Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Péntek 13. és a babonaság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Péntek 13. és a babonaság."— Előadás másolata:

1 Péntek 13. és a babonaság

2 Mi a babona? A legtöbb hiedelmünk nem más, mint az ősi vallási-misztikus képzetek túlburjánzása. Egyes tárgyaknak, cselekményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit a babona.

3 Fő ismertetőjele a rejtett összefüggések
megléte, azaz mágikus jelentőség tulajdonítása bizonyos gyakorlatoknak. Köztük azonban semmilyen bizonyítható kapcsolat nem létezik, olykor a józan észnek is ellentmondanak. Ennek ellenére mégis befolyásolják életünket, sőt, szép lassan beleivódnak a hétköznapjainkba, és gátlásokat alakítanak ki, vagy önbeteljesítő jóslattá válnak.

4 Napjainkban Afrika a világ legbabonásabbnak tartott területe
Napjainkban Afrika a világ legbabonásabbnak tartott területe. Itt még mindig sokan folyamodnak különböző varázslási praktikákhoz, hogy céljaikat elérjék. Ghánában 1955-ben úgy módosították a választási törvényt, hogy jogsértőnek minősüljön, ha valaki a szavazások eredményeit bármilyen varázslattal vagy mágiával igyekszik befolyásolni.

5 Európa sok országában hisznek még mindig a boszorkányságban, varázslásban. Angliában hat ember közül egy hisz a kísértetekben, tizennégyből egy állítólag már látott is. A németek kétharmada minden nap elolvassa a horoszkópját, háromból egy pedig bevallottan hisz is benne.

6 A kutatások azt mutatják, hogy a társadalmi háttér nem döntő tényező a babonásságban, a diákok és szellemi foglalkozásúak között is szép számban akadnak olyanok, akik hisznek a csillagoknak az emberi életet befolyásoló hatásában vagy a tenyérjóslásban.

7 A 13-as számtól való félelem, azaz a triszkaidekafóbia az ókorba nyúlik vissza. Még ma is sokan elkerülik ezt a számot.

8 Amerikában a felhőkarcolóknak nincs 13
Amerikában a felhőkarcolóknak nincs 13. emelete, a kórházakban pedig nincs 13-as szoba.

9 Az Egyesült Államokban olyannyira komolyan veszik ezt a babonát, hogy egyszerűen nem mennek dolgozni, és nem szállnak repülőre péntek 13-án.

10 Sokan attól is rettegnek, hogy tizenhárman
üljenek egy asztalhoz, mert attól félnek, hogy közülük valaki hamarosan meg fog halni. Ezt Jézus utolsó vacsorájára vezetik vissza.

11 A pénteki nap „gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. A péntektől való irtózás egy másik gyökere talán az lehet, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

12 Vajon a péntek 13 egy különösen szerencsétlen nap. Talán
Vajon a péntek 13 egy különösen szerencsétlen nap? Talán... ha valaki elhiszi, hogy az. Sok jóslat önmagát teljesíti be.

13 Évszázados magyar babonák
Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható. Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit. Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse. Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot. Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd. Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével. Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.

14 Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.
Ha a só kiömlik, veszekedés várható Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz. Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.


Letölteni ppt "Péntek 13. és a babonaság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések