Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A népművészet ma: A dalolás gyógyító ereje a néphagyományban és napjainkban Lovász Irén Dr, PhD, a néprajztudomány kandidátusa, énekes előadóművész, egyetemi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A népművészet ma: A dalolás gyógyító ereje a néphagyományban és napjainkban Lovász Irén Dr, PhD, a néprajztudomány kandidátusa, énekes előadóművész, egyetemi."— Előadás másolata:

1 A népművészet ma: A dalolás gyógyító ereje a néphagyományban és napjainkban
Lovász Irén Dr, PhD, a néprajztudomány kandidátusa, énekes előadóművész, egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem, BTK Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézet) SE, okt. 25.

2 A kultúrák két alaptípusa
1. Hagyományokon alapuló Múltból építkező Emberiség több évezredes történetének legtöbb kult.ja karakteres szakrális tradíción alapul Múlt felé fordulás - élet egészének szakrális látásmódja 2. hagyományokat felszámoló Jövőre, fejlődésre irányuló Régit meghaladni akaró Újat kereső Újkori Európa: újat kereső, nem hagyományra épülő

3 A hagyományos eu-i kultúrák utolsó, XX. sz-ig továbbélő maradványai:
K-Eu-i országok történeti fáziskésének köszönhetően K-k-eu-i népi kultúrák Magyar paraszti kultúra

4

5 népi kultúra modern kultúra
Hagyományokhoz kötődés Állandóságra törekvés Konzervativizmus Az újat is a régihez igazította Asszimilálva építették a régibe Az új szerves része a réginek szakralitás Újító mentalitás: Merőben mást hozzon a korábbinál Digitális forrad.: Naponta új termékek, Elértéktelenítve, ellehetetlenítve a tökéletesen működő régit profanitás

6 népi kultúra modern kultúra
Szakralitás Tradicionális kultúrák nemcsak transzcendens hatalomtól eredeztetés, vallásgyakorlás Végső igazodási pont Meghatározza az ember egész gondolkodását, szemléletét, életét Népi kultúra: szigorú REND keretei Pillérei a közösség hitvilágán nyugodtak profanitás A modern kultúra legmeghatározóbb újítása: a Hit helyébe az Észt, Az Isten helyébe az Embert ültette

7

8 Népi kultúra Modern kultúra
Önellátás: Anyagi: élelem, ruházat,eszközök előállítása Szellemi-kulturális: Aktív, mindig közösségben zajló kultúrateremtés: -népköltészet létrehozása, használata, fenntartása, továbbadása, -szokások évenként ismétlődő eljátszása Lelki: népi imádságok Fogyasztói tömegkultúra Anyagi javakat iparágak állítják elő Mi passzív fogyasztóként vásároljuk Kutúragyártásra szakosodottt kultúripar Előregyártott termékeket készít számunkra Számítógép, tv, mozi stb előtt passzív befogadóként fogyasztjuk el a „szabadon” kiválasztott kultúrárút Zeneipari Hivatal

9

10 Népi kultúra/ szóbeliség
Preliterate people Írástudatlan - memória- kultúra átadás ( Ilon néni) Látottakat, hallottakat eszébe vésni, gyakorolni: Tanulás.tudásátadás tradicionális módja Népi kultúrában öntudatlanul működött: Szájhagyományozódás- szóbeliség A népi kultúra nem írástudatlan, hanem a az írásnak nem a mai formáját, hanem archaikus módját, a képi megfogalmazását alkalmazta: Jelekbe, szimbólumokba sűritette (G. Vico: La Sapienza Poetica 1788)

11

12 Miféle jelentősége lehet a népművészetnek a modern ember számára?
A népművészet abban az élő, eleven formájában, ahogy a népi kultúrában működött, végérvényesen megszűnt. Nem tud már a kultúra egészét átható kifejezési formaként és (vizuális, szimbolikus) nyelvként működni. A paraszti kultúra letűnésével végleg elenyészett az életforma és a kulturális miliő, melyben a népművészet még organikus módon, és nem önálló „szakmaként” létezett.

13

14 Mi marad nekünk? 1. Múzeális tárgyi és szellemi emlékek
Tízezernyi tárgy a népművészet szellemi ágát alkotó, világviszonylatban is egyedülálló gazdagságú: Néptánc-népzenekincs Csak Bartókék kb. 40 000 népdalt gyűjtöttek. Mára ez a szám 300 000-re növekedett, melyből „csak” 150 000 lejegyzett. 2. Népművészet reneszánsza: Táncházmozgalom 1972 (UNESCO szellemi örökség listáján 2012) Kézművesmozgalom – Nomád Nemzedék Művészetoktatás (népzeneiskolák- Zeneakadémia) „Fölszállott a páva”

15

16 A Gyógyító hangok lemezsorozat

17

18

19

20

21

22

23

24 5. Dalolókör

25

26 Kedves Egészségünkre!


Letölteni ppt "A népművészet ma: A dalolás gyógyító ereje a néphagyományban és napjainkban Lovász Irén Dr, PhD, a néprajztudomány kandidátusa, énekes előadóművész, egyetemi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések