Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Akupunktúra Posztgraduális képzés Dr. Hamvas Szilárd

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Akupunktúra Posztgraduális képzés Dr. Hamvas Szilárd"— Előadás másolata:

1 Akupunktúra Posztgraduális képzés 2016. 11. 13. Dr. Hamvas Szilárd
Hideg behatolás 6 fázisa, Hőség behatolás 4 fázisa, Nedvesség behatolás és Energia szintek Akupunktúra Posztgraduális képzés Dr. Hamvas Szilárd

2 I. Hideg behatolás 6 fázisa
Differenciál diagnózis a 6 Meridián teóriája szerint. Tai Yang Shao Yang Yang Ming Tai yin Shao Yin Jue Jin Eredetileg a rendszer az exogén betegségek differenciál diagnózisára lett kidolgozva, (Első említés a „Lázas betegségek Hideg behatolás miatt” című műben.), ma is leginkább exogén betegségek diagnózisában használják, bár a konstitucionális szemléletnek is egyik fő vonalát képezi, illetve az energia szintek szerinti gondolkodásnak is ez adja az alapját. Szorosan kapcsolódik a meridiánokhoz és a Zang-Fu szervekhez. Az egyes diagnosztikai kategóriákban szereplő tünetek részben az ellátott területtel, részben a kapcsolódó Zang-Fu szervekkel állnak kapcsolatban.

3 A 6 Meridiánnak megfelelő diagnózis meghatározza…
1. a patogén virulenciáját, 2. a szervezet ellenálló képességét, a kettő egymáshoz való viszonyát és 3. a behatolás mélységét. Gyenge patogén erős ellenálló képesség kombinációja esetén a behatolás csak a felszínes rétegekig lehetséges, erősebb patogén legyőzi a szervezet ellenálló képességét, és mélyebbre hatol. A fenti szempontok alapján határozható meg a megfelelő terápia.

4 Többlet-Hiány, Terápia
Yang Yin A 3 Yang szindróma (Tai Yang- Shao Yang- Yang Ming) esetén az antipatogén Qi még erős, Többlet állapotokkal állunk szemben. A 3 Yin szindróma (Tai Yin- Jue Yin- Shao Yin) esetén a szervezet védekező erői már kimerülő-félben vannak, ilyenkor Hiány állapottal állunk szemben. A terápia Többlet esetén mindig a Patogén eliminálását, azaz levezetést jelent. Hiány esetén elsősorban az antipatogén Qi erősítésére kell a hangsúlyt fektetni.

5 Behatolás sorrendje Kivételek:
Általában kívülről befelé történik a patogén behatolása egyre Yin-ebb energia szintek felé, közben átfedés jöhet létre az energia szintek között. (Pl. jelen lehetnek egyszerre Tai Yang és Shao Yang fázis tünetei.) Kivételek: egyszerre több meridiánt érint a probléma. a külső invázió egy már meglévő belső betegségre rakódik rá, (Pl. érintett lehet a Tai Yin és a Tai Yang egyszerre. Gyenge Tüdő és Tai Yang réteget érintő Biao Han. Mivel a Tüdő felelős a Wei Qi keringéséért, a gyenge Tüdő hajlamosít légúti fertőzésekre.) átadás a Külső –Belső párok között jön létre (pl.Tai Yang és Shao Yin, Húgyhólyag és Vese).

6 1. TAI YANG (B/SI) Láz, hidegaverzió.
Fájdalom és kötöttség a tarkó és nyaktájékon. P: fu= felszínes. Szél dominancia esetén izzadás dominálja a kórképet, a Szél pórusokat ellazító hatása miatt. P:fu, huan. Hideg dominancia esetén a fájdalmak erősebbek a Hideg összehúzó hatása miatt. P:fu, jin. Terápia:

7 1. TAI YANG (B/SI) terápia
Gv16 Gv14 TE5 Lu7 LI4 Lu7, LI4, TE5, G20, Gv16, B12 (Szél kapu). P.Zmiewsky. HSz: Gv16 helyett inkább Gv14. Friss gyömbér leforrázva. ? Minek felel meg ez a kórkép?

8 2. SHAO YANG (G/TE) A patogén már elhagyta a felszínt, de még nem jutott be a belső szervek szintjére. Tünetek: Fagyosság és láz váltakozása, izületi fájdalmak. Mellkasi és hypochondriális teltség (G meridián). Hasi teltség, székrekedés, hányinger-hányás, étvágytalanság. Keserű szájíz, száraz torok, irritábilitás, nyugtalanság, látászavar. Nyelv: ragadós sárgás lepedék. (A Shao Yang fázis részlegesen kialakult formája gyakran megtalálható gyerekek esetén, akik a megfázás következtében rövid Tai Yang fázis után hányinger, hányás, torokfájás, fülfájás tünetei által jellemezhető Shao Yang fázisba kerülnek bele.) Terápia:  

9 2. SHAO YANG(G/TE) terápia
TE3, P5, G41, G44, Liv14, Cv12. P.Zm. (HSz: P5 helyett TE5).

10 3. YANG MING (St/LI) Extrém harc az antipatogén Qi és a behatoló patogén között. A patogén erősnek bizonyult, ezt mutatja, hogy már a legbelső Yang rétegig eljutott. Ha ezen a szinten győzedelmeskedik, a küzdelem lemeríti a szervezet energiáit, ezt követően már hiány tünetek kísérik a betegség mélyebbre hatolását. Yang Ming Meridián érintettsége: Magas láz, erős izzadás, szomjúság, piros arc, melegaverzió, nyugtalanság, irritábilitás. Nyelv: vörös, Lepedék: sárga, száraz. P: shi, hong, da. 4 NAGY: Si Da: Magas láz, erős izzadás, nagy szomjúság, Da pulzus. Terápia:

11 3. YANG MING (St/LI) terápia
Hőség kiűzése: LI3, LI4, LI11, St41, St44. P.Zm.

12 Yang Ming Fu Szervek érintettsége
Lázas test, a láz délután jellemzőbb. Erős izzadás, szomjúság, hideg ital utáni vágy. Székrekedés, hasi teltség, mely nyomásra rosszabb. Nyugtalanság, ingerlékenység, nagyon súlyos esetben delírium. Nyelvlepedék: égett sárga, tüskés, száraz. P: chen, shi, shuo. Terápia:

13 Yang Ming Fu Szervek érintettsége terápia
Purgáció. LI11, St25, St36, bal oldali Sp13. P.Zm. HSz.: St36 helyett St37.  Sp13 köldök alatt 4 cun, középvonaltól 4 cun. LI11 St25 Sp13 St36 Sz37

14 4. TAI YIN (Sp/Lu) Tünetek: Hasi teltség, hányás, szomjúság hiánya,
étvágytalanság, hasmenés, hasi fájdalom, mely melegre és nyomásra enyhül. Nyelv: sápadt. Lepedék: fehér. P:chi, huan. A tünetcsoport kialakulásának oka lehet: 1. konstitucionális Lép gyengeség, 2. a Középső Melegítőt direkt érintő Hideg invázió, illetve 3. a fentebb leírt Yang állapotok nem megfelelő kezelése.( A Yang Ming állapotban tomboló nagy tűz elhasználja a Középső Melegítő Yangját.) Terápia:  

15 4. TAI YIN (Sp/Lu) terápia
Középső Melegítő felmelegítése: Sp1, Sp4, Sp6, Cv12, Liv13. Minden pont moxálása!!!P.Zm. HSz: Sp1, Sp3, St36, Cv12, B20 ezek moxálhatók is. Sp9 levezetése.

16 5. SHAO YIN (K/H) Antipatogén erők extrém gyengesége, teljes hiányállapot. Két formája lehetséges: Yin hiány, ez esetben meleg tünetek vannak jelen, Yang hiány esetén természetesen hideg tünetek.

17 Hideg tünetek: Vese Yang hiány
Eredete: konstitucionális Vese Yang hiány komplikálódik a behatoló Hideggel. Az antipatogén erők kimerülése miatt a többlet jellemzői, mint görcsös fájdalmak stb. már nem észlelhetők. Fagyosság, hideg végtagok, embrió tartásban kuporogva fekszik, hallgatag, aludni vágyik, letargiás. Emésztetlen ételt tartalmazó hasmenés, tiszta bő vizelet, nem szomjas, ha iszik, csak forró italra vágyik. Nyelv: sápadt, Lepedék: fehér, P: chen, xi,/ ruo. Terápia:

18 Hideg tünetek: Vese Yang hiány terápia
A Hideg kiűzése, Yang helyreállítása: Gv4, Cv6, St36 moxa. P.Zm. HSz: Továbbá esetleg Cv8, moxa, Cv4 moxa sóra téve Cv8 Cv6 Cv4

19 Forróság tünetek: Szív-Vese Yin hiány
(A tünetek a „Szív-Vese nem kapcsolódik össze” néven szerepelő tünet-csoportot adják, mellyel pszichés kórképek, szorongás esetén találkozunk a leggyakrabban.) Eredete: a patogén Hideg által okozott Forróság elhasználja a szervezett Yin-jét. Bizonyára konstitucionális háttér jelentősen befolyásolja, mikor alakul ki Yang hiány és mikor alakul ki Yin hiány. Tünetek: láz, száraz száj és torok, sötét sárga vizelet, nyugtalanság, inszomnia. Ny: vörös. Lepedék: nincs. P: xi, shuo. Terápia:

20 Forróság tünetek: Szív-Vese Yin hiány terápia
Tűz tisztítása, Yin táplálása. B23, Cv4, K3, K7. P.Zm. HSz: B23 mellett B52, Sp6-H7, K3, K6, Lu7-K6, K7-H6 (Ez utóbbi főleg Yin hiány eredetű éjszakai izzadás esetén javasolt.) H3(+), H8(-) Szív Víz és Tűz pontjait érdemes kombinálni a Vese Víz és Tűz pontjaival: K10(+), K2(-). Esetleg P8, P9(-) H3 Cv4 Lu7 P8 P9 K10 Sp6

21 6. JUE YIN (Liv/P) Yin a kimerülés határán.
Ez a végső fázis, az antipatogén Qi már kimerült, a Yin-Yang egyensúly felborult. Lenn Hideg van, fenn Hőség. Tünetek: Állandóan éhes, de enni nem kíván. Fogyás, soványság. Mellkasi forróság, mellkasban a levegő felfelé áramlásának érzete. Végtagjai hidegek. Hányinger, hányás, esetleg férgek hányása is előfordulhat. Gyakran láthatunk hasonló Yin-Yang szétválást pszichés eredettel. Terápia:

22 6. JUE YIN (Liv/P) terápia
Ha csak Hideg tünete van: Liv2, Liv14-B18, Cv12, Cv4 moxálása. Receptura érdekessége? P4 P5 Ha csak Forróság tünetek vannak: Liv1, Liv4, P4, B18. Ha kevert tünetek vannak: Liv4, P4 harmonizálva, B18, Cv4, P5 moxálva.

23 II. Hőség behatolás 4 fázisa

24 Hőség behatolás 4 fázisa
Akut lázas betegségek rendszere. Csak a Qing dinasztiák idején dolgozták ki, korábbi rendszerbe nehezen illeszthető, súlyos fertőzéses betegségekkel való találkozások hatására.

25 1. Wei fázis Kötődik a Wei Qi-hez és a Tüdőhöz.
Megfelel a Biao Re fázisnak, azaz Forróság-Szél behatolásnak. Tünetek: Enyhe hideg és szélaverzió, láz, enyhe izzadás, ami esetleg hiányozhat is. Fájdalmas duzzadt torok, szájszárazság, enyhe szomjúság. Orrfolyás, sárgás orrváladék. Nyelv: hegye és széle piros, vagy piros pöttyökkel tarkított. Lepedék: vékony sárgás. P: fu, shuo. Terápia:

26 1. Wei fázis terápia Segíteni a Tüdőt, visszaállítani a diszperziót.
LI4, TE3, Lu10, B12, B13. P.Zm. HSz: TE3 helyett TE5. Lu10 mellett Lu11 is szúrható, mindkettő véreztetése csökkenti a forróságot. G20! Köpöly: B12, B13. TE3 Forró-Szél által okozott Bi szindrómák, fülpanaszok esetén. T10 T11 TE5 TE3 LI4

27 2. Qi fázis Patogén befelé hatol a Zang-Fu szervek felé.
(Már Belső kórkép: LI RE) Harc az erős patogén és a még egyelőre erős antipatogén Qi között. (Tehát még Többlet kórkép: LI SHI RE) Erős a patogén, erre utal, hogy a felszínről a belsőbe hatolt. Ha az antipatogén Qi erősebb, gyógyulás következik be; ha a patogén bizonyul erősebbnek, akkor mélyebb szintre hatolás következik be. Tünetek: láz és meleg averzió, keserű szájíz, sötét vizelet. Nyelv: vörös. Lepedék: sárga. P:shuo, hua, hong. Terápia:

28 2. Qi fázis terápia Qi fázis kezelése: Lu10, LI4, Gv14, St36, St44, B13, TE2. P.Zm. HSz:LI4 mellett LI11. Nedvesség-Hőség a Qi fázisban: St44, Sp9, B20, B21. P.Zm. LI11 Sp9 St36 St44 TE2 LI4

29 2. Qi fázis (i-ii) P7 Lu10 Lu11 LI4 TE3 TE2 LI2 Lu1 Lu5 St40
i. Hőség a Mellkasban és a Rekeszben: Nyugtalanság, aggódás, depresszió. Mellkasi égő érzés, szorítás. Terápia (Mellkas-rekesz): TE2, TE3, P7. P.Zm. P7 Lu10 Lu11 LI4 TE3 TE2 LI2 Lu1 Lu5 St40 ii. Forróság a Tüdőben Köhögés, sárga köpet, asztmatikus légzés, mellkasi fájdalom. Terápia (Tüdő): Lu10, Lu11, LI2, LI4, B13, B21. P.Zm. HSz: esetleg Lu1, Lu5, St40.

30 2. Qi fázis (iii) Cv12 St25 St36 St44 iii. Forróság a Gyomorban
4 nagy: magas láz, intenzív izzadás, kínzó szomjúság, Pulzus: da, hong, shuo. Hideg italt kíván. Diszfória, nyugtalanság, érdes légzés. Nyelv: vörös. Lepedék: sárga. Terápia (Gyomor): St25, St36, St44, B20, B21, Cv12 P.Zm. Cv12 St25 St36 St44

31 2. Qi fázis (iv) iv. Nedves Forróság a Vastagbélben
Ár-apály típusú hullámzó lázmenet, melyre jellemző hogy az esti órákban jelentkezik magas láz. (Typhus abdominálisra jellemző tünetek.) Bűzös-vizes hasmenés, vagy kemény székletrögök nyálkával bevonva. Égő anus. Fájdalmas hasi teltség. Nyelv: vörös. Lepedék: sárga, tüskés, akár égett barnás-feketés színű is lehet. Pulzus: chen, shi, shuo. Terápia:

32 2. Qi fázis (iv) – Nedves Forróság a Vastagbélben terápia
St25, St36, St44, B21, B25, Sp2, Sp3. P.Zm. HSz. LI2, LI4, LI11, St37, B21, B25. St36 St37 St44 Cv12 St25

33 2. Qi fázis (v) v. Forróság az Epehólyagban
Láz és borzongás váltakozása. (Nincs egyszerre jelen a borzongás és a láz!) Keserű szájíz. Száraz torok. Szomjúság. Hányinger, hányás, epigastriális teltség és fájdalom. Hypochondriális teltség és fájdalom. Ingerlékenység. (Epehólyag-Máj Qi pangás, Tűz. Ez esetben nem a Qi pangás fordul Tűzbe, mint érzelmi eredetű hasonló panaszok esetén, hanem a külső eredetű Forróság zavarja össze a Qi keringését!) Nyelv: vörös, Lepedék: sárga Pulzus:xian, shuo. (Nagyon hasonlít a Hideg Behatolás 6 fázisában látott Shao Yang fázishoz.) Terápia:

34 2. Qi fázis (v) – Forróság az Epehólyaban terápia
(Csak G.Maciocia említi, ő nem ad terápiás javaslatot.) HSz: G24, G34, G38, G41, G43, G44. TE5. G24 G34 TE5 G41 G43 G44 G38

35 3. Ying fázis Láz, mely éjszaka rosszabb.
Száraz a száj, ugyanakkor csak keveset iszik. Nyugtalanság, inszomnia. Nyelv: mély vörös. Lepedék: kevés vagy nincs. P:xi, shuo. Súlyos esetben bőrkiütések lehetnek jelen, melyek jönnek-mennek. Delírium, kóma. A beteg félrebeszél. Nyelve nehezen mozog. Tetánia, részlegesen bénult végtagok. (Ez utóbbiak már a Tűz által gerjesztett Belső Szél tünetei!) Terápia:

36 3. Ying fázis terápia B15, B18, B20, B23, Lu5, H7, K3. P.Zm.

37 4. Xüe fázis A Hőség háborgatja a Shen-t és a Vért.
Tünetek: Égő érzés a testben, „mániás” (zavart, agitált) viselkedés, lázas delírium. Bőrkiütések. Már nem jövő-menő, hanem nyilvánvalóan látható kiütések. Vérzések. (Haematemesis, haemoptysis, epistaxis, haematuria, melaena.) Nyelv: skarlátvörös Lepedék: nincs Pulzus:xi, shuo. (Az Üres Tűz tünetei még nyilvánvalóbbak.)

38 4. Xüe fázis (hiány) 4/b. Hiány tünetek kerülhetnek előtérbe,
Tűzre jellemző forróság tünetek nem észlehetők . Esténként fokozódó hőemelkedés, piros orca, kiszáradt sovány test, Hervadt, száraz ajak, száraz száj és torok, 5 szív forróság, lelki gyengeség. Yin hiányos Szél háborgás: beesett szem, ködös tekintet, szívdobogás, „piheszedés”, kóma. P: xu.

39 Alacsony láz és hidegaverzió. Magas láz és melegaverzió.
Fázis WEI QI YING XÜE Tünetek Láz és averzió Alacsony láz és hidegaverzió. Magas láz és melegaverzió. Magas láz, inkább éjjel. Magas láz. Izzadás Nincs vagy enyhe. Erős Nincs vagy csak éjjel. Szomjúság Enyhe Szomjas, de alig iszik. Nem szomjas (dehydráció) Tudat Tiszta Irritábilitás, delírium. Kóma Fő szimptóma Légutak érintettsége Gastrointestinális tünetek Tudat, bőr Vérzések Nyelv Hegye-széle vörös Vörös Mélyvörös Skarlátvörös Lepedék Sárgás Sárga, száraz, égett Kevés vagy nincs Nincs Pulzus Fu, shuo Shi, shuo Xi, shuo Patológia BIAO RE LI RE YIN XU

40 III. A 6 Nagy Csatorna A meridiánok párosítása azonos energia szint alapján. 6 Nagy csatorna térbeli megoszlása Energia átadás tüdő…Lu1…Lu7- LI1…LI20- St1…St42- Sp1…Sp15!!!(hason leválik a mély ág)-szív…H1…H9-SI1…SI18-B1…B67-K1…K10!!!(gáton leválik a mély ág)-mellkas…P1…P8-TE1…TE23-G1…G41-Liv1… Liv13…tüdő

