Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dolgozat: Írd le mit tudsz Gárdonyi Gézáról! (5 megállapítás)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dolgozat: Írd le mit tudsz Gárdonyi Gézáról! (5 megállapítás)"— Előadás másolata:

1 Dolgozat: Írd le mit tudsz Gárdonyi Gézáról! (5 megállapítás)
Sorolj fel 8 szereplőt az eddig olvasottak, látottak alapján! Mik a mű forrásai? (3)

2 agok1%20-%20output/egricsillagok1.html lagok3_diakm%20-%20output/quizmaker.html

3 Egri csillagok Gárdonyi Géza életrajza A regény keletkezése, forrásai
Fejezeteinek rövid tartalmi ismerete, cselekményvázlata A regény ideje Helyszínek Szereplők Műfaja

4 Tk oldal

5 Műfaja: Regény: nagyobb terjedelmű, sokszereplős epikus mű. Cselekménye bonyolult, több szálon futó. Időben és térben kiterjedő eseménysort mond el. Tárgya, témája szerint lehet: történelmi-, kaland-, családregény stb.

6 Gárdonyi Géza a regény megírása előtt hosszas kutatómunkát végzett
Gárdonyi Géza a regény megírása előtt hosszas kutatómunkát végzett. Hol, miként? Megismerkedett a helyszínekkel. Bejárta Budát, Szigetvárt, Egert, Sopront és Konstantinápolyt. Irodalmi forrásokat olvasott. Tinódi Sebestyén Buda vesztéről, Török Bálint fogságáról, Egri históriának summájáról című műveket olvasta. Tanulmányozta a történelmi kort. A Széchényi Könyvtár levéltárában 16. századi történetírók munkáit olvasta, például Négyszáz magyar levél a XVI. századból című gyűjteményét. A Nemzeti Múzeum régiségtárában és a konstantinápolyi Szultánmúzeumban megismerkedett a magyar és a török életvitelre, hadviselésre, fegyverekre stb. vonatkozó tárgyi emlékekkel.

7 Sorold fel a regény fejezetcímeit, és értelmezd azokat!
Első rész: Hol terem a magyar vitéz?; A kis Gergő bátran viselkedett, Vicuskát is kimenekítette a rabságból. Ráadásul még a török lovát is elkötötte. Második rész: Oda Buda!; A törökök csellel elfoglalták Budát. Harmadik rész: A rab oroszlán; Török Bálint a Héttorony fogja lett, ott raboskodott. Negyedik rész: Eger veszedelme; Nagy számú török had próbálta bevenni a várat. Ötödik rész: Holdfogyatkozás; A hatalmas török sereg nem tudta bevenni a maroknyi véderővel bíró egri várat. A pogányok elvonultak a vár alól. (Jelképüknek, a Holdnak A fogyatkozása utal a török vereségre.)

8 Számozással állítsd sorba a regény eseményeit!
Gábor pap megpróbálja felrobbantani a török szultánt. Kezdetét veszi Eger ostroma. Török Bálint a Héttorony fogja lesz. Jancsikát elrabolja Sopronból a félszemű török. Jumurdzsák rabul ejti Gergőt és Évát.

9 Képzeld magad a regény egyik szereplőjének helyébe, és mutatkozz be az ő nevében! A jellemzésről tanultak szerint számolj be például külső és belső tulajdonságaidról, cselekedeteidről, más szereplő rólad alkotott véleményéről! (A nevedet is áruld el!)

10 A szereplőket többször látjuk álruhában
A szereplőket többször látjuk álruhában. Említs legalább három ilyen helyzetet! (Ki, mikor, miért, milyen álruhát viselt?) A Török Bálint kiszabadítására indulók (Gergely, Mekcsey, Éva, Török Jancsi) olasz énekesnek öltöztek. Jumurdzsák magyar ruhában rabolta el Sopronból a kis Jancsikát. Éva férfi ruhát viselt, amikor az alagúton át bejutott az egri várba.

11 Készíts rövid leírást valamelyik tárgyról, amelynek fontos szerepe van a regényben!
A köves gyűrűt a történet elején elveszi Gábor pap a rab Jumurdzsáktól, ennek fejében meghagyja az életét. A török a regény folyamán állandóan a talizmánja után "fut", mert az élete szerencsétlenné vált azután, hogy ezt elvesztette. A pap Gergelynek ajándékozza a gyűrűt, majd Gergely Évát szeretné eljegyezni vele, neki ajándékozná, de a gyűrű nagy Vicuska ujjára. Visszaadja Gergelynek. Ezután a gyűrű Sopronban kerül újra elő, Gergely egy régi ruhájából, a pergamennel együtt. Éva Jumurdzsáknak elárulja, aki Gergelyt és a gyűrűt keresi, hogy férje Egerben van, és akkor még úgy tudja, a gyűrű is vele van. Később találják meg Miklós diákkal, ezért amikor a török Jancsikát, Éva és Gergely kisfiát elrabolja, mindketten Egerbe indulnak. Itt találkozik mindenki, a török Jancsikáért akarja kicserélni a talizmánját, ez nem sikerül, mert a kisfiú elszökik tőle. Az ostrom alatt Jumurdzsák meghal, így szerencsegyűrűje sohasem kerül vissza hozzá.

12 A pergamenek között talált alaprajz akkor kerül Gergelyhez, amikor a szultán elleni merénylet kísérlet után a fiú török fogságba kerül. Itt Hajván, a nagydarab török katona mutatja meg neki a pergameneket, melyeket nézve Gergely rájön, hogy azok magyar végvárak térképei. Közöttük van Eger várának alaprajza is, ezt Gergely elrejti a zsebében, a többit visszaadja a töröknek. Azt a "mesét" adja be neki, hogy a pergamenek megvédik a harcban, ha összetépve ruhája bélésébe varrja azokat. Ennek fejében szabadul Gergely a török fogságból. A térkép Sopronban tűnik fel újra, a gyűrűvel együtt találja meg Éva és Miklós diák régi holmik között kutatva. Mikor Jumurdzsák elrabolja Jancsikát, azonnal Egerbe indulnak, és ennek az alaprajznak a segítségével találnak rá a föld alatti alagútra, és jutnak be a várba. Miklós diák meghal, de Éva szerencsésen célhoz ér.

13 Még a történet elején Gergő kap Dobótól ajándékba egy kardot
Még a történet elején Gergő kap Dobótól ajándékba egy kardot. Megőrzi, és kisfia Jancsika megörökli tőle. Amikor Jumurdzsák elrabolja Jancsikát, és Egerbe viszi, ezt a kis kardot dobja be a várba, hogy bizonyítsa, Gergely fia nála van, s érte akarja kicserélni a gyűrűjét.

14 Válassz ki a térképen bejelölt helyszínek közül kettőt
Válassz ki a térképen bejelölt helyszínek közül kettőt! Írd le röviden, milyen események kapcsolódnak hozzá a regényben! (Úgy fogalmazd meg a válaszaidat, hogy mindegyikben legalább három-három jellemző adat, esemény, tény stb. legyen!)

15 Magyarázd meg, hogyan győzhette le egy maroknyi magyar sereg a hatalmas török hadat!
Hazájukat védték a pogányok ellen, vezetőik – és a katonák egymásnak – példát adtak a rendületlen hazaszeretetből. Segítette őket a vár védelmi helyzete és a leleményes technikai találmányok, így a tüzes kerék is.

16 I. Expozíció Hol terem a magyar vitéz? (1. rész)
Kisebb török portyázások következményei a déli országrészben Bornemissza Gergely gyermekkorának eseményei 1533-ból: török fogság, szabadulás, árvaság, neveltetése Török Bálint udvarában

17 II. Bonyodalom Oda Buda! (2. rész) fordulat
A török hadjárat megindulása (1541) Buda elfoglalása Következményei: az ország három részre szakadása, főúri csoport rabsága Gergely 15 évesen részt vett a szultán elleni merényletben, rabság, szökés, találkozás Vicuskával B) A rab oroszlán (3. rész) késleltetés Életképek a Török Birodalomból A magyar rabok élete a Jedikulában Sikeres lányszöktetés. Házasságkötés kétszer, sikertelen fogolyszabadítási kísérlet, sikeres menekülés

18 III. Kibontakozás Eger veszedelme (4. rész)
: fontos végvárak eleste 1552. szept. 9.: a török had Eger alá érkezik 1552. szept. 16. megkezdődik az ostrom Kísérletek a testi, lelki megtörésre Gergely Sopronból Egerbe megy 250 katonával Jumurdzsák elrabolja Jancsikát Éva és Miklós diák is Egerbe indul a térképpel és a gyűrűvel. B)Holdfogyat-kozás (5. rész) A küzdelem egyre hevesebb, véresebb Gergely találmányai ellensúlyozzák a jól felszerelt támadók túlerejét

19 IV. Tetőpont Holdfogyatkozás (5. rész) Hegedűs hadnagy árulása
A lőportorony felrobbanása Az október i utolsó török támadás Éva és Jumurdzsák párviadala

20 V. Megoldás Holdfogyatkozás (5. rész) Magyar győzelem
Dobó István lemondása Bornemissza Gergely családjának szerencsés megmenekülése


Letölteni ppt "Dolgozat: Írd le mit tudsz Gárdonyi Gézáról! (5 megállapítás)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések