Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szociopoly játék bemutatása Bass László, Fodor Kata az MTA Gyerekszegénység Elleni Programjának munkatársai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szociopoly játék bemutatása Bass László, Fodor Kata az MTA Gyerekszegénység Elleni Programjának munkatársai."— Előadás másolata:

1 A Szociopoly játék bemutatása Bass László, Fodor Kata az MTA Gyerekszegénység Elleni Programjának munkatársai

2 SZEGÉNYGYŰLÖLET A szegénység enyhítésére tett törekvéseket az egyre szélesebb körben terjedő szegényellenes attitűdök sokszor szinte teljesen ellehetetlenítik.

3 Szegényellenes Előítéletes Politikai közvéleményszakemberekgyűlöletkeltés

4 AZ ELŐÍTÉLETEK CSÖKKENTÉSE

5 VIRTUÁLIS SZEGÉNYSÉG A játék a tartósan munka nélkül lévő (főként hátrányos helyzetű régiók kis településein élő) családok helyzetét modellezi. Kb. 6-800 ezer ember (felnőttek és gyerekek) él ma Magyarországon olyan családban, ahol senkinek sincs rendszeres kereső munkája.

6 A játék elején mindenki megkapja a ma Magyarországon elérhető támogatásokat. A játék folyamán közmunkából vagy fekete munkából szerezhetnek jövedelmet (esetleg bejelentett „valódi” munkához is juthatnak), kaphatnak eseti segélyt, és akinek szerencséje van, az találhat vagy nyerhet is pénzt. Mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia, be kell fizetnie a lakásfenntartás költségeit, ezen kívül a gyermekek iskoláztatása, a közlekedés, a ruházkodás, az orvosi ellátás is kiadásokkal járnak. Ha valakinek nincs pénze akkor a kisboltban vásárolhat hitelbe, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt. A játékban az nyer, akinek sikerül túlélnie a hónapot.

7 VÁRAKOZÁSOK ÉS CSALÓDÁSOK Szorongás és pénztelenség A játék egyik legfontosabb üzenete, hogy segélyekből és transzferekből nehéz megélni. A pénztelenség feszültségét minden játékos átéli, legtöbben meglepődve szembesülnek azzal, hogy néhány heti élelem vagy a lakásrezsi kifizetése után már a hónap elején alig marad pénzük. Játékstratégia és a mozgástér beszűkülése A játékosok – mint minden játékban – itt is „nyerni” szeretnének, általában az a meggyőződésük, hogy tudnak jó stratégiát választani, vagy hogy egyáltalán követhetnek bármiféle stratégiát. Ez azonban gyakorlatilag lehetetlen. A szegénység legalapvetőbb kerete – a játékban és a valóságban is – a tökéletes kiszolgáltatottság.

8 A középosztályi sémák ellehetetlenülése A biztonságra törekvés kudarca A hosszú távú stratégiák kudarca A kölcsönök elkerülésének kudarca Szükséglet-hierarchia

9 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A Szociopoly játék bemutatása Bass László, Fodor Kata az MTA Gyerekszegénység Elleni Programjának munkatársai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések