Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az állatok védelmében… album a felelős állattartásról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az állatok védelmében… album a felelős állattartásról"— Előadás másolata:

1 Az állatok védelmében… album a felelős állattartásról
Készítette: Tácsik Lívia Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola Debrecen 2013

2 Haszonállat tenyésztése
Állatot tartani többféleképpen lehet: haszonállatként és kedvencként. A haszonállatként tenyésztenek különböző állatokat háztáji és nagyüzemi tartásban egyaránt. Az állatok táplálékot és kiegészítő termékeket szolgáltatnak az emberek számára. Haszonállatként tartanak baromfiféléket, szarvasmarhát, sertést, bárányt, nyulat, stb.

3 1998. évi XXVIII. Törvény Az Országgyűlés az állatok védelméről és kíméletéről 1998-ban törvényt hozott. Az évi XXVIII. Törvényt azért hozták, mert az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége. Ezért biztosítani kellene az állatok kíméletes tartását, szállítását, és a vágóállatok megfelelő ellátását. De most nem a haszonállatokról szeretnék részletesebben beszélni, hanem a társállatokról, a házi kedvenceink tartásának felelősségéről. A felelős állattartás legfontosabb pontjait ismertetem most, amelyekről a háziállat választásakor nem szabad elfeledkezni.

4 „Te felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
Felelősség Felelősségünk már az elhatározásnál megnyilvánul: képesek vagyunk-e megfelelően ellátni az állatokat, hogy kedvencünk tartalmas és boldog életet élhessen. Az állattartás felelősséget, kötelezettségeket, de néha terheket is jelent. Felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk. „Te felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

5 A kis kedvencünk tanításában és nevelésében a szeretet a legfontosabb.
Végy egy kiskutyát, s pénzeden megvásároltad a rendíthetetlen szeretetet, mondta Kipling. Ez a szeretet azonban legyen kölcsönös: nyújtsunk legalább ugyanannyit belőle kedvencünknek, mint amennyit tőle elvárunk és kapunk. Tanításukban és nevelésükben a SZERETET a legfontosabb. Sohase töltsük ki mérgünket, rosszkedvünket rajta, nem tehet semmiről, nem is érti, hogy miért viselkedünk így. Mivel az állatok viszonozzák a szeretetünket, számos országban gyógyításra is használják őket. Beteg gyerekeket, idős otthonba élő felnőtteket látogatnak velük, hogy segítsenek nekik, és jókedvre derítsék őket. A kis kedvencünk tanításában és nevelésében a szeretet a legfontosabb.

6 Táplálás A helyes összetételű, kiegyensúlyozott táplálék elengedhetetlen feltétele, hogy háziállatunk egészséges legyen. Tartsuk be kedvenceinknél is a táplálási szabályokat és követelményeket. Mindig azonos időben, a fajtájuknak legmegfelelőbb eledelt adjuk nekik. Vizes táluk sem száradhat ki, a szomjúságtól az állat ugyanúgy szenved, mint mi magunk.

7 Mozgásigény A lakásban tartott kedvelt kisállatoknak (hörcsög, madár, hal, hüllő) is van mozgásigényük. Ezt szem előtt tartva mindig az állatok számának és méretének megfelelő elhelyezést alakítsunk ki! Senki ne vegyen magához kutyát, ha nem jut ideje arra, hogy rendszeresen sétáljon vele. Ez nemcsak azért fontos, hogy a szükségét elvégezhesse, hanem mozgásigénye miatt is elengedhetetlen. A kutyáknak életelemük a mozgás. Az egyes fajták mozgásigénye eltérő, de függ az adott állat életkorától is. Általánosságban elmondható, hogy a lakásban tartott kutyákat naponta legalább kétszer, ha elfoglaltságunk engedi, többször is el kell vinni sétálni. Ezek a rendszeres séták nemcsak a kutya számára létfontosságúak, de a gazda hasznára is válnak. A szabadban tartott kutyákat is rendszeresen mozgásra kell ösztönözni, illetve mozgásához társnak kell lenni.

8 Egészség Felelősek vagyunk a háziállatunk egészségéért is!
Felelősek vagyunk a háziállatunk egészségéért is. Óvnunk kell őket a fajtájukra veszélyes bajoktól, ezért a kutyáknak és macskáknak minden kötelező és ajánlott oltást időben adassunk be, és nem szabad megfeledkezünk a rendszeres féregtelenítésről sem, így önmagunkat is megvédjük, hogy megfertőzzenek bennünket. Évente legalább egyszer ellenőriztessük kedvencünk egészségét az állatorvossal. Felelősek vagyunk a háziállatunk egészségéért is!

9 Utódok Nemcsak kedvencünkért, de születendő utódaiért is felelősek vagyunk. Megfelelően gondoskodjunk az állatok pároztatásáról vagy ivartalanításáról. Csak akkor akarjunk apró születendő kisállatokat, ha nekik is ugyanolyan felelős gazdát tudunk találni, mint amilyenek mi vagyunk.

10 Környezet Ha kiskutyát választottunk, már az otthonunkba érkezése előtt jó néhány teendő vár ránk: előre jelöljük ki helyét a lakásban/kertben, gondoskodjunk az eb méreteihez igazodó állandó fekhelyről, szerezzük be az etető és itató edényeket, a játékokról, rágcsálnivalókról se feledkezzünk meg, a kölyök nyakörvhöz, pórázhoz szoktatásához válasszunk könnyű, állítható méretű, könnyen kezelhető típusokat. Ha pedig halakat szeretnénk tartani, természetesen akváriumvásárlással kezdjünk, és csak ezután válasszuk ki a szebbnél szebb halakat a helynek megfelelő számban és méretben.

11 Az én állatkertem: Nekem több állatom is van: egy kutyám, egy kiscicám és egy nyuszim. A kutyámat hetente sétáltatom, a cicának 3-szor adok enni, folyamatosan figyelem a vizes táljukat és iskola után sokat játszok velük. Rendszeresen viszem állatorvosi vizsgálatra is, a kutyámat évente oltja állatorvos veszettség ellen. A nyulat is hetente takarítom, tápot és friss zöldséget adok neki. Régen sok fehér kis nyuszink is volt.

12 Tájékozódás Minden házi kedvenc állat tartásához sok alapismeretre van szükség, amit a szakkönyvekből szerezhetünk be. Ezek közül számos gyerekeknek is szól, és az állatok felelős gondozásához nyújt sok segítséget. Én úgy gondolom, hogy mielőtt állatokat vennénk, figyelmesen el kell olvasnunk a megvásárolni kívánt állat gondozásáról szóló könyvet. Főleg azért van annyi kóbor állat, mert a szülők megveszik a gyerekeiknek, hogy milyen aranyos a kölyök, de az állat felnő, és a gyerek már nem gondoskodik róla. Ilyenkor a szülőkre marad egy újabb teher, akik a munkájuk miatt gyakran nem tudják ellátni az állatot. Ez egyik félnek sem jó, a gazdi rosszkedvű lesz, a házi kedvenc pedig biztosan megsínyli a gondoskodás hiányát. Én amellett, hogy nagyon szeretem az állatokat, igyekszem igényeiknek megfelelően gondoskodni is róluk, ezért úgy gondolom, hogy felelős állattartó vagyok.

13 Köszönöm figyelmüket! Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Az állatok védelmében… album a felelős állattartásról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések