Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A filiszteusok. A filiszteusok Filiszteusok a Bibliában Több mint 250 említés Négy korszakban érintkezik Izrael történetével Az ellenség őstípusa Ám.9:7.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A filiszteusok. A filiszteusok Filiszteusok a Bibliában Több mint 250 említés Négy korszakban érintkezik Izrael történetével Az ellenség őstípusa Ám.9:7."— Előadás másolata:

1

2 A filiszteusok

3 Filiszteusok a Bibliában
Több mint 250 említés Négy korszakban érintkezik Izrael történetével Az ellenség őstípusa Ám.9:7 – népek exodusa Isten által

4 Egyiptomi forrásokban a „tengeri népek” között
1. III. Ramszesz (i.e ) Medinet-Habu-i halotti temploma 2. III. Ramszesz retorikai sztéléje 3. Harris-papírusz I. 4. Amenope onomasztikonja

5 Medinet-Habu

6 III. Ramszesz Medinet Habu 2. pülón

7 „...ami az idegen országokat illeti, ezek mind összeesküvést szőttek szigeteiken. Ezek a népek mind egyszerre szálltak hadba s léptek akcióba. Nem volt ország, amely ellen tudott volna állni fegyvereiknek. Hatti (hettiták), Kizzuvatna (Kode), Kargamis (Karkemis), Arzava és Alasija (Ciprus). Elsöpörték őket. Tábort ütöttek egy helyen, Amurrúban. Népét elpusztították, s földjét olyanná tették, mintha sohasem létezett volna. Egyiptom felé nyomultak tovább, miközben lángokat vetettek eléjük...Kezeiket a legismertebb országokra terjesztették ki, elbizakodott szívvel: a mi tervünk valóra fog válni.”

8

9 Hammurabi, Ugarit királya
„Alasija (Ciprus) királyának. Atyám, így szól Ugarit királya, az ő fia. Atyám lábainál heverek. ..Atyám, az ellenséges hajók már itt vannak, lángba borították városaimat, s nagy pusztítást okoztak az egész országban. Nem tudtad atyám, hogy összes csapataim a hettiták országában állomásoznak és összes hajóim még mindig Lükiában vannak távol és még nem tértek vissza? Így az ország magára van hagyva...”

10

11 Hét nép koalíciója, ötöt említ név szerint: sekeles, denyen, peleset, tjeker, weses

12

13 Mikor? i. e. 1200 körül pre-filiszteus népek Merneptah halála után
i. e körül III. Ramszesz letelepítése nyomán i. e körül III. Ramszesz halála után kolonizáció

14 Harris papírusz I. „ Kiterjesztettem Egyiptom összes határait...Legyőztem a szigeten lakó denyeneket (dnn). A tjekerek (tkr) és pelesetek (prst) hamuvá lettek. A sardanák (srdn) és a tengeri wesesek (wss) megsemmisültek. Foglyul ejtették őket egyszerre zsákmányként, Egyiptomba vitték , (olyan sokat), mint a partok homokja. Táborokba telepítettem őket...ifjaik sokan voltak, százezrével. Elláttam őket a kincstárakból és a csűrökből ruhákkal, gabonával minden évben.” (ÓKTCh)

15

16 Honnan? Balkán-félsziget Ény-i része (Illiria) pelaszgosz-ok
Nyugat-Égei eredet (Görögo.; Kréta) Kelet-Égei eredet (Anatólia Ny-i része) Anatólia DK-i része (Kilikia) vagy Ciprus

17 Filiszteus monokróm és bikróm kerámia
Mükéné IIIC:1b

18

19

20

21 Kernos

22

23

24 Gáth = Tel es-Safi 40-46 hektár

25 Góliáth felirat (2005)‏ „Ugyan nem találtam még rá Góliáth csontvázára egy lukkal a homlokán, mindenesetre ez az első hiteles régészeti bizonyíték, amely vele kapcsolatban egykori filiszteus területről származik” (A. Meir)‏

26 Tel Kaszile

27 A vas monolpóliuma (Bír.16:21)‏

28

29 Antropomorf koporsók

30 Dágon = gabona, eső Ashdód (I.Sám.5:1-3)‏ Gáza (Bír.16:21-23)‏

31 Astarte, Baál-Zebub Astarte Bét-Shean Baál-Zebub Ekron

32

33


Letölteni ppt "A filiszteusok. A filiszteusok Filiszteusok a Bibliában Több mint 250 említés Négy korszakban érintkezik Izrael történetével Az ellenség őstípusa Ám.9:7."

Hasonló előadás


Google Hirdetések