Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az amőba játék algoritmusa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az amőba játék algoritmusa"— Előadás másolata:

1 Az amőba játék algoritmusa

2 A játék ismertetője Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon jobban ismerik az ötödölő…. Sikerét annak köszönheti, hogy a roppant egyszerű szabályok ellenére is nagyon nehéz tud lenni. A nyerő stratégia kialakítása egyáltalán nem nyilvánvaló.

3 Az amőba alapszabályai
Az amőbát két játékos játssza egy négyzethálós játéktéren. A játékosok felváltva helyezik el bábuikat, a még üres négyzetek valamelyikébe. Az a játékos nyer, aki előbb el tud helyezni 5 saját bábút egy vonalra eső szomszédos négyzetekben. Másképpen fogalmazva, az a játékos nyer, aki elhelyez egymás mellett 5 bábút vízszintesen vagy függőlegesen vagy a két átlós irány valamelyikében. Nagyon ritka esetben döntetlen is előfordulhat, ha a pálya betelik és egyik játékos sem alakított ki 5 egymás melletti bábut.

4 Statégiája: Az amőba játékban a legfontosabb stratégia, hogy a védekezés mindig fontosabb a támadásnál. Meg kell akadályoznod, hogy az ellenfeled kirakja az 5 bábút. Előre kell gondolkodnod, nem elég csak a következő lépést előre látni. El kell kerülnöd, hogy az ellenfeled olyan szituációt alakítson ki, amikor már nem vagy képes megakadályozni az 5 bábú kirakását

5 Létezik-e nyerő stratégia?
A matematikusok bebizonyították egy adott pálya méretre, hogy létezik tökéletes amőba stratégia. A tökéletes stratégia ami ellen nincs esélye a másodjára lépő játékosnak. Másképp fogalmazva a kezdő játékos, tökéletes stratégiával, mindig tud nyerni, vagy legalább döntetlenre ki tudja hozni a menetet, akkor is, ha második játékos is a tökéletes stratégiát játsza. De ezt az algoritmus csak egy matematikai bizonyítás, a kivitelezéséhez szuperszámítógépre van szükség. Így továbbra is megmarad az Amőba egy izgalmas fejtörő játéknak, ahol a kitartás és a figyelem segíti győzelemre a játékost ellenfelével szemben.

6 Köszönöm a figyelmet!! 


Letölteni ppt "Az amőba játék algoritmusa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések