Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadó: Koroknay Károly

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadó: Koroknay Károly"— Előadás másolata:

1 Előadó: Koroknay Károly
Szakmai önismeret Előadó: Koroknay Károly

2 Miért fontos önmagunk ismerete a pálya- és munkaválasztásnál?
megélhetés önmegvalósítás Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

3 Miért fontos önmagunk ismerete a pálya- és munkaválasztásnál?
A pályaválasztás, pályaépítés során szinte azonos súllyal esik latba a megélhetés és az önmegvalósítás vágya Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

4 Miért fontos önmagunk ismerete a pálya- és munkaválasztásnál?
Mindkettő fontos, hisz nem választhatunk olyan pályát, olyan munkahelyet, ami nem teszi lehetővé önmagunk és családunk fenntartását, de hosszútávon az olyan választás is káros lehet, ami személyiségünknek legalább egy részét nem hagyja kibontakozni Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

5 Miért fontos önmagunk ismerete a pálya- és munkaválasztásnál?
Ahhoz, hogy olyan pályát, foglalkozást válasszak, amelyben később sikeres lehetek, és amely később a mindennapok során is örömet okoz, fontos, hogy figyelembe vegyem saját tulajdonságaimat és az egyes foglalkozások, szakmacsoportok jellemzőit Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

6 Az önismeret szerepe, jelentősége
Emlékezz vissza, mikor és milyen módon kezdtél foglalkozni a következő kérdésekkel: Ki vagyok? Milyen vagyok? Mi az, amiben jó vagyok? Mit tudok jól csinálni? Az önismeret nemcsak magának a személyiség fejlődésének, érésének elengedhetetlen feltétele, hanem a pályaválasztási érettség kibontakozásának is. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

7 Mit jelent a pályaválasztási érettség?
Azt, hogy ismerem az elhelyezkedési lehetőségeket Azt, hogy képes vagyok a személyiségemnek, tulajdonságaimnak megfelelő pálya, pályaterület kiválasztására Azt, hogy képes leszek elvégezni a kiválasztott szakmai képzést Azt, hogy felébred bennem a szakmai beilleszkedésre irányuló törekvés Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

8 Továbbtanulási döntések, pályaválasztás eddigi életemben
Idézd fel hogyan foglalkoztál a továbbtanulás, a pályaválasztás kérdésével mielőtt döntöttél volna! Milyen önmagadra vonatkozó szempontokat tartottál nagyon fontosnak? Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

9 Továbbtanulási döntések, pályaválasztás eddigi életemben
Idézd fel hogyan foglalkoztál a továbbtanulás, a pályaválasztás kérdésével mielőtt döntöttél volna! Milyen önmagadra vonatkozó szempontokat tartottál kevésbé fontosnak? Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

10 Továbbtanulási döntések, pályaválasztás eddigi életemben
Idézd fel hogyan foglalkoztál a továbbtanulás, a pályaválasztás kérdésével mielőtt döntöttél volna! Milyen önmagadra vonatkozó szempontokat tartottál elhanyagolhatónak? Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

11 Továbbtanulási döntések, pályaválasztás eddigi életemben
Idézd fel hogyan foglalkoztál a továbbtanulás, a pályaválasztás kérdésével mielőtt döntöttél volna! Kihez, kikhez fordultál információért, a döntés átgondolásához segítségért? Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

12 Milyen különbségeket észlelsz az időben előre haladva?
Ha életed során többször is voltál már ilyen helyzetben, akkor érdemes mindegyiket szemügyre venni! Milyen különbségeket észlelsz az időben előre haladva? Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

13 Hogyan bővítheted folyamatosan önismeretedet?
Az önmagunkról szerezhető tudás és információ tárháza nem véges, hanem folyamatjellegű Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

14 Hogyan bővítheted folyamatosan önismeretedet?
Egyes személyiségjellemzők változékonyabbak [Például kisgyerekkorban, serdülőkorban az érdeklődési irányok változékonyabbak – külső környezet és belső ösztönzők által befolyásolható az aktuális érdeklődési irány, valamint a képességek megbecsülését torzíthatják az iskolai tantárgyakban elért teljesítmények, tanári minősítések.] Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

15 Hogyan bővítheted folyamatosan önismeretedet?
A személyiség-összetevők nem csak, hogy változhatnak, de fejleszthetők is Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

16 A tanulás fázisai 1 EZ KELL MOST! 4 2 Konkrét 3
Nyitottság: pozitív hozzáállás a tanuláshoz, az új ismeretek befogadásához EZ KELL MOST! Konkrét elméleti tudás megszerzése: iskolában, otthoni tanulással Rutin: készségszintig való elsajátítás – „kisujj” gyakorlat 9 órás csapda 4 3 Gyakorlás: minél többször, akkor rögzül 6 órás csapda 7 Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

17 Mi a komfortzóna? Szakmai önismeret - Koroknay Károly
2018. szeptember 19.

18 A komfortzóna és a tanulás kapcsolata:
Tanulással a komfortzónánk állandóan nő! Egyre több helyen érzem jól magam, egyre magabiztosabb vagyok. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

19 „Tudom, hogy nem tudok semmit”
…de mi a tudás? „Tudom, hogy nem tudok semmit” SOCRATES Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

20 Mit jelent a tudat… és a tudatalatti?
Tudat: tárgyilagos, racionális. Egyszerre csak egy kérdésre tud válaszolni: IGEN – NEM információazonosítás összehasonlítás elemzés döntés Tudatalatti: adatbank, tárolja és előhozza az információkat. „…lepereg életünk filmje…” Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

21 Tudat és tudatalatti kapcsolata
Koncentráció törvénye… Amin sokat gondolkodunk, az „megnő” Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

22 Köszönöm eddigi figyelműket!
…szünet után folytatjuk… Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

23 A boldogság nyomában … folytatjuk Következik egy film…
színes magyarul beszélő amerikai életrajzi dráma, 117 perc, 2006 Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

24 Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár fáradhatatlanul próbál meggazdagodni, egyre szegényebbek lesznek, végül a felesége is elhagyja. A férfi magára marad az ötéves kisfiával. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.

25 Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát
Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég tanfolyamára. Miközben egyre mélyebbre merül a brókerkedés rejtelmeiben, pénz híján hamarosan várótermek, menhelyek lakói lesznek. Chris bízik abban, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt legyőznek. Szakmai önismeret - Koroknay Károly 2018. szeptember 19.


Letölteni ppt "Előadó: Koroknay Károly"

Hasonló előadás


Google Hirdetések