41 6 Nagy Csatorna és az 5 fázis viszonya Völgyesi Pál Élőbiológia című előadása alapján
A test felszínén lévő legkülső Energia pálya (Tai Yang) és a párja, a legkülső Yin Energia pálya (Shao Yin) a szervezet hőszabályozásáról, a Forróság-Hideg egyensúlyáról gondoskodnak. A Tai Yang (B) védi a szervezetet a Klimatikus tényezőkkel szemben, míg a Shao Yin (K) a Yin és Yang energiák gyökerét biztosítja. A középső réteg Shao Yang és Jue Yin a mozgást és a mozgás szabályzását biztosítja. A Forróság mozgat, a Szél maga is mozgás, a Szél ugyanakkor ellazít. A Shao Yang a felszín szabályzását végzi, a Jue Yin a belső folyamatok energetikai szabályzását biztosítja. Völgyesi ezeket a pontokat (P6-TE5) hívja energetikai zsanérnak A legbelső, tehát legkevésbé Yang, illetve leginkább Yin Energia pályák, mint a Yang Ming és Tai Yin meridiánok a Nedvesség-Szárazság szabályzását végzik. A Tüdő feladta a folyadékok disztribúciója a Tüdőben és a test felszínén, míg a Lép a folyadékok transzformálásáért és transzportjáért felelős. Ezen belső, Yin meridiánok, (Tai Yin) az asszimilációs folyamat legfontosabb tagjai. A szerzett energia két forrása a Lép és a Tüdő által nyert energia.

42 IV. Differenciál diagnózis a Három Melegítő, San Jiao szerint
A rendszer a Forróság behatolás 4 fázisának kiegészítése: Nedvesség és Nedves-Forróság, mint klimatikus tényező szerinti ártásokat rendszerezi.

43 1. FELSŐ MELEGÍTŐ inváziója:
i. Korai állapot: Nedvesség invázió, még nem fordult Hőségbe. Nedvesség a felszínen marad (a tüdő, bőr, szőr, izmok szintjén). Tünetek: Hidegaverzió, enyhe láz lehet, főként esténként. Nehéz fej, nedves ruhába csavartság érzete. Nehéz test, ólmos, nehéz fáradtság. Nehéz végtagok. Megvertség, fizikális összetörtség érzete. Nem szomjas. Nincs étvágya. Epigastriális teltség érzet, disztenzió. Belei kutyorognak. Széklete laza. Mellkasi szorítás érzet. Arckifejezése tompa, tudta ködös, gondolkodása meglassult. Nyelv: sápadt, duzzadt. Lepedék: ragadós, fehér. P: rú, huan. Terápia: (köv. dia) ii. Késői állapot: Tüdő Nyálka Forróság (Külső kórállapot, mint Nedvesség, Belső kórképbe, Nyálka-Forróságba fordul.)

44 1. FELSŐ MELEGÍTŐ inváziója terápia
Gv20 Lu3 Cv12 LI11 Cv10 P6 Lu7 P.V.: Sp2, St36, St44, Liv3, P6, LI11, Lu3, Cv10. HSz: Lu7, LI4, P5, St40, Sp9(-). Sp3, St36, Cv12, B20, Gv20(+). St36 St40 St44 Sp9

45 2. KÖZÉPSŐ MELEGÍTŐ inváziója Nedvesség- Hőség által
Lehetséges okok: Felső Melegítő Nedvesség-Hőség transzmissziója lefelé (2) Nyári Nedvesség-Hőség inváziója befelé (3) Egészségtelen diéta

46 Tünetek Láz. Első érintésre a páciens nem tűnik lázasnak, csak hosszas tapintás után válik nyilvánvalóvá. A láz izzadást követően csökken, de később visszatér. (Nedvesség makacs, másrészt nagy a „hőtároló kapacitása”, harmadrészt viszont a Qi keringését akadályozza, a pangó Qi pedig ismét Forróságba fordul.) A láz délután és este rosszabb, éjszaka izzadást okoz. Végtagok és a törzs nehezek, mellkasban és epigastriumban teltség érzet és disztenzió van. Hányinger-hányás, étvágytalanság, lágy széklet, mely mégis nehezen, „hezitálva” ürül. Szomjas, de csak keveset iszik. Szájíze ragacsos. Vizelet kevés és sötét. Arckifejezése tompa, tekintete ködös. Nyelv: vörös. Lepedék: zsíros, sárga, ragacsos. P: rú, shuo/ hua, shuo.

47 Terápia Cv12 LI11 P6 St36 Sp9 St40 Sp6 St44 Sp3
P.V.: Sp6, Sp9, St36, St40, K5, K7, B20, B21, B22. HSz: K5 ?, továbbá LI11(-), Cv12(harmonizálva) B20(+), St40(-) mellett Sp3 (+). Hányás, mellkasi diszkomfort esetén St44(-) P6(harmonizálni). Cv12 LI11 P6 St36 St40 St44 Sp9 Sp6 Sp3

48 3. ALSÓ MELEGÍTŐ inváziója Nedvesség Hőség által
Vastagbél és Húgyhólyag érintettség: Széklet és vizelet ürítés zavarai. Tünetek: Teltség és keménység az alhasban, nyomásérzékenység, tapintható csomók és kötegek az alhasban. (bélsár/ bélgörcs?) Székrekedés, vagy hasmenés, nyákos-véres széklet. Vizelet retenció, fájdalmas vizelés, sötét vizelet, kevés vizelet.  (Lin szindrómák…) Terápia:

49 Terápia Cv13 Cv12 Cv11 Cv9 Cv3 LI11 St25 B28 B22 B63 B66 B63 Liv5 St36
P.V.:Cv3, Cv11, Cv12, Cv13, St36, St44, Sp6, Sp9, K3, LI11. HSz. Húgyhólyag érintettség esetén:Cv3-B28, Sp9,Cv9, B22, Sp6(alhasi vezérlő), B39(TE alsó He),B63(xi), B66(csermely) Liv5 (luo). Esetleg G41-TE5. Vastagbél érintettség esetén: St25-B25, LI11-St37(He), Sp6, Sp9, St44. Cv13 Cv12 Cv11 Cv9 Cv3 LI11 St25 B28 B22 B63 B66 B63 Liv5 St36 St37 St44 Sp9 Sp6 K3 G41

50 Appendix: NYÁRI HŐSÉG invázió

51 1. Nyári Hőség (= napszúrás)
Forróság averzió, szomjúság, száraz ajak, fejfájás, kevés sötét vizelet. Agitáltság, súlyos esetben tudatzavar is felléphet. P: da, hong.  Terápia: LI4, LI11, Gv14, B40 P.Zm

52 2. Nyári Hőség-Nedvesség
Állandó, nehezen szüntethető alacsony láz. Hideg averzió, enyhe izzadás. Nehézség érzet az egész testben, mellkasi teltség, erőtlenség. Laza széklet, székelés után diszkomfort érzet. Hányinger-öklendezés. Nem szomjas, ha iszik, akkor csak meleg folyadékot kíván. ”Vak” íz a szájban. Köpet lehet. Ha van, akkor fehér és ragacsos. Vizelet kevés és sötét. Nyelvlepedék: vastag, zsíros, iszapos, lehet kissé sárgás. P: rú (Ha jelentős a Forróság, akkor a P: rú, shuo.)

53 Nyári Nedvesség-Hőség, Terápia
Oka lehet: (1) Nedvesség által okozott pangás Forróságba fordul, (2) jelentős a Nedvességhez társuló Külső Forróság tényező. A Nedvesség származhat eredetileg a Középső Melegítőt érő Hideg-Nedvesség ártásból, ami tisztátalan étellel történt fertőzést jelent. Terápia: St40, Sp3, LI11, Gv14. P.Zm. LI11 St40 Sp3

54 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Akupunktúra Posztgraduális képzés Dr. Hamvas Szilárd"

Hasonló előadás


Google Hirdetések