Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Készítette: Tőrös András
A tengervíz
2
Összetétele 1 liter tengervíz kb. 35 gramm sót tartalmaz (kb. 2 púpos evőkanál só) A tengervízben oldott só legnagyobb része, csaknem 80%-a, konyhasó (NaCl) Kloridok: NaCl (konyhasó), Mg Cl2 Szulfátok: MgSO4 (keserűsó), CaSO4 (gipsz), KSO4 (keserűsó)
3
A kloridokat víz alatti vulkánok és hőforrások juttatják a tengerbe
A sótartalom miatt fagyáspontja a vízénél alacsonyabb, átlagos sótartalom esetén -1,9 °C A tengervíz párolgása növeli a sótartalmat A már oldhatatlan fölös só lerakódik a tengerfenéken, vagy a tenger elpárolgásával a szárazföldre kerül
4
Miért sós? A sókat az esővíz és az olvadékvíz oldja ki a talajból és a kőzetekből, majd a folyók viszik a tengerbe A folyók és a tengerek sótartalma közötti különbséget a tengerfenékről beoldódó nátriumsók okozzák. A tengerek sótartalma változó. Ahol folyók ömlenek a tengerbe, vagy ahol jéghegyek olvadnak el, ott a sótartalom csökken. A Vörös-tenger a legsósabb nyílt tenger, magas sótartalmának oka az erős párolgás, a kevés beömlő folyó, és a korlátozott áramlás. Tavakban a sótartalom ennél is magasabb lehet (a Holt-tenger sótartalma: 25-30%).
5
Tengervíz -> Édesvíz
Drága és bonyolult eljárás Kevés működő üzem van a világon (Izrael, USA, UK, stb.) A WWF szerint több kárt okoz, mint hasznot Tökéletes eljárás még nincs Eljárások, amivel kísérleteznek: - Desztilláció (napenergiával vagy földhővel) - Ioncsere - Membrános eljárások (szűrés) fordított ozmózis elvén - Fagyasztás
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.