéshez szükséges: Az iskolatípusok ismerete: gimnázium, szakközépiskola, szakiskola, alapítványi és magániskolák, egyházi intézmények, speciális iskolák, tehetséggondozó középiskola Az iskolák ismerete Nyílt napok, pályaválasztási kiállítások, az iskolák honlapjai, tájékoztató kiadványok (Nemzeti Pályainformációs Központ – középiskolai adatbázis intézmény neve alapján, település neve alapján, megszerezhető szakképzettség alapján) A pályák ismerete (pályaválasztási tanácsadó portál) (pályaismertető filmek) (pályaválasztási és pályaorientációs portál)

3 Gyermekünk ismerete: Adottságai, képességei, ezek fejlettségi szintje, kitartása, szorgalma, egészségi állapota, eddigi teljesítménye Közös célunk, hogy minden tanulónk a képességeinek, szándékainak megfelelő iskolatípusban folytathassa tanulmányait. Ehhez sok-sok beszélgetés, felkészítés s végül EGYÜTTES DÖNTÉS szükséges.

4 2. lépés: a beiskolázás vagyis a középfokú felvételi eljárás a 2011/2012. tanévben
Szabályozók: A Közoktatási törvény A felvételi eljárás szabályait a 16/2008. (IV.30.) OKM rendelettel módosított, a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 8. számú melléklete tartalmazza. ( A rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásához kapcsolódó aktuális határidőket a 2011/2012-es tanév rendjéről szóló 30/2011. (VI.7.) NEFMI rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. ( A középiskola saját felvételi tájékoztatója ( ig nyilvánosságra kell hozni saját tájékoztatójukban és a közoktatási információs rendszerben (

5 A középiskola a felvételi kérelmekről dönthet:
Csak a tanulmányi eredmények alapján (vitt pontok) A tanulmányi eredmények alapján + a központi (matematika és/vagy magyar nyelv) írásbeli vizsga eredményei (min. 50 %) alapján A tanulmányi eredmények alapján + a központi (matematika és/vagy magyar nyelv) írásbeli vizsga eredményei (min. 50 %) alapján + szóbeli vizsga eredményei (max. 25 %) alapján

6 A felvételi eljárás szakaszai
Általános felvételi eljárás: (A kijelölt felvételi időszakot nem előzheti meg egyetlen felvételi sem!) Rendkívüli felvételi eljárás: – (90% alatt kötelező) – (lehetőség)

7 Az általános felvételi eljárás folyamata
1. Felvételi eljárást megelőző írásbeli vizsga Jelentkezési határidő: (szakvélemények csatolá-sa!) A jelentkezés csak az írásbeli megírására szól! Tényleges jelentkezés a választott középiskolákba csak ez után, ennek eredményével! Bármelyik írásbeli vizsgát szervező középiskolában megírható. Az írásbeli vizsga időpontja: óra Pótnap: óra A tehetséggondozó képzésre jelentkezők írásbeli vizsgájának időpontja: óra) Pótnap: óra) Megjelenés 20 perccel előtte! Körző, vonalzó, íróeszköz (toll), igazolvány kell. Eredmények közlése:

8 Tehetséggondozó középiskolák
Avasi Gimnázium, Miskolc Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, Hatvan I. Béla Gimnázium, Informatikai Szakközépiskola, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, Szekszárd Bercsényi Miklós Gimnázium és Kollégium Törökszentmiklós Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest Bolyai János Gimnázium, Kecskemét Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Szent László Gimnázium és Szakközépiskola Budapest ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, Budapest Eötvös József Gimnázium, Budapest Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc Karinthy Frigyes Két Tanítási nyelvű Gimnázium, Budapest Katona József Gimnázium Kecskemét Lovassy László Gimnázium, Veszprém Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium, Balatonalmádi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged Szent István Gimnázium Budapest SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, Szeged Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár Városmajori Gimnázium, Módszertani Információs Felnőttképzési Továbbképző és Vizsgaközpont Budapest Vetési Albert Gimnázium, Veszprém Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

9 2. Jelentkezés a középiskolákba (adminisztráció)
Jelentkezési lap kitöltése Annyi jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középiskolába jelentkezik a gyerek. Címzettjei a választott középiskolák. Írásbeli vizsga értékelő lapjának csatolása. Szakvélemények csatolása Tanulói adatlap kitöltése Minden tanuló 1 db-ot tölt ki. Címzettje a Felvételi Központ Ezen kell rangsorolni a megjelölt középiskolákat, illetve azok tagozatait. Kitöltött adatlapok és jelentkezési lapok aláírása Az általános iskola továbbítja a tanulói adatlapokat és a jelentkezési lapokat a középiskolákba és a Felvételi Központba

10 Jelentkezés a középiskolákba
Jelentkezés az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Honvédelmi Minisztérium által fenntartott iskolákba. között: Szóbeli meghallgatások azokban a középiskolákban, amelyek ezt a felvételi tájékoztatójukban jelezték. Lehetséges ütközések miatt két időpont megjelölése kötelező. A középiskolák nyilvánosságra hozzák az ideiglenes felvételi jegyzéket. A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában. A módosított tanulói adatlap beküldési határideje. A középiskolák megküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

11 Jogorvoslatok Írásbelivel kapcsolatos észrevételek:
Megtekintést követő munkanapon 16 óráig írásban az iskola igazgatójának. (Hivatalos javítókulcstól eltérő javítás esetén.) Ha az erre kapott választ nem fogadja el: Oktatási Hivatalnak kell megküldeni. Felvételi kérelem elutasítása esetén: Középiskola fenntartójához az értesítést követő 15 napon belül. Ok: Jogszabálysértés vagy egyéni érdeksérelem.

12 Rendkívüli felvételi eljárás
között Ha nem nyert felvételt egyik megjelölt intézménybe sem Ha fellebbezni kíván a megszületett döntések ellen A középiskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről. Beiratkozás a középiskolába!

13 „ Úgy gyönyörködj a fiatalokban, mint akik Téged folytatnak majd.
De ne a magad vágyait, emlékeit álmodd újra bennük, Ne kényeztesd, ne ünnepeld, ne szidd, Inkább szeresd érdemük szerint, becsüld meg őket. Légy okos ellenállás, jó gát, tiszta meder, Hogy növekedjenek, mint súly alatt a pálma, Hogy önerejükből törhessenek utat maguknak, S ne nyelje el őket a lápok iszapja, S a sivatag homokja.” Keresztúri Dezső

14 A felvételihez sok sikert kívánok!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói."

Hasonló előadás


Google Hirdetések