Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szabadtéri rendezvények jogi, szervezési feladatai, problémái

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szabadtéri rendezvények jogi, szervezési feladatai, problémái"— Előadás másolata:

1 A szabadtéri rendezvények jogi, szervezési feladatai, problémái
Szakmai tanácskozás Balatonszemes 2009. október

2 A szabadtéri rendezvények értékei:
együttlét, találkozás, korzó, promenád, élmény (együttes, közös), érdek (intézményi, önkormányzati).

3 A PROGRAM ÉS A HELYSZÍNEK

4 Feladatok a helyszínnel kapcsolatban: 1. Területfoglalás 2. Feltételek
Engedély az önkormányzattól vagy más tulajdonostól. A feltételek megteremtése a közönség és a program számára (lehetséges?).

5 FELTÉTELEK A programhoz, a műsorhoz: a terület lezárása, ha szükséges;
színpad vagy játszóhely (eső, napsütés, „közönség” ellen védve, fűtés); hangtechnika, árambiztosítás (szolgáltatótól, villanyszerelő, vezetékek védelme, balesetvédelem); a szereplőknek öltöző, mosdó, ellátás, különleges igények. A közönség számára: ülőhely (?), védelem az eső, a napsütés ellen, balesetvédelem, elsősegély (mentő), ellátás, büfé, kézmosó, WC.

6 A szervezési feladatok jogi háttere
A rendezvény bejelentése (rendőrség, szerzői jog); Szerződéskötések; Tűzijáték, mutatványosok, árusok működésének engedélyezése; Vendéglátás, főzés, ételkóstolás.

7 A rendezvény bejelentése közterület használata esetén (A gyülekezésről szóló évi III. törvény és 7. § megfelelően, az illetékes rendőrkapitányságnak) A bejelentés tartalma A tervezett rendezvény kezdete és befejezésének várható időpontja, helyszíne, útvonala (be kell nyújtani a helyszín használatának engedélyét, s megjelölni, ki gondoskodik az útlezárásról; A rendezvény célja illetve napirendje (programja); A rendezvényen résztvevők várható létszáma, a rendezvény zavartalan lebonyolítását biztosító rendezők száma; A rendezvényt szervező szerv képviseletére jogosult személy neve, címe (elérhetősége).

8 A rendezvény bejelentése közterület használata esetén (A gyülekezésről szóló évi III. törvény és 7. § megfelelően, az illetékes rendőrkapitányságnak) Időpontja: legalább három nappal a rendezvény megtartásának tervezett időpontját megelőzően. Kivéve vízi rendezvény esetében, mert arra 30 nappal a rendezvény megtartása előtt kell benyújtani a kérelmet (13/1996.(VI.28.) BM rendelet a vízi közlekedés rendőrhatósági igazgatásáról.

9 A rendezvények rendje Az 1994. évi XXXIV. törvény szól a Rendőrségről.
1. § (f) pontja szerint ellátja a közterület rendjének fenntartásával kapcsolatos rendészeti feladatait. A 15/1990.(V.14.) BM rendelet szabályozza a rendezvények rendjének biztosításával kapcsolatos rendőri feladatokat.

10 Szerzői jog (1999.évi LXXVI. törvény)
Tartalmazza a : terjesztés jogáról, a nyilvános előadás jogáról, a mű nyilvánossághoz való közvetítésének jogáról, a szabad felhasználásról, a felhasználás szabályairól. A szerzői jog megsértésének polgári jogi következményei vannak. Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület

11 Szerződéskötések szól a szerződésekről, és az egyes szerződésekről
Ptk. IV. rész Kötelmi jog szól a szerződésekről, és az egyes szerződésekről 198. § (1) A szerződésből kötelezettség keletkezik, a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére. 200. § (1) A szerződés tartalmát a felek szabadon állapíthatják meg.

12 A szerződések tartalma
A szerződő felek megnevezése, adataik, képviselőik. A szerződés tárgya (mit kérünk?, hová?, mikortól?, milyen időtartamra?). A fizetés összege, módja. Milyen feltételeket kér a szolgáltató, mit biztosít a megrendelő (tárgyi, technikai, ellátási feltételek, szerzői jogdíj, reklámanyag árusítás, hang-, képfelvétel a műsorról). 5. A lemondás feltételei a szolgáltató vagy a megrendelő részéről. 6. Felelősség vállalása ( a fellépő magatartásáért, színpadképességéért, a technikai szolgáltatás biztonságáért, a kialkudott időtartamért, kezdési időpontért). Jogorvoslat. Dátum, aláírás

13 Tűzijáték Jogszabály: a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről [155/2003.(X.1.) Korm. rendelet] 22. § a felhasználási engedélyt a rendezvény előtt 15 munkanappal előbb be kell nyújtani. Mellékletek: jegyzői vélemény, hozzájárulási nyilatkozat, helyszínrajz.

14 Kereskedelmi, mutatványos tevékenység 1.
Jogszabály: évi CLXIV törvény és a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről A jogszabály törölte a kitelepülési engedély kérését.

15 Kereskedelmi, mutatványos tevékenység 2.
1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről; 7/2007.(I. 22.) GKM rendelet a mutatványos berendezések biztonságáról 5. § (1) Az üzemeltető a mutatványos berendezés üzemeltetését akkor kezdheti meg, ha rendelkezik érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal. Az üzemeltető a tanúsítványt a mutatványos berendezés kezelő helyiségében köteles tartani.

16 „Valami nem ugorhat ki a semmiből, előkészítés vagy előkészület nélkül” Karácsony Sándor: A másik ember megszületése a tudományban Bp Szervezési feladatok

17 A feladatok megtervezése, a problémák elkerülése érdekében
Tervezés (technikai, tartalmi, pénzügyi), modellezés; A közreműködők tájékoztatása; A feladatok ismertetése, elosztása; A feladatok végrehajtásának folyamatos számonkérése; A rendezvény lebonyolítása (Légy ott!; A felmerülő váratlan helyzetek megoldása).

18 A szabadtéri rendezvény befejezése
A helyszín visszaállítása A tapasztalatok összegzése, feldolgozása. Értékelés, minősítés, dokumentálás. Köszönet, elszámolás.

19 Köszönöm a figyelmet, az anyag bővítéséhez várom a jogszabályi kiegészítéseket, a problémák megoldásához a javaslatokat. Szedlacsek Emília Szepes Gyula Művelődési Központ, Érd


Letölteni ppt "A szabadtéri rendezvények jogi, szervezési feladatai, problémái"

Hasonló előadás


Google Hirdetések