Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatás/aktivitás jelentősége

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatás/aktivitás jelentősége"— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatás/aktivitás jelentősége
Csoó Lászlóné RÉVFÜLÖP

2 Mi a foglalkoztatás célja?
Foglalkoztatás = tevékeny élet, aktivitás Tevékeny élet biztosításával az ellátott élete tartalommal, értelemmel tölthető meg. Mit kap az ellátott a jól megszervezett foglalkoztatással? Pozitív élményt Jó hangulatot, derűt, örömöt Értékes perceket Megnyugvást Szórakoztató perceket Új ismereteket Lehetőséget a visszaemlékezésekre Önbecsülést, sikerélményt A közösséghez való tartozás érzését Emberi méltóságban megerősítést. Emlékezés terápia: hangos vagy csendes visszaemlékezés a gondozott életében előfordult eseményekre Lehet egyéni foglakozásban vagy csoportban Segédeszközök használatával vagy anélkül. Ezek lehetnek fényképek, használati tárgyak, zene, régi kedves film. Milyen eredményeket lehet elérni az emlékezés-terápiával? Szellemi képességek nem javulnak, a viselkedés sem feltétlenül, de az érzelmi állapotuk javul, kapcsolataik javulnak, gyógyulnak.

3 Mi szükséges a jó foglalkoztatás biztosításához?
Megfelelő feladat Alkalmas hely Kezdeményezés, irányítás, flexibilitás Az ellátottak ismerete Az ellátottat elfogadó, ítéletmentes munkatárs

4 Mi jellemzi a jó foglalkoztatást?
Mindig legyen konkrét célja (értelmes, felnőtt embert lekötő tevékenység) Rendszeres legyen Legyen egyszerű (mindenki számára sikert nyújtó) Az elvárások reálisak legyenek (kerüljük a kudarc élményt) Kornak és egészségi állapotnak, helyzetnek megfelelő. A helyszínek változatosak legyenek. Legyen szabad levegőn is program. Legyen fizikai kontaktusuk az emberekkel (az érintés fontossága) Olyan emberek vegyék körül az ellátottakat, akik ismerik életútjukat, kultúrájukat, vallásukat Fontos az Empátia, Türelem, Rugalmasság, A másik ember tisztelete, megértése, elfogadása Nem maradhat el az elismerés.

5 A foglalkoztatást akadályozó tényezők
Ellenállás fontos megtalálni, mi az ellenállás IGAZI oka Zavaró környezet – zavaró körülmények Tárjuk fel a zavaró körülmények, igyekezzünk megszűntetni azokat (helyszín, személyzet, csoportösszetétel, nem megfelelő program)

6 A foglalkoztatás személy és tárgyi feltételei
Személyi feltételek: Team munka fontossága. Felkészült munkatárs (aki nem több és nem is kevesebb mint amennyinek lenni kell) Tárgyi feltételek: A foglalkozásokra alkalmas helyiség Megfelelően előkészített anyagok, eszközök, Kényelmes, zavaró körülményektől mentes hely Egyéb feltételek: időpontok jó megválasztása Rendszeresség Következetesség

7 Milyen programokkal tehetjük tevékennyé a lakók életét?
Egyszerű jártasságot igénylő napi feladatok (virággondozás, söprögetés, rendrakás, asztalterítés, stb) Szórakoztató, kulturális programok (film nézés, felolvasás, előadások, zenehallgatás, ünneplés, megemlékezések, találkozások más generációkkal, stb.) Az alkotás örömét előhozó programok (kézimunkák, dísztárgy, dekoráció készítés, sütés-főzés, kertészkedés, versírás, stb.) Terápiás jellegű programok Aroma terápia Zene terápia Mozgás terápia Emlékezés terápia Beszélgetés, meghallgatás Hitélet (lelkitöltődés, szertartások, bibliakörök, stb.)

8 A foglalkoztatások formái
Egyéni foglalkozások (beszélgetéstől a haldoklóval való együttlétig) Kiscsoportos foglalkozások (nótakörtől a felolvasásig) Nagycsoportos foglalkozások (tornától az intézményi karácsonyig) Szabadtéri foglalkozások (sétától a kertgondozásig) Műhelyfoglalkozások (kézimunkától a szalvéta hajtogatásig)

9 A foglalkoztató – ellátottak kapcsolata Milyen legyen a hozzáállásunk?
Soha sem feledhetjük, hogy az ellátottunk nem tárgy! Fontos az együttérzés, megértő türelem, elfogadás Elfogadjuk az ellátottat olyannak, amilyen – nem akarjuk nevelni, ne bagatellizáljuk el problémáit - Odafigyelünk arra, amit mond. Vegyük észre örömét és bánatát egyaránt. Szeretetteljes légkör vegye körül a gondozottat. Az ellátottnak éreznie kell, hogy érdekel bennünket az, hogy vele mi történik. Segítjük őket a világban maradni, a családi kapcsolataikat fenntartani, a külvilág és az otthon között hidat verni, hogy ne szigetelődjenek el a világtól. A külvilággal való jó kapcsolat megtartása, az ismeretek megőrzése, és aktualizálása szükséges. Lehetőleg egyenrangú, segítő partneri kapcsolat alakuljon ki. (Nem főnök-beosztott kapcsolat)

10 A LEGJOBB BARÁT MODELL (Virginia Bell)
Szemlélet: Nemcsak az a fontos, mit teszel, hanem az is, hogyan vagy jelen. A gondozott nem tárgy, hanem személy, akinek a „legjobb barátja” vagy. A gondozottban fedezd fel az embert, akiben ott él a múltja, a családja (egyediek, megismételhetetlenek vagyunk). A gondozottban mindig lásd meg a jót (megmaradt képességekre épülő gondoskodás, ítéletmentesség). Attitűd: empátia, jó kommunikáció, jó hozzáállás... Csoportmunka: Egymást kiegészítjük. Nem csak a foglalkoztató feladata a tevékeny élet biztosítása!

11 A jó foglalkoztató: STRAMM+
Szeret az idősekkel dolgozni Természetes, nem játssza meg magát Rugalmas, képes változtatni dolgokon, ha kell OdaAdó, odafigyelő: egészen jelen van Megértő: vajon mit érezhet az ellátott itt és most? Megbízható: lehet rá számítani + - Pozitív gondolkodású: pozitívan gondolkodik önmagáról, a munkájáról és a gondozottakról

12

13

14

15


Letölteni ppt "Foglalkoztatás/aktivitás jelentősége"

Hasonló előadás


Google Hirdetések