Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai 2014-2015 telén
Dr. Füstös Zsuzsanna 1
2
(Botanikailag évelő) A vöröshagyma, Allium cepa L.
A vöröshagyma a termesztésben két-, illetve hároméves növény. (Botanikailag évelő) 2
3
Vöröshagyma Késői felszedése 3
4
Vöröshagyma betakaríttás A vöröshagyma érésének kezdetét a hagymatest fölötti szárrész, azaz a ”nyak” folyamatos puhulása jelzi, ennek következtében a lomb meghajol, megdől. A vöröshagymának ezt a természetesen bekövetkező érési folyamatát mesterségesen például taposással, hengerezéssel nem ajánlatos, vegyszeres kezeléssel pedig a tárolási veszteségek miatt tilos befolyásolni. A vöröshagymát hazánkban kétmenetben takarítjuk be. A földből való kiemelést akkor végezzük el, amikor a területen lévő hagymák háromnegyed része megdől. A rendre rakott hagymát az időjárástól függően 7-10 napig utóérleljük. A teljesen leszáradt lombú ”zárt nyakú” hagymát felszedjük és a tároló helyiségbe szállítjuk.
5
Csapadék 2014 betakarítás időszakában
Levegőtlen feltételek Július
6
Csapadék 2014 betakarítás időszakában
Augusztus Szeptember
7
Hiányzó, sérült buroklevél
Az egyenetlen vízellátás következménye- ként a buroklevél nem alakul ki , reped leválik
8
Hiányzó, sérült buroklevél következményei
Gyors , korai kihajtás, gyökeresedés
9
Hagyma peronoszpóra 9
10
A peronoszpóra fertőzés következményei
Nyakas hagyma Belső vizenyősödés
11
A peronoszpóra fertőzés következményei
Nyitott nyak Korai rothadás
12
A peronoszpóra fertőzés következményei
Puhulás Baktériumos rothadás
13
A betegség a tárolóban jelentkezik.
Szürkepenészes nyaki rothadás(Botrytis allii) A betegség a tárolóban jelentkezik. A buroklevél, ezüstös szürke, leválik, a hagyma puhul, megjelennek a penészgyepek é a szkleróciumok. Kockázat a magas páratartalom 13
14
Aspergillus niger A betegség a felszedés után jelentkezik. A buroklevél merev nehezen válik le , alatta találhatóak a gomba képletek. Szaporodásuknak a meleg, párás levegő kedvez.
15
Optimális tárolási feltétlenek
Légtér Konténeres tárolás A vöröshagyma optimális tárolási hőmérséklete 0 oC, az ajánlott relatív páratartalom 65-70 % Az ajánlott CO2 aránya 5% az 02 aránya 3%. CA s
16
Tárolási hibák Páralecsapódás Fagyás
17
Csomagolási kockázat Tálcás csomagolás Befülledés, gyökeresedés
18
Árukezelés Leértékelt áru A romlás okai
19
Vöröshagyma fajta szám 2013
Európai fajtalista: Magyar Nemzeti Fajtalista: ebből hazai nemesítésű: (makói típusú 5 ) 19
20
Szárazanyag-tartalom 1970-2003-ig
21
Teendők Fokozott ellenőrzés igényel és sorra kerülhet a betárolt hagyma tárolás alatti újraválogatása. Optimális tárolási körülmények ,”fagyveszély” Kíméletes anyagmozgatás Minőségmegőrző csomagolás Hűtőlánc
22
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 22
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.