Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Amazonas esőerdő madarai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Amazonas esőerdő madarai"— Előadás másolata:

1 Amazonas esőerdő madarai
Készítette Glózer Tamás

2 A futómadarak közül a dél-amerikai pampákon él a nandu.
                                  A futómadarak közül a dél-amerikai pampákon él a nandu. A legtöbb kolibriféle is ezen a kontinensen él. Színpompás tollruhát viselnek. Rendkívül jól repülnek. A virágok nektárjával táplálkoznak, ám nem szállnak le, hanem a virágkelyhek előtt a levegőben egy helyben lebegnek, miközben hosszú csőrükkel és nyelvükkel jutnak táplálékukhoz. Főleg gyümölcsökkel táplálkoznak a hatalmas csőrrel rendelkező tukánok, melyek a harkályfélék rokonai.

3 Kolibri A kolibrik előre, hátra, oldal irányban, egyenesen, felfelé vagy lefelé, vagy akár fejjel lefelé is tudnak repülni. Nagy sebességgel veszik üldözőbe a rovarokat, és képesek egy helyben lebegni, amíg nektárt szívnak egy-egy virágból. Mindez azért lehetséges, mert a kolibrik vállizületei, ahol a szárnyak a madár testéhez kapcsolódnak, minden irányban mozgathatók.A szárnyak elképesztő gyorsasággal verdesnek: egyenletes repüléskor másodpercenként nyolcvanszor, az udvarlás célját szolgáló légtornász-bemutatók alkalmával pedig kétszázszor.

4 nandu Első pillantásra olyan, mintha kis strucc lenne, de alkata lényegesen karcsúbb annál: testhossza mintegy 1,5 m, de tömege csak 15–20 kg. A kakas magassága 2 métert is elérheti. Csőre széles, a medencéje nyílt. A kakas tollazata éppen olyan szerény, mint a tyúké: háta hamuszürke, a hasa piszkosfehér, nyaka és melle fekete. Fejének csupasz részei hússzínűek, csőre szürkésbarna, lába palaszürke. Dísztollai egyáltalán nincsenek. A nőstény melle világosabb, mint a hímé. Farktollai csaknem hiányoznak.

5 tukán A tukánok avagy borsevőfélék az első pillantásra felismerhetők hatalmas, különös alakú és a kávaéleken fűrészelt csőrükről. Ez a csőr különösen nagy, tövén igen vastag, vége felé jelentékenyen összenyomott; a csőr az ormán éles. A méretéhez képest rendkívül könnyű, mivel fala – akár a hasonlóan nagy csőrűorrszarvú madaraké – nagyon vékony. Orrlyukaik hátrafelé nyílnak. Nyelvük igen hosszú, de keskeny; mivel előre néző rojtok szegélyezik, némileg a tollhoz hasonlít

6 Főként az Amazonas mentén élnek a színes tollruhás, hosszú farkú, nagy termetű arapapagájok.
Magassága 85 centiméter, testtömege 900–1300 gramm. Nyakának oldala és a hasa olajsárga, homloka és a fejtető egy része zöld, csupasz pofafoltja krémfehér, háta és szárnyának egy része kék, a torka fekete, pofáján vékony, ugyancsak feketén csíkok futnak szét legyező irányban a csőr felől. Fehér pofafoltja izgalmi állapotban kipirosodik. Csőre 6 cm hosszú. A nemek hasonlóak.

7 A vörös íbisz, vagy más néven skarlát íbisz folyók, mocsarak mentén él
   A vörös íbisz, vagy más néven skarlát íbisz folyók, mocsarak mentén él. Hosszú hajlott csőrével kutatja az iszapban a férgeket, puhatestűeket, rákokat, rovarokat. a gólyaidomu gázlómaradak egyik családja, Keskeny, sarlóidomu, egész hosszában lefelé hajlott csőrrel, fejük és nyakuk többnyire sűrű tollakkal fedett. többnyire melegebb Apró vizi állatokkal táplálkoznak. Nevezetesebbek: a közönséges ibisz v. batla (Ibis falcinellus L.). Gesztenyebarna szinü, nyáron vörösesbarna, háta, szárnyai és farka zöldesfényü feketék, fejteteje barna, vöröses fémfénnyel. Hosszu szárnya a rövid farkat egészen elfedi. Csőre sötétzöld, lábai zöldesszürkék. Hossza 60 cm., szárnyhossa 35 cm., farkhossza 9 cm

8 Források:


Letölteni ppt "Amazonas esőerdő madarai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések